Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнено шоу за празниците подготвят във Видин

Празничната програма за отбелязване на празниците във Видин продължава с децата от школа "Дъга", които утре ще рисуват великденско яйце в Крайдунавския парк в града. Началото на проявата е в 10:30 ч. На 1-ви май, сряда, празнично шествие ще потегли в 10:30 ч. от музей "Конака" до откритата сцена в парка. Там от 11 ч. ще се състои концерт по повод Международния ден на труда. Вечерта, от 20:30 ч. празничен спектакъл на Ансамъл "Дунав" и огнено шоу ще бъдат изнесени пред Паметника на свободата в Крайдунавския парк. Програмата по отбелязването на Великден продължава на Велики четвъртък, 2 май:

- 8:30 ч. - Света литургия в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски";
 
- 11:00 ч. - Извършване на ритуала "Умиване на нозете" в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски";

- 12:00 ч. - Детски хепънинг с участието на актьори от Драматичен театър и боядисване на великденски яйца в двора на катедралния храм;

- 17:00 ч. - Последованието на 12-те евангелия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски"

3 май, Велики петък:

- 8:00-10:00 ч. - Богослужение с изнасянето на Плащаницата. Преминаване под Плащаницата (целия ден) в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски";

- 17:00-20:00 ч. - Последование на Опелото Христово с обикаляне около храма;
 
4 май, Велика събота:

- 17:30 ч. - Международен фолклорен фестивал "Антимово-2013", с. Антимово;

- 24:00-2:00 ч. - Великденска Света литургия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски";

5 май, Великден:

- 11:00-11:30 ч. - Великденско богослужение, катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски";

- 11:30 ч. - Раздаване на курбан, червени яйца и козунаци в двора на храма;
 
- 16:00 ч. - Откриване на Фолклорен събор "Алботин", Алботински скален манастир;

- 19:00 ч. - Младежко парти "SUBCULTURE", каравана "Баба Вида", до Градския плаж;

6 май, Втори ден на Великден и Гергьовден:
- 9:00 ч. - Света литургия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски";
 
- 11:30 ч. - Великденски водосвет за благословение, здраве и успех на жителите на Видин и неговите гости, Алботински скален манастир;

- 12:00 ч. - Втори ден на фолклорния събор "Алботин", Алботински скален манастир.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин ще отбележи предстоящите пролетни празници с инициативи, насочени към най-малките читатели на библиотеката. Детският отдел ще е домакин на представянето на книгата на Милена Терзийска "Заключената памет на принцесата". Авторката ще има три срещи с деца от Видин, по време на които тя ще представи своята творба. След като чуят приказката децата ще могат да се включат в интерактивна игра "Открий поуката", свързана с прочетеното. Милена Терзийска ще представи своята книга в рамките на два дни- днес от 11 ч. пред петокласници от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и от 12:30 ч. пред ученици от трети клас на ОУ "Климент Охридски". Утре от 12 ч. книгата ще бъде представена пред петокласници от СОУ "Цар Симеон Велики". На 8 май от 10:30 ч. третокласници от СОУ "Любен Каравелов", ученици от ОУ "Отец Паисий" и читатели на библиотеката ще изнесат кратка програма с песни, танци и рецитал, посветени на великденската традиция. Библиотечните специалисти ще изнесат пред децата презентация на тема "Пролетни празници".

В Монтана от утре до 12 май традиционна великденска изложба "Писани яйца, шарени" на Регионален исторически музей ще бъде подредена в "Михайлова къща". Великденски концерт на Общината с участието на възпитаници на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще бъде изнесен на 5 май от 10:30 ч. в градинката пред храм "Св. Св. Кирил и Методий". При дъждовно време проявата ще бъде в залата на Общински младежки дом.

Във Враца за втора година местната управа, заедно с "Ротаракт клуб", подговят празник по повод Великден за децата. През миналата година над 150 момчета и момичета дойдоха на тържеството, което се състоя пред сградата на СОУ "Козма Тричков". Големият интерес към празника провокира инициаторите да го направят отново, съобщават от Общината. Веселието тази година ще се състои на 30 април. Децата отново ще могат да рисуват своя Великден, да боядисват яйца, да се включват в игри и викторини, и разбира се да получават подаръци и награди.
 
Община Плевен също обяви програмата си за отбелязването на празниците. Изложба на Випуск 2013 г., паралелка "Изобразително изкуство" при Националното училище по изкуствата "П. Пипков", с ръководител Вяра Савова ще бъде открита от 17:30 часа в Къща на художниците във вторник. По-късно, от 19 ч. в художествената галерия "Илия Бешков", плевенската филхармония и хор "Гена Димитрова" ще изнесат великденски концерт. На 8 май, от 18 ч. в Арт център ще бъде подредена изложба на русенски художници- "Камертон". Детските театрални празници "Вълшебната завеса" ще се проведат на 7 и 8 май в зала "Катя Попова" в Плевен. През първия ден проявата ще се състои от 10:30 ч. до 16:30 ч., а през втория- от 13 ч. до 16 ч. Читалище "Христо Ботев" и Община Плевен организират на 9 май беседа "Нашата Европа, нашите права" по повод Месеца на Европа. Проявата ще започне в 10 часа, в художествената галерия дарение "Колекция Светлин Русев".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Насилникът от Враца остава в ареста

Врачанският Окръжен съд остави в ареста мъжът, който преби съпругата си в нарушение на ограничителна заповед да я приближава на по-малко от 100 метра, както и дома ѝ. Насилникът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, заплаха с убийство и неспазване на ограничителната забрана. Окръжният съд прие, че на този етап от разследването събраните..

публикувано на 06.06.24 в 07:11
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08