Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 април 2013 година

От днес започва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май. За доверието на избирателите ще се състезават общо 38 партии и седем коалиции, регистрирани в ЦИК. Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200, те ще се борят за 240 места в 42-то Народно събрание. Във Видин, за 4 мандата ще се борят 154 кандидати, включени в листите на 31-а партии и коалиции. По закон предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. С решение на ЦИК тя ще приключи в 24.00 часа на 10 май. Кампанията се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез медиите. Предизборните събрания са публични, а за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР, посочват от ЦИК.

Една подвижна избирателна секция ще има във Видин, съобщи секретарят на Общината Орлин Василев. Подадени са 17 заявления от хора с трайни увреждания за гласуване у дома. Подвижната избирателната секция, която ще е с номер 122, ще бъде базирана в училище "Иван Вазов", но там само ще бъде извършено преброяването на бюлетините. Седемчленната комисия, която ще пренася подвижната урна, ще обикаля с микробус хората, заявили желание да гласуват. На територията на община Видин ще има и 9 избирателни секции за трудно подвижни хора, уточни Орлин Василев.

Продължава покачването на нивото на река Дунав в отделни български участъци. При Ново село за последното денонощие е отчетено покачване от 15 см и е измерено ниво тази сутрин от 734 см. Повишението при Видин е с 16 см, а нивото на реката е 790 см- показват данните на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката. 794 см е нивото в Лом, покачването на водния стоеж е с 10 см. С 1 см е отчетено повишение в Оряхово. Няма промяна в нивото на водата край Никопол и Силистра. Слабо понижение им при Свищов и Русе, съответно с 3 и 6 см.

Заради високото ниво на река Дунав, в около 100 декара земеделска земя, засети със жито, във видинското село Антимово са избили подпочвени води, каза за РАДИО ВИДИН кметът на Антимово Светослав Флоров. Селото е далече от реката, затова залети дворове и мазета няма.

Първо дело срещу румънски граждани, регистратори на автомобили, е насрочено в Окръжния съд във Видин. Обвинението е за неплатени местни данъци. Заради отсъствието на обвиняемите и служебния им защитник, делото, което трябваше да се гледа днес, е отложено за 19 април. Близо 23 хиляди лева дължат за местни данъци двамата румънци, които имат регистрирана фирма във Видин, съобщи прокурорът Владислав Влашев. Двамата румънски граждани, които са от град Крайова, не са обявили и не са платили данъците за 151 леки и товарни автомобили. Задълженията са от 2008-ма, 2009 и 2010-та година.

До края на данъчната кампания, на 30 април, информационният център на НАП ще работи с удължено време. Експертите на агенцията ще приемат обаждания и запитвания на телефон 0700 18 700 от 8.30 до 18.30 часа, всеки работен ден, съобщават от пресцентъра на врачанския клон на приходната администрация.

4 фирми кандидатстват за изпълнители на пречиствателната станция във Видин.
Откритата процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води Видин" се проведе в Община Видин. Пликовете с офертите бяха отворени от комисия с председател инж. Добромир Дилов- заместник кмет и в присъствието на представители на медиите. До участие в процедурата са допуснати четири фирми: ДЗЗД "Обединение Хидропроект Видин"; Консорциум Воден проект-Видин; Консорциум Понс-Вабак ЕкоВидин 2013" и Консорциум Евотек. Проектът "Воден цикъл Видин" е на стойност 75 021 684.29 лева с ДДС и се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013".

Заявление-декларация за ползване на услугата "Обществена трапезария" ще се приемат в Община Белоградчик от 15 до 19 април. Това съобщават от местната администрация. Самотно живеещи хора и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни ще могат да се възползват от безплатната храна. От 1 май до 31 декември тази година продължава действието на социалната услуга в града. Получаването на храната се извършва в Домашен социален патронаж, всеки делничен ден от 11 до 13 часа. Заявленията за ползване на социалната услуга ще се приемат на първия етаж в общинската администрация в Белоградчик, уточняват от местната управа.

Ветеринарни лекари от Видин, заедно със свои колеги от 17 области, участваха в онлайн семинар във видинската библиотека. Форумът се проведе след подписано споразумение за партньорство между министерството на земеделието и храните, Агенция по безопасност на храните и Програма "Глобални библиотеки-България". Д-р Марин Маринов, експерт от Българската агенция по безопасност на храните разясни условията, на които трябва да отговарят земеделските стопани за добиване на качествено сурово мляко, съгласно на европейските изисквания. Изискванията са свързани с поддържане на животните в добро здравословно състояние, хигиена на съхраняване на млякото, както и спазването на законодателството, каза още експертът. Ветеринарните лекари имаха възможност да задават онлайн въпроси, на които получаваха отговор. В област Видин 32 ферми са І категория, 11 са фермите, които попадат във ІІ категория. 270 са по-малките ферми от ІІІ категория, които вероятно няма да успеят да покрият изискванията и ще трябва да прекратят производство. Само през последните три години броят на кравите в област Видин е намалял с около 1000, към момента са регистрирани едва 4 500 животни, каза д-р Валери Велков от агенцията по храните във Видин.

