Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 май 2013 година

Днес е последният ден от предизборната кампания за парламентарните избори. Събота е ден за размисъл. Изборният ден на 12 май започва в 07.00 часа и завършва в 20.00 часа. В неделя българските граждани ще избират измежду 45 партии и коалиции, регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори.

Между четири и седем партии имат шансове да влязат в следващия парламент, показват прогнозите на няколко социологически агенции. "Броят на формациите в бъдещия парламент остава до деня на вота голямата неизвестна", каза за РАДИО ВИДИН Теодора Ангелова от НЦИОМ. "Резултатите от национално представително проучване, направено от НЦИОМ на 7 и 8 май сред 1000 души, са такива, че не дават възможност да се даде категорична прогноза за развоя на изборната надпревара", уточняват от Центъра. Според данните на НЦИОМ делът на посочващите, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, е 55%. Колебаещите се са 18%, а тези, които нямат намерение да гласуват- 27%. Сред посочилите, че ще гласуват за конкретна политическа формация, разпределението на гласовете за основните политически сили е както следва: за ГЕРБ- 34%; за БСП- 25%; за ДПС- 13%; за "Атака"- 9%. За други партии- извън изброените четири, към момента биха гласували общо 19%.

Общият брой на имащите право на вот в община Видин е 64 669, като в град Видин избирателите са 51 005, а в населените места на общината- 13 664 души. Най-възрастният гласоподавател е жена, родена на 24 май 1912 година, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. За първи път пред урните ще застанат 174 души. Броят на постъпилите заявления от желаещи да гласуват на парламентарните избори на 12 май по настоящ адрес е 630. За първи път в Община Видин има подвижна секционна избирателна секция. В нея ще гласуват общо 17 избиратели. По време на изборния ден в общината ще работи екип от експерти, които ще оказват методическа помощ на РИК, СИК и гражданите при възникнали въпроси и открити грешки в избирателните списъци.

Със заповед на кмета на Община Видин Герго Гергов се забранява продажбата и сервирането на алкохолни напитки във всички търговски обекти, заведенията за обществено хранене и други обществени места от 22.00 часа на 11 май 2013 година до 20.00 часа на 12 май 2013 година, както и всякакви масови прояви и събори, създаващи предпоставки за нарушаване на обществения ред в деня за размисъл и в деня на изборите за Народно събрание. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които ще се провеждат семейни и обредни ритуали- сватби, кръщенета и тъжни обреди, а също така и за продажбата на алкохолни напитки на едро и на бира. Заповедта се издава с цел нормалното протичане на изборния ден.

Община Враца се изкачи с пет места за една година в класацията на Министерството на финансите за финансова стабилност. Според официалните данни към момента общината заема 36 място. Оценяването е направено по специална методика за оценка на финансовото състояние на общините. Оценявани са всичките 264 общини в страната. В класацията Враца е успяла да изпревари дори община Козлодуй, която заема 39 място. Враца води по финансова стабилност сред областните центрове в Северозапада, община Монтана е на 119 място, а община Видин- на 171. От общините в региона Бяла Слатина е на 192 място, Мездра- на 219, а Борован- на 227.

От днес започва ремонтът на отсечка от 10 километра от пътя Монтана-Плевен, която преминава през монтанските села Крапчане, Стубел и Липен, съобщиха от клона на Агенция "Пътна инфраструктура" в Монтана. Пътят не е ремонтиран от 30 години и в момента е в лошо състояние. Той ще бъде изцяло преасфалтиран, ще се постави нова мантинела, маркировка и пътни знаци. Ще бъде ремонтиран и мостът над река Шугла, при село Крапчане. Ремонтът е на стойност над 7 090 000 лева, като 6 032 000 лева се осигуряват от Оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС.

