Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраняват любителския риболов, остават и свободни водоеми

Със заповед на министъра на земеделието и храните Иван Станков от понеделник /15 април 2013 г./ се забранява любителския риболов за 47 дневен период. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната за любителски риболов ще продължи до 31 май 2013 г. включително и важи за всички пролетно- лятно размножаващи се видове.
"За пръв път е направено разграничение за улова на риба като са разграничени водоемите по надморска височина и според това действа и срокът на забраната. На територията на област Видин почти всички водоеми с изключение на един са под 500 м. надморска височина. За тях периода на забраната важи от 15 април до 31 май 2013 г. Единствено за дунавската скумрия периода за забраната е от 15 април до 15 май. През периода на забраната всички стационарни риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата"- каза за РАДИО ВИДИН Милен Методиев, началник сектор "Рибарство и контрол" Видин.
В заповедта за забрана са определени и свободните за риболов водоеми на територията на област Видин.
"Това са река Тополовец, или канал "Чобан кюприя" до село Слана бара; язовир "Дъбравка" в община Белоградчик; язовир "Дреновец" в обозначената за това зона в участък от 300 метра от разположените садки в продължение на 1 км по посока за село Воднянци. Оставен свободен за любителски риболов е и язовир Кула и напоителния канал между селата Антимово и Кутово."

Санкциите за риболов по време на забраната са излючително завишени- от 1500 до 3000 лв- допълни Милен Методиев. През време на забраната контролът по водоемите ще бъде засилен.
По време на забраната за любителския риболов в област Монтана също ще има разрешени зони, като за първи път ще се лови риба на две места- информира началникът на Агенцията по рибарство в Монтана Диана Пунчева.

"Язовир "Огоста" в района на Баластриерите в землището на село Горно Церовене и обозначения участък на 400 м. западно от водоземната кула до началото на п-в "Расника"; баластриерни водоеми до река Огоста в землището на село Громшин, община Бойчиновци; баластриерни водоеми до река Огоста в землището на село Долно Белотинци, община Монтана и блатото в квартал "Момин брод" в Лом"- обясни началникът на сектор "Рибарство и контрол" в Монтана Диана Пунчева.

Над 500 любители са подновили риболовните си билети от началото на годината. Глобите за улов без билет вече са от 100 до 400 лева.
По публикацията работи: Ани Цекова и Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48