Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин се похвали със 75 процента изпълнение на бюджета, от ГЕРБ опонираха

Отчетите за изпълнението на капиталовите разходи и бюджета на Общината за миналата година представи на заседание на Общинския съвет кметът на Видин Герго Гергов. На заседанието, е избран нов заместник- председател на Общинския съвет. Клетва като съветник положи и Константин Делиилиев от групата на "Преображение за Видин".

Повече от два часа продължи спорът за тълкуването на показателите за изпълнението на бюджета и капиталовите разходи за миналата година. Само 857 хиляди от планираните близо три милиона и 900 хиляди лева за ремонти, благоустрояване и строителство са изразходвани през миналата година.

"Изпълнението на планираните дейности е 22%", изтъкна бившият областен управител Кръстьо Спасов от групата на БСП и изрази притеснение, че същите източници на финансиране са заложени и за тази година.

"Неизпълнението е заради запоринаните сметки общината"-опонира кметът Герго Гергов. Поради риск да не бъде използван за погасяване на стари задължения, не е използван за капиталови дейности кредитът, гласуван от Общинския съвет.
Неизпълнението на бюджета на общината за миналата година е 10 милиона 273 хиляди лева или една четвърт, изтъкнаха от групата ГЕРБ. Кметът пък се похвали с 30 милиона лева изпълнение на бюджета и върнати над 14 милиона и 800 хиляди лева стари задължения. Съветникът от ГЕРБ Милен Милчев опонира, че по справка на неговата група задълженията на общината са намалели само с един милион 862 хиляди лева.

"5 милиона 931 хиляди лева са спестени разходи за външни услуги", съобщи председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов.

С 30,4% са намалели разходите на общината през миналата година, но и приходите са с 12, 87% по-малко пари в сравнение с предходната 2011 година, стана ясно от отчета на кмета. Според него причина за по-малкото събрани средства е обедняването на населението.

"Община Видин е в тежко финансово състояние, но тенденцията за отлепване от дъното е ясна", коментира кметът при обсъждането на изпълнението на бюджета.

Друг акцент в днешното заседание на общинския съвет бе предложението управлението на сградния фонд на "Младежкия дом" във Видин да премине към Кмета на Общината.

По предложение на съветниците от ГЕРБ, общинският съвет гласува още да бъде извършена финансова ревизия на дружеството "Общински детски комплекс", което до сега стопанисваше Младежкия дом, заради съмнения, че са извършвани редица нарушения.

С друго свое решение местният парламент увеличи числеността на работещите в Драматичния театър заради решението на Върховния касационен съд на работа да бъде възстановена заради неправомерно уволнение актрисата Цветана Дакова.

В началото на заседанието клетва като съветник положи Костадин Делиилиев от групата "Преображение за Видин". Той влезе на мястото на Ангел Нинов, който почина внезапно. Преди Костадин Делиилиев, в листата за общински съветници са бившият депутат от НДСВ д-р Цветан Ценков, който беше кандидат на коалицията за кмет на Видин и настоящият заместник- кмет Борислава Борисова, но те са отказали да влязат в състава на общинския съвет. За заместник председател на общинския съвет от квотата на групата беше избран Добрин Иванов.
По публикацията работи: Анжела Каменова и Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52