Община Монтана спечели проект за 4 436 537 лева по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщи кметът Златко Живков. Проектът "Осигуряване на зелена и достъпна среда в град Монтана" предвижда за 24 месеца да бъде изграден нов парк "Свети Дух", да се обнови парк "Слънчева градина" и да се рехабилитират площад "Алеко Константинов" и булевард "Парта". Освен смяна на настилката в парковете, рехабилитацията на булеварда и площада, ще бъдат обновени зелените площи, ще се постави ново улично осветление, ще се изградят пешеходни алеи и алеи за велосипедисти, уточни Живков.

Ремонтите на улиците и на четвъртокласната пътна мрежа в община Враца могат да започнат скоро, след като комисия с председател заместник кметът по строителството Николай Йорданов определи изпълнител на дейностите, съобщиха от общинския пресцентър. Най-ниска цена и за двете позиции на обществената поръчка е предложила врачанската фирма "Пътремонт", уточняват от общината.
Общо за основен ремонт на улиците и общинските пътища са предвидени малко над 500 000 лева в местния бюджет за 2013 година. Договорът с избрания изпълнител ще бъде подписан след изтичане на двуседмичния срок за обжалване на решението на общинската комисия.

Започна активният сезон за защита срещу градушките. Монтана е една от областите, включени в противоградната защита за 2013 година. Полигонът, който пази област Монтана от градушки, се намира в село Долно Церовене. Географското положение и разнообразният релеф на страната предопределят България като една от най-градобитните страни в Европа. Системата за противоградова защита в България е създадена през 1968 година, към Министерството на земеделието. Изпълнителна агенция "Борба с градушките" защитава територия от 17 000 кв.км в силно градобитни райони в областите Монтана, Видин, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен. Дейността на Агенцията се осъществява чрез наблюдение на атмосферните процеси с доплерови радари и провеждане на активни въздействия. Метеорологичната радарна информация се предоставя в реално време на Гражданска защита и Военновъздушните сили.

Голям кръг от свидетели се разпитват по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, образувано по сигнал за купуване на гласове в центъра на Враца, съобщиха от Окръжна прокуратура. Сигналът, в който се съдържат данни за престъпление против политическите права на гражданите, е подаден в сектор "Борба с организираната престъпност" във Враца на 8 май, посочиха от прокуратурата. Извършена е незабавна проверка и материалите са докладвани в Районната прокуратура, където е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 167 ал. 2 от НК. Задържани са трима мъже в центъра на града, които са без постоянна адресна регистрация във Враца. След дадени обяснения те са освободени, като досега няма повдигнати обвинения. Извършени са и други процесуално следствени действия, включващи множество разпити на свидетели, както и претърсване в жилища, в които са открити списъци с имената и личните данни на местни жители, уточняват от прокуратурата. Обиски са извършени в жилища, използвани от тримата мъже.

Служители на ГДБОП-СБОП Враца задържаха 39-годишен мъж, занимавал се с лихварска дейност на територията на града, съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на акцията е претърсен домът на С.Х., криминално проявен за кражби и измами. На място били открити и иззети 25 електронни разплащателни карти, издадени на различни хора, с придружаващите ги PIN-кодове, тефтери и списъци с имена и псевдоними на длъжници, с посочени размери на раздадените парични средства, лихва и погасителен план за връщане. По същото време претърсване е извършено и да друг адрес на територията на града. В дома на 33-годишната С.П. били открити 9 електронни разплащателни карти, заедно с PIN-кодове. Оттам също са иззети списъци с имена, раздадени и дължими парични средства с посочен размер, лихва и погасителен план за връщане. В хода на разследването станало ясно, че двамата, независимо един от друг, се занимавали с незаконна лихварска дейност повече от година. Те предоставяли заеми на физически лица в нестабилно социално положение. Сумите обикновено варирали между 100 и 500 лева, с месечна лихва от около 30 процента. Образувани са две досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 252, ал. 1 от НК под наблюдението на Окръжната прокуратура във Враца. Действията по разследването продължават.

Трима мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа тази нощ за извършена незаконна сеч- един от с.Генерал Мариново, един от с.Дружба и 33-годишен видинчанин. Вчера, около 11.10 часа, в РУП Кула е получен сигнал за незаконна сеч в землището на с.Срацимирово. На мястото са установени отсечени около 8 куб.м дърва, без да е издавано писмено позоволително за сеч. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени и задържани авторите на деянието. По случая работи РУП Кула, образувано е досъдебно производство.

