Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 февруари 2013 година

"Няма да подам оставка заради Станишев и Доган"- заяви министър председателят на България Бойко Борисов, който заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, министъра на икономиката Делян Добрев и министъра по еврофондовете Томислав Дончев, дадоха днес по обед извънредна пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет. На срещата с журналисти стана ясно още, че според Борисов има възможности за намаляване на тока с 8% от 1 март, но: "преминаването на ЕРП-тата в ръцете на държавата- по този въпрос категорично съм против. Няма да национализираме. Можем да предоговорим, където има възможност. И трите ЕРП-та са глобени, а до края на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ."

На въпрос за мотивите за оставката на Дянков Борисов отговори, че Дянков е направил много за финансовата дисциплина: "Но той нямаше подкрепа нито в партията, нито в кабинета. Имаше само моята подкрепа. Ние трябваше още от първия си ден да почнем да плащаме високите пенсии, които Станишев беше взел решение да дава. Дянков изигра важна роля и неслучайно навсякъде ни хвалят. Ако половината на работата е да запазим финансовата дисциплина, другата половина е да постигнем икономически растеж. Не беше комуникативен с министрите и понякога се стигаше до това, че ако министрите искат да се срещнат с него, идваха при мен. Второ, в електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен това да се случи. Трето, кое налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите?! Ние знаехме, че януари месец трябва да платиме 800 милиона."

По повод искането на протестиращите за оставка на правителството- Борисов бе категоричен: "До изборите има 4 месеца, дали ще управлявам още три месеца, за нас няма никакво значение. Но ще имаме само пасиви. Ние 4 години сами управляваме, поемаме пасивите. Макар че бяхме подведени. Все още мен ми е по-мила държавата от партията."

Заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране продължи до късно тази вечер. Държавният енергиен регулатор се очаква да обяви точната процедура за отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Решението ще бъде публикувано на сайта на комисията. Ако това се случи, дружеството има право да обжалва.

"Над 50% от видинските зърнопроизводители са получили средства по сметките си днес. Протестът, който беше насрочен за утрешния ден, на този етап се отлага. Продължаваме да разчитаме на диалог с правителството по останалите проблеми в бранша"- каза председателят на съюза на зърнопроизводителите във Видин Александър Александров. По-рано днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че са започнали да постъпват плащанията на европейските средства за единица площ. Очакванията са до края на утрешния ден сумите да бъдат изплатени на всички над 83 000 производители.

През изминалата нощ са били счупени стъкла на сградата на ЧЕЗ във Враца- съобщиха от ОД на МВР в града под Околчица. Сигналът бил подаден от СОТ 20 минути след полунощ. При огледа е установено, че са счупени три стъкла на втория етаж. Образувано е дознание. След 17 часа днес пред сградата на ЧЕЗ във Враца отново имаше хора. Така ще бъде и утре, когато протестът се мести пред административната сграда на друг монополист- "Топлофикация", който има около 8 000 абоната във Враца. 

В Мездра за първи път днес малка група младежи с плакати против енерго-дружеството се събра пред сградата на общината, като според участниците това е само началото на протестите. "Първо протестът бе срещу ЕРП-тата, после стана срещу ниските доходи на хората", казват видинчани в анкета на Йорданка Петрова: "Бойко Борисов да решава, защото трупа негативи. ... Хората протестират заради лошия живот. ... Бойко трябва да си ходи. ... Протестират срещу високите цени на тока. ..."

В днешния тревожен ден жителите с активна позиция във Враца имаха възможност да се включат в публично обсъждане на проекта за бюджет на общината, което започна в 17 часа, в градската концертна зала и в обсъждането на четири проекта, чието финансиране ще се извърши чрез дългосрочни дългове- съобщават от пресслужбата на врачанското кметство. 

Хигиенната инспекция в Монтана глоби 27 семейства, пропуснали през миналата година задължителните ваксини на децата си. "Родителите са санкционирани с по 100 лева. Над 12 хиляди души в област Монтана са се подложили на задължителна имунизация през 2012 година, което прави почти 94% от подлежащите на имунизация деца и възрастни"- съобщи директорката на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева. Няма констатирани нарушения при имунизациите от общопрактикуващи лекари. Контролът на хигиенната инспекция е целогодишен.

За две години Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село се превърне в средище за физическа и психическа подкрепа на хората от третата възраст и инвалидите, в изявен защитник на социално слабите пенсионери. Тази констатация бе направена на годишното събрание на клуба, проведено днес. Залата на клуба бе малка, за да побере неговите 227 членове, 1/3 от населението на Ново село, затова събранието се проведе в салона на кооперация "Дунав". Като нови задачи през тази година ръководството на клуба си поставя разширението на помещението, с помощта на Общината и приобщаването на пенсионерите към новите технологии- работа с GSM, компютър и Интернет, като жизнена необходимост за ежедневна комуникация с познати, близки и институции.

Нов патриарх на Българската православна църква ще избират делегатите на Патриаршеския събор, който ще заседава на на 24 февруари, неделя. Един от деветте делегати, които ще представляват Видинската епархия, е игумения Таисия от Клисурския манастир. "Разбирам отговорността, която ми е гласувана, защото за нас избирането на патриарх на Българската православна църква е нещо много свято. Който и да бъде избран от тримата архиереи, всички те са достойни. Българската православна църква има много достойни служители. С Божията помощ те могат добре да я водят, за да оцелее", каза игумения Таисия. Пред Патриаршеския събор са представени кандидатурите на митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил.

Видин отбеляза 140-та годишнина от обесването на Васил Левски. Възпоменателното честване започна със заупокойна молитва в катедралния храм "Свети Димитър Солунски", отслужена от видинския митрополит Дометиан. "Затова има катаклизми в обществото- когато няма равноправие, когато няма свобода. И ако не разберем, че трябва да живеем в мир и сговор, няма да постигнем онова, което ни завеща йеродякон Игнатий", каза пред миряните митрополит Дометин.

Неучебен бе днешният ден за видинската Професионална техническа гимназия "Васил Левски". Патронният празник започна с фотоизложба, посветена на Апостола, презентация и рецитал на клуб "Етнография" разказаха за Левски. Радослава Димитрова от 11 "а" клас спечели конкурса за написване на есе на тема "Времето е в нас и ние сме във времето".

В Детския отдел на регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин деца, активни читатели на библиотеката, представиха рецитал и драматизация, показваща различни моменти от живота на големия българин. Програмата бе представена пред второкласници от СОУ "Цар Симеон Велики".

Денят за видинчани завърши с премиера на спектакъла "От бесилото към безсмъртието- за Левски и Свободата"- режисьор на постановката Стефан Стайчев. Пиесата ни прави свидетели на трите последни нощи от живота на Апостола. "Оглеждайте душата си в портрета на Левски всеки ден"- така актьорът Петьо Цеков покани видинчани в салона на драматичния театър.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42

Нови културни преживявания създава "Резиденция баба" във видински села

Участниците в десетото издание на инициативата "Резиденция баба" се събраха във видинското село Делейна. В първия ден от своята съвместна дейност младите хора, които тази година са 18, се запознаха с инициативата и постиженията й до момента.  "Набелязахме основни задачи, в каква посока ще тръгнем като група... Първата среща беше като въведение, за..

публикувано на 31.08.24 в 17:18