Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спрат ли обработките нашествието на комари във Видин

Започна обработката на площите срещу комари във Видин. Въпреки това нашествието на насекомите прави непоносими разходките в парка или вечерите на открито. Според специалисти, идеална среда за развитието на комарите са заблатените терени. 20 хиляди лева са предвидени за третиране на площите срещу комари в община Видин. Средствата са гласувани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и според заместник кмета Борислава Борисова няма да са достатъчни. Тя уточни, че грижата за борбата с комарите отново е на общините, след като предходните година с тази дейност бяха ангажирани областните администрации.

"За целта Община Видин, със заповед на кмета Герго Гергов от 28 март 2013 година, обяви обществена поръчка, с предмет на дейност "Извършване на комплексни обработки- ларвицидни и имагицидни- на територията на община Видин", чрез публична покана"- съобщи Борислава Борисова. Тя уточни, че оферти са подадени от шест фирми, а критерий за избора на изпълнител е била най-ниската предложена цена. Избрана е врачанска фирма.

"Имагицидната обработка включва общо 2 990 декара, като на територията на община Видин от квартал "Кумбаир" до "Селището" площта е около 2 000 декара. 990 декара са в населените места в община Видин по поречието на Дунав. Ларвицидната обработка включва района на Гребната база, Ферибота, парк "Майски лес", рововете около парка, крепостта "Баба Вида" и стрелбището, като цялата площ е 120 декара"- съобщи Борислава Борисова и подчерта, че заради нашествието на насекомите се е наложило обработката на площите да започне по-рано.

Освен за община Видин, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отпуска по 17 хиляди и за общините Брегово, Димово и Ново село, в които има населени места по поречието на Дунав. Общата сума, предоставена на общините от Видинска област, е 71 хиляди лева.

"Контролираните биотопи все още са големи, а водата много студена и не може да започне обработката им. Около град Видин и в град Видин има множество малки заблатявания, които не се контролират от никого и не се обработват, така че са идеална среда за развитие на комари. Не се наемам с прогноза как ще се развият нещата, но е факт нашествието в други общини също. Дори общини, които нямат преминаващи реки и заблатявания"- коментира управителят на Дезинфекционна станция Видин Поли Нинкова.
 
Развъдник на комари във Видин на практика са всички малки и големи заблатени терени. Оригинално решение на проблема търси малкият и среден бизнес в града- за да не губят клиенти, собствениците на заведения на открито във Видин вече предлагат и репеленти...
По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00