Труп на затворник е открит във Враца. Вчера на тел.112 е получено съобщение, че в близост до Центъра за психично здраве във Враца е намерен труп на мъж. Установено е, че трупът е на лишен от свобода 30-годишен врачанин, който бил пуснат в домашен отпуск от затвора в града. Не са открити видими следи от насилие. Образувано е дознание.

Видинското училище "Цар Симеон Велики" отбеляза 131 години от създаването си. Празникът започна със слово на зам. директора Ирена Гъркова. Пред ученици, родители и гости бе показана презентация на Летописа на училището. Голям интерес предизвика историческата игра "Отговори и продължи", ръководена от преподавателя по история Владимир Иванов. Разнообразни прояви на открито- като щанд "Носталгия", фотоателие "Люмиер", "Моята любима книга", изложба на цветя и домашни любимци, "Вкусотиите от моя дом"- поддържаха празничното настроение. Кулминацията бе пролетният карнавал на децата от 1 до 4 клас. Празникът продължава с "Една прощална нощ в моето училище" от 19.30 часа.

СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село отбелязва днес своя патронен празник. В тържествения концерт участват учениците, самодейците от читалище "Земеделец 1874", групата за стари градски песни към Клуба на пенсионера и хората с увреждания. Във фоайето на училището са подредени снимки от живота на училището и награди от участия в конкурси през тази учебна година. Общоселското тържество, посветено на 11 май- църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий, и 24 май- деня на славянската писменост и българската просвета и култура, започна в 18 часа.

Читалище "Просвета" град Кула, заедно с приятели, близки и колеги, почете днес по обяд с "Поетична панихида" паметта на учителя и общественика Йордан Йончев, автор на няколко книги, между които и известния "Кулски речник", създател и патрон на Националния поетичен конкурс "Кулски поетичен панаир Йордан Йончев", който се провежда през месец август. Панаирът има вече 9 издания.

10 май се отбелязва като Европейски ден за запознаване с проблема сърдечна недостатъчност. Причини за заболяването най-често са исхемичната болест и хипертонията. В тази връзка кардиологът д-р Георги Николов от Белоградчик преглежда цял ден безплатно. "До обяд през кабинета са преминали 17 сърдечно болни", допълни д-р Николов. Ранното диагностициране, обучението на пациентите и правилното лечение подобряват прогнозата и качеството на живот на болните със сърдечна недостатъчност.

Осем отбора от Враца, Козлодуй и Хайредин участваха в областния преглед на ученическите екипи по първа помощ, организиран от БЧК Враца. Прегледът се състоя в Младежкия дом на града под Околчица. "Учениците са на възраст от 12 до 14 години, като във всеки отбор имаше по петима състезатели. На първо място- с 594 точки, се класира отборът на СОУ "Христо Ботев" Козлодуй. Втори са състезателите на училище "Васил Кънчов" Враца, а трети- децата от село Хайредин", каза за РАДИО ВИДИН Юлия Кръстева, специалист в БЧК Враца. Победителят ще представи област Враца на 27-мото издание на националните финали, домакин на които от 1 до 3 юни е софийското село Лозен.

Състезателят на СК "Селановци 2006" Митко Петров спечели златен медал на Европейското първенство по канадска борба, което се провежда в Литва. Петров спечели титлата в категория над 80 кг, дясна ръка, при юношите. "На финала той победи руснак по категоричен начин и след сребърния си медал в предишния ден доказа, че е най-силният в дивизия юноши", каза за РАДИО ВИДИН треньорът на спортните клубове "Селановци 2006" и "АЕЦ Козлодуй" Любен Иванов. При жените с увреждания в категория до 60 кг дясна ръка Лада Хаджиева от отбора на "АЕЦ Козлодуй" загуби финала и спечели сребърен медал.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18