Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Дометиан награди победителите в традиционния екоконкурс на Видин

Рисунки, есета, фотографии, предмети, изработени от екологични материали представиха участниците в традиционния екоконкурс, който се провежда ежегодно във Видин. Видинският митрополит Дометиан откри 16-ото издание на проявата, посветена на природата, духовността и здравето, в която се включиха възпитаници на почти всички видински училища.

 

"Човекът и природата са като скачените съдове- те не могат да живеят поотделно. Човекът е разпоредник на онова, което Бог му е предал- земята, природата"- каза при откриването митрополит Дометиан.

Раздадени бяха близо 30 награди в 12 категории- за рисунка, есе, фотография, видеофилм и други.

А Никол Николова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" бе избрана за "Мис Екология 2013".

"Надявам се, че с примера, който давам хората ще пазят повече града ни" - каза за РАДИО ВИДИН 11-класничката.

Сред отличените бе и Симона Бориславова, ученичка от 8 клас в Професионална гимназия по облекло и хранене "Михалаки Георгиев". Тя получи награда за есето си на тема "Водата като необходимост и ранеите (вид кладенец- бел. ред.) при Сланотрън". Симона е от Сланотрън и е решила да пише за минералната вода край селото, защото смята, че повече хора трябва да научат за лековития извор и да идват да се лекуват тук.

"В този 16-и екоконкурс наблягаме на градската екология. Догодина екоконкурсът ще има и електронен вариант. А пет месеца по-рано ще бъдат обявени темите и критериите"- каза организаторът Богомил Петров, който е и председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония", Видин, организатор на събитието. Гост на празника бе и заместник областният управител на Видин Елка Георгиева.

Във фоайето на Симфониета Видин бе поставена и фотоизложба, посветена на видинския митрополит Дометиан. Той получи фотография, на която е сниман заедно със сегашния патриарх Неофит преди години- по време на посещение на настоящия глава на Църквата във Видин.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04

Песента "Нашият град" на група "Тангра" ще е новият химн на Белоградчик

Град Белоградчик ще има нов официален химн. Това ще бъде песента "Нашият град" на група "Тангра" , чиито клип е сниман в населеното място. Това каза за Радио Видин Боян Минков , кмет на община Белоградчик. "Направихме среща с част от музикантите от група "Тангра" и авторът на текста на песента - Александър Петров, който има и..

публикувано на 24.07.24 в 15:43

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16