Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Семейството на битото дете във Враца ще бъде изведено от дома му

Общинската управа на Враца е задействала процедура по извеждането от жилището на семейството на малтретирания Цветелин В., съобщи заместник-кметът по социалните дейности Светозар Луканов. Още миналата седмица е даден ход на действията за извеждане на майката на малтретираното дете и мъжа, с когото тя живее на семейни начала от общинското жилище. Причината за тези действия бяха обяснени с факта, че семейството не е плащало наем повече от 6 месеца и дължи заедно с консумативите за ток и вода повече от 700 лева.

Според Светозар Луканов, процедурата по извеждането на некоректните наематели е стандартна и трае четири седмици. След като нередовните наематели напуснат общинското жилище, губят правата си да бъдат настанени отново в подобно жилище. Светозар Луканов допълни още, че Цветелин и четирите му сестри ще бъдат настанени при приемни родители и в защитено жилище. Предстои да стартира процедура за работа с част от децата, като с това ще се занимават психолози, наети от местната управа. В Общината пък са постъпили няколко предложения от граждани, които са заявили готовност да помагат на петте деца.

Преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че Инспекторатът към изпълнителния директор на Агенцията е препоръчал търсенето на дисциплинарна отговорност на служителите от дирекцията по "Социално подпомагане" във Враца. Наказанието ще бъде съобразено с Кодекса на труда и Закона за държавния служител, тъй като нарочна комисия към Инспектората е установила нередности по случая с петгодишния Цветелин В.

Припомняме, че момчето беше настанено в началото на месеца в болница "Христо Ботев" във Враца след установено системно малтретиране от родната му майка и доведения му баща. Лекарите от лечебното заведение първоначално стабилизираха състоянието на детето, а след това ампутираха няколко от пръстите на двата му крака, които бяха засегнати от гангрена, развила се вследствие на измръзване.

Проверката на дирекция "Социално подпомаге" във Враца е установила още, че служителите, ангажирани с детето, не са извършили достатъчно действия от 2010 г., от когато работят по този случай, за реинтеграцията на децата в семейството на майката и съжителстващото с нея лице и по този начин е създаден риск за тяхното здраве и развитие. От Агенцията припомнят, че през 2012 г. отделите "Закрила на детето" са работили по 2 088 случаи на реинтеграция, като приключилите успешно са 1 834.
Вижте още

Снимката на 7 юли 2020 година

Още едно лице от област Видин, при което е бил установен Covid-19 , е излекувано по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваният е изписан от болницата в Лом. Три остават активните случаи в областта. Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната..

публикувано на 07.07.20 в 18:00

Видинското село Делейна става "Артистична резиденция"

Творци от България и чужбина ще участват в първата "Артистична резиденция", която ще се проведе през август във видинското село Делейна . Организатор е платформата "Фабрика за идеи" в партньорство с "Видински фонд читалища". Форматът е провокиран от нуждата от изкуство в българското село, обясни Милица Джанджова от организаторите...

публикувано на 07.07.20 в 17:37

Обновяват междублоковите пространства в два от кварталите на Лом

Междублоковите пространства в два квартала в Лом ще бъдат изцяло обновени . Жителите на квартал "Зорница" ще се радват на ново спортно игрище, детска площадка, нови пейки и зелени площи. Освен това ще бъдат асфалтирани улици.  В квартал "Младост" се предвижда премахване на нерегламентираните сметища, подравняване на терена, монтирането на..

публикувано на 07.07.20 в 17:23

По-добри резултати по математика показаха седмокласниците във Видинско

С 4,3 точки се е повишил резултатът от националното външно оценяване по математика в 7 клас в област Видин. Средният резултат за региона е 28,70 точки, при среден за страната 36,33 точки , обясни началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова . "Бяхме предвидили доста мерки за повишаване на резултатите на..

публикувано на 07.07.20 в 15:50
Врачанската болница

Приеха инфектиран с коронавирус в болницата във Враца

Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. Оказало се е, че състоянието на пациента се е влошило и е трябвало да бъде приет в лечебно заведение. За последните 24 часа от РЗИ-Враца са тествали за коронавирус 8 нови жители..

публикувано на 07.07.20 в 14:47

Над 15 000 данъкоплатци са обслужени в офисите на НАП Монтана за полугодието

Малко над 15 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през първото полугодие, съобщиха от пресслужбата на агенцията.  4 700 са посетили приходната администрация заради въпроси, свързани със здравния статус, а 3 600 - по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления..

публикувано на 07.07.20 в 12:51

Отложиха дело за убийство в село Върбица

Врачанският окръжен съд не даде ход на съдебното следствие по наказателно от общ характер дело за убийство в с. Върбица . Подсъдимият е обвинен, че на 30 срещу 31 август 2018 г. във врачанското село чрез нанасяне на удари по главата и тялото, умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала 31-годишна жена. Според държавното..

публикувано на 07.07.20 в 12:12