Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отново е театрален фестивален град между 16 и 22 май

Враца ще се превърне в културна столица на България и на Югоизточна Европа между 16 и 22 май. Тогава на трите сцени на Драматично-кукления театър в града под Околчица ще се изиграят 18 постановки от програмата на два фестивала: 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми (най-старият по рода си в България театрален форум, който се провежда от 1977 година насам, без прекъсване!) и 3-ия Международен фестивал на Нова европейска театрална асоциация- НЕТА. Повече от 300 театрали от България и чужбина ще покажат най-доброто, на което са способни, за да впечатлят журито и публиката във Враца.

Основните акценти във фестивалната програма бяха представени на пресконференция от д-р Ина Божидарова, селекционер на 9-те постановки, попаднали в програмата на НФМТФ`2013, драматурга на ДКТ Враца Ина Гюлева и директора на театъра Анастас Попдимитров.

"При подбора на спектаклите съм изгледала около 40 постановки, като съм се опитала да представя във Враца най-доброто от съвременния български театър в частта му на малките и експериментални форми",
заяви селекционерът д-р Ина Божидарова. Според нея акцентът е поставен върху съвременните драматургични текстове и млади актьори и режисьори. Тя препоръча на публиката да види колкото може повече от спектаклите, които са включени в програмата.

Жури, с председател Никола Вандов и членове Асен Константинов и Димитър Чернев, ще оценява актьорските превъплъщения и режисьорските решения. Награден фонд от 6 000 лева ще бъде разпределен между най-добрите в съревнованието за най-добра мъжка и женска роля, както и за режисура. Проф. Стефан Драгостинов отново ще даде специален приз за най-музикален актьор, като този път в състезанието се очаква да има жестока конкуренция, в която ще се включи дори министърът на културата Владимир Пенев.

Бюджетът на двата фестивала във Враца е от почти 85 000 лева.
От тях са осигурени половината средства, но това не значи, че "тази най-стара театрална конкурсна проява в България ще се провежда сиромашки", заяви директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров. Той допълни, че половината от нужните средства вече са осигурени благодарение на Община Враца и спонсорите на фестивала- "Рила Газ", АЕЦ Козлодуй, Фериботен комплекс Оряхово, Пристанищен комплекс Лом, "Чех Пласт", "Екопроект" и "Лалов&Вачев". Очакванията са, че от министерството на културата ще бъде одобрен проект, с който ДКТ Враца кандидатства, за да допълни необходимите за фестивала средства. Анастас Попдимитров благодари на всички медии, които са се включили "в справедливия протест на културната общност срещу някои инициативи на местната законодателна власт, целящи да лишат Враца от пари за провеждането на фестивала", имайки предвид споровете в Общинския съвет и орязването на субсидията на театъра.

Не по-малко интересно ще е в Международния фестивал на НЕТА, където са селектирани 9 постановки. Най-доброто от камерните театри в Албания, Латвия, Сърбия, Македония, Румъния, Словения и Черна гора ще се представи на сцените във Враца. Председател на международното жури е Нора Макарова от Русия, на която ще помагат Лиляна Мазова от Македония, Ина Гюлева, Юри Юшкевич от Украйна и Драган Яковлевич от Сърбия. В рамките на фестивалните дни- на 17 май- в града под Околчица ще се проведе генерална асамблея на управителния съвет на НЕТА. Президентът на театралната асоциация Благой Стефановски и генералният й секретар Дамир Домитрович също ще дойдат във Враца.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жълт код за високи температури

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли. Сред тях са Видин, Монтана и Враца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево.  Следобед над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и..

публикувано на 29.07.24 в 07:50

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11