Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбеляза деня за прослава на Софроний Врачански

С божествена света литургия във Враца започнаха тържествата по отбелязването на деня на прославата на св. Софроний Врачански. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Литургията бе отслужена в храма "Св. Възнесение" от траянополския епископ Киприян в съслужение със свещеници от града. След края на литургията всички присъстващи в храма, водени от епископа и свещенството, се отправиха в литийно шествие към паметника на светеца в центъра на града. С шествие, предвождано от духовата музика към читалище "Развитие", на мястото пристигнаха учениците от Начално училище "Св. Софроний Врачански", което днес чества патронния си празник. Учениците изпълниха песни и стихове във възхвала на светеца. За здравето и благоденствието на врачани траянополският епископ Киприян отслужи водосвет и молебен. Пред паметника на светеца бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празничния ден във фоайето на Регионалния исторически музей бе открита експозиция, съобщават още от Община Враца. В нея са подредени първата новопечатна българска книга "Кириакодромион сиреч Неделник", която съдържа проповеди за неделните дни, написани от св. Софроний Врачански и препис на "История славянобългарска", направен от учениците от НУ "Св. Софроний Врачански". Гостите на музея видяха също оригиналния архиерейски служебник, който св. Софроний е ползвал във времето, когато е бил епископ във Враца.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мездренски творци ще почетат бележити автори

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925"- Мездра не пропускат да уважат годишнините на изтъкнати писатели и поети. През идната седмица на творческа вечер те ще говорят за  живота и творчеството на българските писатели Йордан Радичков- по повод 95 години от рождението му и на Виктор Пасков- по повод 75 години от рождението му...

публикувано на 12.10.24 в 16:05

В Берковица отбелязаха Деня на българската община

По повод Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври, община Берковица проведе ден отворените врати на 11 октомври. Това съобщи кметът Радослав Найденов. 10 ученици от Лесотехническата професионална гимназия и от гимназия "Д-р Иван Панов" взеха участие в управлението на Община Берковица за един ден. "Бяха на ключови..

публикувано на 12.10.24 в 15:55

Ученици от Мездра пресъздадоха багрите на есента

Есента носи опияняващ аромат, пищни цветове и пъстри трепети за учениците от целодневно обучение ( ЦОУД) на ОУ "Св.Св Кирил и Методий"- гр. Мездра. Ръководени от своите учители те твориха и създадоха красиви творби, посветени на есента и нейните цветове в продължение на една седмица. Темата на заниманията по интереси, по която..

публикувано на 12.10.24 в 15:30

В Бяла Слатина обявиха конкурс за поезия и проза

Община Бяла Слатина и нарочно читалище "Развитие-1892"- Бяла Слатина организират конкурс за поезия и проза "Николай Хрелков". Тази година конкурсът е посветен на 130-ата годишнина от рождението на поета. "Това е литературен конкурс, който е индивидуален и ще бъде на свободна тема. Право на участие имат автори в две възрастови групи- от 12 до..

публикувано на 12.10.24 в 15:09

Без тирове през прохода "Петрохан" от 16 октомври

През лятото маршрутът бе един от възможните обходни, заради изграждането на високоскоростния път от Ботевград за Видин. Временната организация на движението през прохода "Петрохан" бе въведена на 21 юни. Срещу това решение на пътната агенция няколко пъти жителите на Бързия и Берковица протестираха. Преминаването на тежките машини руши пътя и къщите..

публикувано на 12.10.24 в 14:25

Във Видин се проведе акция от кампанията "Капачки за бъдеще"

Доброволци приемаха пластмасовите капачки на временен пункт до училище "Любен Каравелов".  "Започват да идват автобусите от селата, те ни носят по- големи количества... Всичко събираме и извозваме след това на вторични суровини. Със събраните средства, събират се общонационално от всички кампании и се разпределят за техника по болниците...

публикувано на 12.10.24 в 12:15

Общински съвет- Кула актуализира капиталовите разходи на Общината

Общинските съветници в Кула разгледаха докладна, относно актуализация на разчета за капиталовите разходи на Община Кула за 2024 година. "За Дом за стари хора е необходимо да бъде закупена един брой циркулационна помпа за парното отопление, защото старата просто не работи. За заведенията за социални услуги искат да им бъдат..

публикувано на 12.10.24 в 10:03