Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месецът на Европа в Ново село

Днешният ден в Ново село е посветен на доброволния труд. Инициативите, в които ще вземат участие деца от крайдунавската община са част от кампанията "Месец на Европа", която се провежда в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Секретарят на читалището в Ново село Любка Ангелова изнесе в двора на училището беседа за правата на доброволците. След това учениците, под ръководството на директорката Ирена Цветкова, бяха разделени на две групи, на които бяха поверени два обекта. Първата група се зае с почистване на двора и пространството около училището. Втората се погрижи за зелените площи и цветята около читалището. Организаторите са осигурили ръкавици и чували за събирането на отпадъците. Така инициативата "Да изчистим България за един ден" ще бъде открита в Ново село още на 19 април. След приключване на почистването всички доброволци са поканени на хепънинг от читалището. Хубавият ден ще завърши с музика и почерпка за участниците.

Доброволчеството бе избрано като тема, с която да се отбележи Месецът на Европа в Ново село от двете институции- читалище и училище. Наскоро децата изработиха два постера "Да помогнем на растенията, хората и планетата". Те показаха своето виждане за полагане на доброволен труд при опазване на средата, в която живеят, учат и играят. Постерите вече са изложени в читалището и всеки може да види детския поглед към темата за доброволчеството. В тях е отразено участието на децата в състезанието "Сладолед за смет", което се организира всяка година от читалището за почистването на плажната ивица в деня на р. Дунав. С многоцветни багри са нарисували провеждането на инициативата "Да изчистим България за един ден" през миналата година в Ново село и своя дан за чиста и подредена среда в училище. Показали са своя труд за изграждането на "Къщата на срещите" в Ново село- подреждането на изложбените зали, окопаването на градинките и засаждането на цветята.
По публикацията работи: Светла Бондова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съд наказа със затвор трафикант на мигранти във Врачанско

Съдът наложи е фективно наказание „лишаване от свобода“ и глоба на мъж за незаконно подпомагане на мигранти във Врачанско .  На 2 юни тази година, на околовръстния път на Враца, в местността Дърводелци, обвиняемият използвал товарен автомобил, за да подпомогне 17 чужденци от Сирия и Ирак да преминат нелегално в страната. Сред мигрантите, които не..

публикувано на 07.08.24 в 16:35
Снимката е илюстративна

Детска кухня помага на бедни семейства в Лом

Започна проектът „Детска кухня“ , който се реализира от Агенцията за социално подпомагане и Община Лом, съобщават от местната управа. Целта е осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, които са от: • семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Голяма авария остави Лом без вода

Голяма авария остави Лом и околните села без питейна вода днес. Авария на напорния водопровод от село Добри дол е причина град Лом и прилежащите села днес да нямат питейна вода. Според информация от община Лом спукана тръба при помпената станция е причина за това. На среща с кмета на Лом е управителя на ВиК Монтана. От водното дружеството се..

публикувано на 07.08.24 в 13:00

3600 са нарушенията на пътя в Монтанско през юли

Общо 3600 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в област Монтана през юли. Над 2000 от тях са за превишена скорост. През месеца всеки ден е имало специализи рани полицейски операции за безопасност на движение по пътищата. Почти всяко второ нарушение, констатирано от пътните полицаи в област Монтана през юли, е за..

публикувано на 07.08.24 в 13:00

Обвинени за побой жени във Враца остават в ареста

Районен съд – Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо три жени . Две от тях са обвинени за причиняването на тежка телесна повреда (загуба на далак) на 23-годишна врачанка, а третата - за подбудителство и подпомагане.  Престъплението е извършено вечерта на 31 юли т. г. в ж.к. „Дъбника“ във..

публикувано на 07.08.24 в 11:45

Читалището в Ослен Криводол организира екскурзия за деца

Деца от Ослен Криводол посетиха средновековната крепост "Боженишки урвич" край Ботевград . Инициативата се организира от Народно читалище ”Развитие 2022” в мездренското село. Децата имаха възможност да се срещнат с археолози, които им разказаха повече за историята на региона. Учениците посетиха древен параклис, катериха се по скалните образувания,..

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Деца се учат да рисуват в Кула

Читалище „Просвета – 1882"  в Кула е домакин за втора поредна година на художествен форум за деца , който се осъществява с подкрепата на Общината. Преподаватели показват на младите таланти техниките в изобразителното изкуство.  Надежда Лилова е художник и ментор на клубовете по изобразително изкуство към НДК в София. „Очакваме още..

публикувано на 07.08.24 в 10:57