Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Северозапад се включи в националния протест на 3 март 2013 година

Навръх националния празник на България видинчани се включиха във втория голям национален протест. Пред спортната зала "Фестивална" се събраха жители на града, развели националните знамена.

"Защо 100 години- един век, животът на пет поколения премина, а ние забравихме кои сме", попита историкът Захари Захариев.
"Забравихме, че сме потомци на народ, който от хилядолетия носи висока култура и държавно творчество. Днес, трети март, трябва да се отърсим от мъглата на забравата. Предците ни ни гледат и вярват, че България ще я има и хилядолетия след нас. Нека поемем съдбата си в свои ръце и бъдем единни и достойни българи", каза още Захариев.

Протестиращите прибавиха още две искания към списъка, изпратен до президента. "Настояваме областните управители и директорите на полицията да бъдат избирани, а не назначавани", каза за РАДИО ВИДИН Даниел Дамянов:

"Искаме народните представители да може да бъдат отзовавани и да отпадне член 69-ти от Конституцията. Тези искания са и за общинските съветници, и за кметовете."

40 000 подписа са събрани за провеждане на национален референдум за отзоваване на депутати. Те са събрани в рамките на две седмици- от 11 февруари, когато стартира подписката до момента- съобщават инициаторите от "Модерна България". 

"Искаме да протестираме, но кой ли ни чува", каза за РАДИО ВИДИН актьорът Красимир Рангелов.

"Засега ефект от тези протести както във Видин, така и в страната  няма. А Видин е градът, който в България и в Европа трябва най-много да протестира, защото на мен вече мми е неудобно като видинлия да слушам, че родният ми град е най-бедният. Аз лично се срамувам от това. Явно обаче има хора, които не се срамуват и на които им е удобно да живеят в "мизерийката " си и да си пазят минималните заплати. Докато тези хора продължават да не се чувстват свободни, Видин никога няма да има просперитет. Докато хората са подтиснати, докато ходят на манифестации под списък с единствения страх да не бъдат изхвърлени на улицата, Видин няма да го има", категоричен е Рангелов.

"Днес българи от 25 града на Европа се присъединяват към организирания национален протест. Демонстрациите са в подкрепа на хилядите протестиращи от цялата страна и са под надслов - Заедно на Трети март - В подкрепа на протестиращите в България", посочи областният координатор на ГД "ДНЕС" Красимир Михайлов.

 
"Планира се между градовете да се осъществи "жива връзка", която да бъде предавана директно в интернет, за да могат всички да научат, че имат подкрепата на българите зад граница", допълни Михайлов.

Посланието е "Нека, макар и за 1 минута, всеки от нас да се почувства свързан с другите."
По-късно под звуците на "Сто каба гайди" се изви българско хоро, в което се включиха болшинството от присъстващите. Протестиращите поднесоха цветя пред паметника на българските воини в центъра на града.
 
За четвърта поредна неделя улиците на Монтана се изпълниха с протестиращи. С плакати "Апостоле, прости ни, че търпяхме толкова време"- излязоха на връх Националния празник протестиращите в Монтана. Наред с исканията на хората да се намали цената на тока и граждански контрол върху всяка една институция, имаше и доста по-крайни предложения. Протестиращите се заканиха, че докато не бъдат чути исканията им, ще продължат с протестите всеки ден.
 
Около 500 души се събраха в 11 часа днес, навръх националния празник 3-ти март, във Враца, за да протестират срещу политическата система и монополите в България. Митингът се проведе на 100-ина метра от централния площад "Христо Ботев", където половин час по-рано беше отбелязана 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Организаторите на протеста почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание, но след това за пореден път изразиха позицията и недоволството си срещу управлението на страната. Екатерина Димитрова, която е координатор на протеста, прочете декларация с исканията на недоволните. По-късно думата взе и друг от организаторите на протестите във Враца- Искрен Дилов.
 

© Снимка: Йордан Манчев

Свое предложение към множеството направи и независимият общински съветник Иван Узунов, според когото единственият начин да има граждански представители в следващия парламент е, чрез избора на независими депутати във всичките 263 български общини. По-късно множеството премина по централните врачански улици. Скандиранията "Мафия", "Много сме – силни сме" и "Всеки ден ще е така до победата" огласяха до ранния следобед различни врачански квартали.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екипи на пожарната и доброволци се борят с огъня в с. Гюргич

Във видинското село Гюргич пламна отново огънят, който вчера достигна на метри от от къщите, но беше потушен късно снощи. Не са пострадали хора. Вече няма заплаха за сградите, но  но пламъците са обхванали борова гора край селото. На място са 6 екипа на пожарната, водоноски и земеделска техника. За потушаването на огъня помагат и доброволци,..

публикувано на 24.08.24 в 17:55

Изграждат физкултурен салон в началното училище в Белоградчик

Началното училище в Белоградчик ще има физкултурен салон. От построяването си до днес, не е разполагало с такъв. За спортните занимания е използвано малко, тясно помещение в приземен етаж на сградата, съобщават от общинската администрация.  Още в първия учебен ден учениците от училище "Васил Левски" ще бъдат посрещнати с ново, просторно и..

публикувано на 24.08.24 в 15:15

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05