Ученици от 9 "б" клас на СОУ "Иван Вазов" в Мездра под ръководството на преподавателката Павлина Левичкова, след няколко месеца труд, преписаха романа "Под игото". Инициативата е по случай отбелязването на 90-годишнината на средното образование в железничарския град. Учениците ще подарят преписа на къщата-музей на Иван Вазов в Сопот. Като част от програмата по отбелязването на годишнината, днес в родния дом на писателя 11 възпитаници на учебното заведение в Мездра изиграха драматизация по Вазови произведения. Режисьор на драматизацията бе актьорът от Драматично-кукления театър театър във Враца Явор Зехиров. Преподавателят по история Данаил Димитров се превъплати в ролята на чорбаджи Марко, а като актьор се включи и нашумелият със своите филми напоследък режисьор Искрен Красимиров.

Над 30 дръвчета посадиха днес ученици от училище "Цар Симеон Велики" и служители на Държавно горско стопанство Видин в двора на училището. Наградени бяха и участниците в конкурса "Моята гора". "Проявите са част от Седмицата на гората", каза за РАДИО ВИДИН директорът на горското стопанство Веселка Борисова. "Засаждането е една от планираните дейности на екоклуба към училището", поясни Глория Генова от 11 А клас. В актовата зала на училището се проведе награждаването на учениците, включили се в конкурса за рисунка "Моята гора", организиран от държавното горско стопанство във Видин. Един от участниците, които получи грамота днес е 6-годишния Димо Николов. Първа награда получи Виктория Гошкова, втора - Зорница Николова, третото място зае Кристиян Яворов. В конкурса участваха 90 деца.

Елица Борисова, ученичка от ХІІ клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" спечели първа награда от първото творческо онлайн писане за ученици по български език и литература, организирано в партньорство с екип "Образование" към програма "Христо Ботев" на Българско национално радио. Наградата в категория разказ на Елица Борисова е по цитат по Алек Попов: "През 1998 година едно научно откритие с невероятна практическа стойност накара Цивилизована Европа облекчено да отдъхне". "За 4 часа трябваше да напишем своите разкази и да ги изпратим на посочен имейл"- каза за РАДИО ВИДИН Елица Борисова. "Творческото писане е въпрос на вътрешно усещане - или го имаш, или не", сподели още Елица Борисова. Талантливото момиче активно участва в работата на групата по извънкласна дейност "Аз пиша, творя, рецитирам" на преподавателя Милена Георгиева. В творческото онлайн писане в групата от 8 до 12 клас са участвали 700 ученици. Награждаването ще се проведе в края на май.

Между 12 и 18 отбора и повече от 40 състезатели са потвърдили участието си за турнира по тенис на маса под надслов "Да помогнем на Емко за едно по-добро бъдеще". Състезанието ще се проведе в Берковица, а събраните средства ще отидат за рехабилитацията на малкия Емил Христов, който страда от детска церебрална парализа. Благотворителната надпревара ще се проведе на 13 и 14 април в спортната зала в града под Ком.

На 13 и 14 април 2013 година Видин е домакин на международно състезание по колоездене "Балкани без граници". От сектор Пътна полиция при ОД на МВР Видин предупреждават за промени в движението и призовават шофьорите да изпълняват указанията на служителите на реда, с цел опазване живота и здравето на участниците в състезанието. В гонките ще участват 12 отбора, с общо около 60 колоездачи. На 13 април (събота) в 09.00 часа на площад "Бдинци" е тържественото откриване на състезанието. В 09.30 часа участниците ще се придвижат до новото трасе на път Е79, преди Дунав мост 2. Маршрут на придвижване: площад "Бдинци"- ул. "Екзарх Йосиф"-бул. "Панония"-пътен възел Ново село (ново трасе на път Е79). Очаква се мероприятието да приключи около 12.00 часа. в същия ден от 15.00 часа във Видин ще се проведе "колокритериум" по затворен маршрут, както следва: площад "Баба Вида"-ул. "Баба Вида"-Видинска Митрополия-ул."Осман Пазвантоглу"-ул. "Пуйо Войвода"-ул. "Бдин"-ул. "Княз Борис І"-площад "Баба Вида". Тези улици ще бъдат затворени за движение до към 18.00 часа. На 14 април (неделя) от 09.00 часа, ще се извърши състезателно бягане по трасе с обща дължина 125 километра, по следния маршрут: Видин (старт пред хотелл "Ровно", на ул. "Цар Александър ІІ")-изход от Видин по посока София-път Е79-пътен възел "Кула"-Бела Рада-Войница-Кула (по главната улица "Възраждане" до изхода за Грамада)-Грамада-местността "Церова вода"-гара Срацимир-по път Е79 (Димово-Бела-Скомля-Ружинци)-по път ІІІ-102 (Ружинци до местността "Орля")-кръстовище за с.Чупрене-до Чупрене-Върбово-Белоградчик. Очаква се мероприятието да приключи към 14.00 часа.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който..

публикувано на 18.09.24 в 15:27
Индустриален парк Видин

23,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за двата индустриални парка във Видин

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско финансиране ще получат двата индустриални парка в гр. Видин , съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева. Това сочат данните от Информационната..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

Дружинките във Видинско разселват 2000 фазани

Ловно-рибарското сдружение във Видин ще разсели 2000 фазани.  "Ловно-рибарско сдружение по стара традиция и по изисквания на Закона за лова всяка година разселва дивеч. Тъй като е забранено да се разселва дивата свиня, заради Африканската чума, основно се разселва дребен дивеч. Миналата година Ново село разселиха 26 заека и сдружението общо..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

публикувано на 18.09.24 в 12:30