Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев: "Радиолюбителството е като рибарлъка- остава за цял живот"

Днес се отбелязва Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. Откриването на радиото, като начин за безжично предаване на звук и говор на големи разстояния e истинска революция в обществените отношения в началото на ХХ в. Като явление, радиолюбителството възниква преди около 90 години и бързо покорява целия свят. Първите радиолюбители се появяват в началото на Първата световна война. Повече за радиолюбителството разказа в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Виктор Ценков, председател на Българската федерация на радиолюбителите:

"Федерацията е доста стара организация, която е приемник на няколко радиолюбителски сдружения. В момента тя обединява 19 клуба. Федерацията осъществява спортни дейности, като КВ дейност, УКВ, скоростна телеграфия. Също така, обединява хората, които имат влечение към радиото."
Активни клубове на радиолюбители има в Монтана и Враца. Във Видин липсва такава организация, добави Виктор Ценков:

© Снимка: Българска федерация на радиолюбителите

"Аз съм от Видинско и ми е неприятно, че в този край има много отявлени радиолюбители, но сериозна дейност още не се развива там. Много средства и труд вложи федерацията в изграждането на радиолюбителската ретранслаторна мрежа, която е особено важна, защото помага при бедствия и аварии. Имаме над 20 ретранслатора, изградени през последните 20 години."

Радиолюбителството днес е по-скоро хоби, отколкото професия, разказва още Виктор Ценков. Преди обаче не е било така. Изградена структура е обединявала радиолюбителите, които се водели на щат. Работата им се свеждала до конструкторска и спортно-състезателна дейност. Но така или иначе, радиолюбителството е начин на живот, категоричен е Ценков.

© Снимка: album.bg

Какво все пак означава да си радиолюбител- това попитахме Пламен Георгиев от Монтана, който упражнява тази дейност вече 43 години. Захваща се с хобито си през 1970 година, когато е на 9-годишна възраст.

"Радиолюбителят е човек, който осъществява радиолюбителски връзки със собствен инициал или от радиоклубове, които всъщност вече

© Снимка: album.bg

понамаляха. Преди, във всеки регион на страната клубовете развиваха активна дейнсот и бяха посещавани от много деца. Това е като рибарлъка- човек, като го опита и му хареса- остава за цял живот. Първата схема, която си спомням, че направих, беше от няколко елемента- два транзистора и други неща. Докато учех се оказа, че всичко, което знам, съм го научил от радиоклуба. Училището беше само, за да ми даде дипломата. Радиолюбителството развива човек всестранно покрай радиовръзките- налага се малко или много да се научи английски език, научават се и международни кодове и съкращения",
разказа Пламен Георгиев. С него, в "Посоките на делника", разговаряме още за уникалния повиквателен знак, как си говорят хората в ефира и кой е радиолюбителят, към който трябва да се използва обръщението "Ваше височество".

© Снимка: album.bg

Все пак, ако сте сред хората, които смятат този начин за комуникация за "допотопен" във "века на високите технологии", бъдете по-снизходителни към онези, за които общуването в радиочестотен ефир си е истинско предизвикателство и страст.

Честит празник, български радиолюбители!
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26