Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Берковица помогнаха за изработването на плоча на Христо Ботев

Младежи от Берковица осъществиха идеята си за изработване на плоча, посветена на Христо Ботев. Инициативата е на Димитър Манов и неговите приятели Радослав Григоров, Даниел Недков, Цеци Кирков. Те са подготвили документи до Общината с искане да им бъде разрешено да поставят плочата в града и очакват на предстоящата сесия в сряда-20 март, идеята им да бъде одобрена.
 
Плочата е от черен камък, върху който са ликът на поета и най-известният му стих от "Хаджи Димитър"- "Настане вечер...". Зад самата плоча ще има втора- от варовик, осигурена с помощта на завод "Мрамор". Върху нея са изписани годините на раждане и на героичната му смърт. За по-малко от три месеца младите родолюбци успяха да изготвят проекта и да намерят майстор, който да го изработи. Средствата изцяло се събират от младежите и техни съмишленици.

Младите хора са обединени под името "Гражданска инициатива в подкрепа на Берковица"- групата не е юридическо лице, но вече има зад гърба си две акции- за почистването на паметниците в Берковица и кампания за набиране на средства за Дома за деца и младежи с умствена изостаналост.
За поставяне на плочата на Христо Ботев в града е избрана датата 30-ти май.
По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46

Две катастрофи във Врачанско през изминалото денонощие

За две катастрофи с леко ранени участници в тях съобщават от полицията във Враца , базирайки се на пътния травматизъм във Врачанско от последните 24 часа. В полунощ в града под Околчица са катастрофирали два леки автомобила, управлявани от тийнейджъри. При сблъсъка е била ранена шофьорката на единия автомобил, на 18 години. Нейният спътник,..

публикувано на 31.07.24 в 12:33

Жител на село Ягодово е задържан за незаконно оръжие и боеприпаси

Задържаха жител на берковско село Ягодово за притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, съобщават от ОД на МВР-Монтана .  При обиска е открита и метална монета , за която се предполага, че е културно-историческа ценност.  След постъпил сигнал полицаите от Берковица извършили претърсване в частен имот в село Ягодово. При обиска са..

публикувано на 31.07.24 в 12:24

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06