Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едно по-чисто място...

"Над 90 хилади килограма битов отпадък -това е равносметката от днешната кампания "Да изчистим България за един ден" във Видин",
каза за РАДИО ВИДИН Галя Цингова, главен специалист "Чистота" от отдел "Екология" на Община Видин. По думите й боклуците са събрани от общо 55 места с обща площ около 60 дка. Тя каза още, че в днешната кампания са участвали близо 1000 души, 10 неправителствени организации, 6 училища и други. Събрани са и 25 тона строителен отпадък.

"Участваме в инициативата, защото искаме да виждаме Видин чист всеки ден, все пак това е мястото, където живеем. Такива кампании трябва да се случват по-често"споделиха ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин.

Видинският кмет Герго Гергов и служители от общинската администрация засадиха иглолистни дръвчета в Крайдунавския парк. Освен алеята, борчета ще красят и четирите карета в пространството пред монумента. Така този кът от видинския парк ще се преобрази изцяло в навечерието на Великденските празници. До тогава ще бъде напълно завършен и ремонтът на паметника, ще бъдат подменени осветителните тела в участъка до крепостта "Баба Вида" и ще се поставят нови пейки.
 
"Така се включваме в кампанията "Да изчистим България за един ден", като допълваме идеята за пролетното почистване, за да стане Видин по-зелен и красив"- обясни кметът, който засади първото дръвче в цветната алея пред Паметника на свободата. 
 
Друга група от общински служители почистваха района срещу сградата на Районната здравно-осигурителна каса. В кампанията се включиха и всички работещи в общинските направления и културни институти. 

Близо 20 000 души от Враца
и 22-те села в общината се включиха в кампанията "Да изчистим България за един ден"- сред тях бяха служители на общинската и областната администрации, банки, на дружество "Врачански Балкан", на "Държавно горско стопанство", 13 училища, 13 детски градини, много фирми и граждани. Наравно с врачани чистиха кметът инж. Николай Иванов и заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Светозар Луканов.
 
На 24 пункта в града бяха раздадени над 3 000 чувала и над 3 000 комлекта с ръкавици. Групи от доброволци посетиха и събраха отпадъци в района на мемориалните кътове на Давид Тодоров и поп Сава Катрафилов. Ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов" почистиха трасето на Ботевия път- от лобното място на Христо Ботев до разклона за с.Паволче. Група туристи, водени от инж. Торбов, направиха оборка и освежиха маркировката по Ботевия път от ресторант "Хъшовете" до "Лесковото кладенче". Бяха почистени кътовете за отдих "Петко и Герго" и "Погледец", намиращи се по пътя за връх Околчица.
 
Ученици от СОУ "Васил Кънчов" събираха отпадъци около пещерата "Понора", а техни приятели от СОУ "Никола Войводов"- около природната забележителност "Божия мост". Група от ЕГ "Йоан Екзарх" се присъедини към екипа на Община Враца за почистването на зелените площи около пътя за Мездра. Друга група от общинската администрация бе в районите на пътя за квартал "Кулата" и село Веслец. В парка на спортния комплекс "Христо Ботев" бе направена оборка от служителите на областна администрация. Тази година голяма активност показаха и живеещите във врачанските лозя. Над 150 човека там излязоха, за да почистят района.
 
Само във Враца 7 478 доброволци се включиха в почистването на замърсени терени.  На 24 пункта в града бяха раздадени над 3 000 чувала и 3 000 комлекта с ръкавици. Почистени бяха както входно-изходните магистрали на Враца, така също всички села в общината. 
В Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Враца са постъпили първите 14 тона от събраните отпадъци. Инициативни граждани със собствен транспорт са закарали там още 500 кг боклук. С предоставена техника по време на кампанията партньори на Общината станаха ВиК Враца и "Булгартрансгаз" Чирен. След края на почистването кметът на Враца инж. Николай Иванов, заместикът му Красимира Георгиева и част от екипа на общинската администрация се включиха и в залесяване в жк "Младост". В този ден дръвчета бяха засадени в спортния комплекс "Христо Ботев" и в жк "Дъбника".
 
И тази година община Монтана се включи активно в кампанията "Да изчистим България за един ден". На територията на общината инспектори на ИАРА от Монтана, Видин, Враца и Плевен чистиха язовир "Огоста". В различни акции в цялата област Монтана се включиха и инспектори от други областни центрове, тъй като на 19 и 20 април 2013 година в Монтана се проведе работна среща, на която бяха обсъдени инструкции, свързани с контролната дейност върху опазване и развитие на рибните ресурси. Пунктовете в Монтана тази година бяха с един повече, уточниха от общинската администрация. Чували и ръкавици се раздаваха в квартал "Мала Кутловица"; в квартал "Пъстрина"- пред Пето училище; на площада на улица "Извора"- до паметника на Цеко Тодоров; на паркинга до театъра; пред административната сграда на обувния завод; паркингът на "Т-маркет".
 
В акцията в Белоградчик
се включиха около 700 човека от учереждения, фирми, институции, граждани, както и 215 служители в училищата в града. 37 са терените в и около града, които бяха чистени днес. Над 5600 кг. смесени битови отпадъци са извозени до момента. Все още около контейнерите в Града на скалите има чували с отпадъци, които до понеделник, 22 април ще бъдат извозени до общинското сметище.
 

© Снимка: Петя Генова

И жителите на община Берковица и се включиха за втора година в инициативата "Да изчистим България за един ден". Осигурени бяха чували и ръкавици за доброволците, които се погрижиха за добрия вид на междублоковите пространства; поречието на всички реки в града; крайпътните градинки и алеи;
местностите Терасите, Ашиклар, Самотният бор, Беговски ливади, Хайдушки водопади, Алчов баир, "Мраморна пещера", устието на Ненчова и Голема река; бреговете на Берковска река.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00