Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици взеха властта в свои ръце за един ден

© Снимка: Светослав Цветанов

       Учениците се запознаха и с работата на екипа в РАДИО ВИДИН.
Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се включи за 12-и път в националната инициатива "Мениджър за един ден" на фондация "Джуниър Ачийвмънт България".Кампанията се провежда под патронажа на президента. 25 ученици от гимназията проследиха и се включиха в работния процес на видински фирми и институции.

"Нашите ученици се срещат с реалния бизнес, с местната администрация и проследяват един реален работен ден. Заемат позиция на работното място, което е много полезно за тях", разказа за РАДИО ВИДИН Валентина Йорданова, учител по икономика в гимназията.

"Участвам за първи път и очаквам да науча нещо ново и интересно. Смятам, че сертификатът от този ден ще ми помогне, когато започна да си търся работа", каза Мирела Георгиева, ученичка в 12 клас. Интересът от страна на работодателите към инициативата е по-голям в сравнение с миналата година. Това отчетоха от професионалната гимназия.

© Снимка: Община Видин

Четирима ученици от професионалната гимназия във Видин се запознаха с работата на общинската администрация. Това съобщиха от местната администрация. Възпитаниците на училището първо присъстваха на заседанието на общинския съвет, в което участва и целият ръководен екип на общината. След това те влязоха в ролята на мениджъри за един ден. Аделина Шуманова и Ина Захариева от 11 клас се обучават по специалносттите "Организация на хотелиерството" и "Организация на туризма и свободното време". Те бяха разпределени в Дирекция "Хуманитарни дейности" и прекараха част от времето си в кабинета на Борислава Борисова, заместник-кмет на Община Видин. Десетокласничките Вяра Цветанова и Диляна Пенкова, които учат "Компютърна техника и технологии" и "Икономика и мениджмънт", се запознаха с работата в дирекциите "Обща канцелария, административно обслужване и компютърни технологии" и "Финансово-стопанска дейност". В края на работния ден кметът на общината Герго Гергов посрещна в кабинета си младите мениджъри, за да чуе техните впечатления и да им връчи сертификати за успешно еднодневно управление в администрацията. Учениците споделиха желанието си, когато завършат висшето си образование отново да се върнат в родния си град и да работят за неговия просперитет.

© Снимка: Жулиета Нелова

Враца
също се включи в националната инициатива, предаде сътрудникът ни Жоро Александров. Шестима млади мениджъри, ученици от 10 и 11 клас в СОУ "Козма Тричков" и СОУ "Васил Кънчов" гостуваха в Областната администрация. Ведомството се включва в кампанията за 11-и пореден път. Общината също прие мениджъри-ученици. За четвърта поредна година общинската администрация се включва в националната инициатива. Ангел Александров от СОУ "Козма Тричков" седна на стола на заместник-кмета по образованието.

"Г-н Богданов ми показва каква е работата. Много задачи имаше за изпълнение", разказа младежът.

© Снимка: Биляна Борисова

Двама ученика седнаха на мястото на областния управител на Монтана, предаде сътрудникът ни Биляна Борисова. Тази година мениджърите на областната администрация бяха момичетата и момчетата от три гимназии. Те имаха възможността релно да присъстват на заседание на съвет за развитие на област Монтана, като дадоха и своите идеи и възгледи за бъдещето на региона, в който живеят.

"На първо място трябва да се вложат повече инвестиции в изграждането на нови предприятия, в които да се отворят нови работни места за баезработните", посочиха младежите при посещението си в областната управа на Монтана. 5 възпитаника от ФСГ "Васил Левски" приложиха на практика знанията, получени в училище в Националната агенция по приходите в града на Огоста.

И в Община Бойчиновци младите хора поеха в свои ръце управлението за един ден. Дванайсетокласничка Теодора Йорданова седна на кметския стол на Светлин Сретениев. Възпитаничката на 9-о монтанско училище "Йордан Радичков" управлява Общината, а съученичката й Десислава Николова бе секретар.

© Снимка: Любо Андреев

"Участвам, защото искам да се запозная със структурата на администрацията и работата, за да имам след време и аз някакъв опит. Интересно ми е, защото не съм била друг път в местнта администрация и не знаех с какво се занимават тук",
каза Теодора Йорданова.

Дванайсетокласничката Бианка Трифонова имаше отговорната задача да бъде изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Ключови мениджърски постове в централата заеха още четирима ученици от 12 клас на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" и трима от 11 клас на СОУ "Христо Ботев".

В края на работния ден учениците получиха Сертификати за постижение,заради участието им в инициативата.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при НЧ ”Просвета 1925” гр. Мездра на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група " Мездрея". Наградите бяха завоювани при..

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Правителствената информационна служба. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Патриарх Даниил ще посети Монтана

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма „Свети Дух“ тази неделя, 15 септември, в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 09:00 часа.  В датата има символика и след 8..

публикувано на 09.09.24 в 15:38