Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Данаилов: "Промени в законите ще намалят младежката безработица"

Младите хора се оказаха в най-голяма степен засегнати от икономическата криза, отколкото останалите българи в трудоспособна възраст. В днешните условия, младежите са по-застрашени да загубят работното си място, защото имат по-малък опит, техните възнаграждения са по-ниски, по-лесно е да бъдат съкратени работните им места. Статистиката показва, че за първото тримесечие на миналата година, младежката безработица е около 20% във Видинска област. Делът на младежите между 15 и 29 години във Видинско, които нито работят, нито учат е 40%, а заетостта е едва около 30%.

Има ли изход от безработицата сред младите хора? Това бе тема на семинар, който преди дни се проведе във Видин и бе организиран от Младежката асоциация за обмен и разбирателство в Европа. В него взеха участие 20 младежи- 10 от които са бесарабски българи от Украйна и 10 видинчани. Младежката Асоциация е партньор с Асоциацията на българите в Украйна. Бесарабските българи са родени и живеят в Украйна, но те продължават да спазват културата и традициите на България.

© Снимка: Лилия Димитрова

"Участниците в семинара са високообразовани млади хора от Видин, Брегово, Белоградчик и от Украйна, като повечето от тях са безработни. Лекторите ги запознават с европейските практики за справяне с безработицата, разясняват им какво означава младежкото предприемачество. Младежите посещават предприятия, учат се как да кандидатстват за работа, как да се държат по време на интервю",
каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Димитър Данаилов, който е председател на Младежката асоциация. Промените в законодателството могат да решат до голяма степен проблемът с безработицата, е мнението на Данаилов:

"С промяна в Закона за насърчаване на заетостта, работодател, който наеме безработен до 29-годишна възраст, може да бъде освободен от внасяне на осигуровки за период от 4 до 6 месеца. Промяната трябва да предвижда и задължение за работодателя да назначи на работа хората, за които е ползвал облекчението. Трябва да се стимулира и обвързването на предприятията и фирмите с все още учащите млади хора, чрез отпускането на стипендии за младежите. Заради това предприемачите могат да ползват за определен период от време облекчения в данъчното облагане. Промени в Кодекса за социалното осигуряване също могат да стимулират наемането на работа."

© Снимка: Лилия Димитрова

И в Бесарабия, която се води като провинция на Украйна, икономическото положение също е много тежко, а безработицата е голяма, каза Олга Гроздева.


"У нас, както и в България, голяма част от младите хора отидоха да живетя и работят в по-големите градове или в чужбина. Като напускат родните си места, бесарабските българи обаче губят своята идентичност, защото се асимилират от украинците и руснаците. В момента сме една от най-големите диаспори в света- около 250 хиляди души."


© Снимка: Лилия Димитрова

В семинара за младежката безработица участва и Евелина Чепразова, която е студентка в Одеския национален университет "Мечников", специалност "Българска филология":

"Съжалявам, че не можах да дойда да уча в България. Причината е, че нямах навършени 18 години, когато започнах следването си. По време на семинара, разбрах, че човек трябва да има цел, за да започне неговата реализация. Моята цел е да завърша магистратурата си в Софийския университет."


© Снимка: Лилия Димитрова

Марио Маринов
от Белоградчик също е без работа, но и той има цел, към която се е насочил:

"Искам да се занимавам с ресторантьорство, защото завърших средно специално образовнаие с тази професия. Сестра ми е учила същата специалност, но сега бере ягоди в Испания, защото тук не успя да си намери работа."

© Снимка: Уикипедия

За живота на младите хора в по-малките населени места разказа Светлана Караджова, кмет на врачанското село Бърдарски геран и председател на Дружеството на банатските българи.

"Нашите младежи работят предимно в големите градове. Но всеки от тях казва, че ако има работа в Бърдарски геран, ще се върне да живее в селото, защото тук са семействата и домът им. Тяхната общност е тук и те искат да си живеят в нея. Когато са на друго място, банатските българи вече са една малка прашинка в голямото море и се загубва тяхната идентичност. Изходът от това положение може би е в провеждането на държавна политика към малките общности, които не могат сами да се справят с проблема."
По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55