Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората в Буковец се оплакват от нередовно извозване на отпадъците

Буковец е едно от големите села в община Видин. Населеното място има 900 жители. Попитах хората в Буковец доволни ли са от работата на кмета и какво още може да се направи според тях за селото:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Кметът вади от джоба си пари и купува метли и лопати, защото от съвета не му отпускат. Боклукът не се извозва редовно от селото, а уж трябва на 15 дни да го правят. Кофите за смет не са ни достатъчни- 80 за 450 къщи. Трябват ни поне още 100 броя. Кметът ходи насам-натам, но не му дават. Затова по-скоро сме недоволни от видинския кмет. Аз си карам боклука с колата от тук във Видин и гледам, че не ми го връщат."

Преди време, отпадъците на селото са се извозвали веднъж на два-три месеца. След като идва на поста, кметът Венцислав Кирилов се заема с проблема.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Сега, след много ходене по институциите, започнаха да извозват боклуците два пъти месечно. Но остава проблемът с недостатъчния брой на контейнерите. Имаме пластмасови кофи от 220 литра, 65 на брой. Селото ни обаче е от 900 жители и 380 къщи, заради което контейнерите са недостатъчни. Сигнализирах кмета на Видин и управителя на фирма "Титан АС", че кофите ни са недостатъчни. Казаха ми да събираме отпадъците в найлонови чували. Но събрани в тях, боклуците се разпиляват и възниква опасност от заразни болести. Затова отново сигнализирах фирмата и кмета. Имам уверението, че ще ми бъдат доставени кофи. Но тъй като Община Видин е в тежко икономическо състояние, кога ще стане това, не мога да кажа", разказва Венцислав Кирилов.

Преди време, след сигнал до екоинспекцията в Монтана, е закрито нерегламентирано сметище в края на селото. Там сега е поставена охрана, която да пази да не се изхвърлят отпадъци. Със собствени средства на кметството са направени и пет кошчета, които са поставени в центъра на селото.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Иначе това, с което се слави Буковец е духовият окестър на селото. Хората там го наричат "музиката", "духовата музика" или най-познат е с името "Буковската музика". Оркестърът свири на кръщенета, сватби и погребения. Хората от селото разказват, че с Буковската музика се раждат, женят и умират; тя е неразделна част от техния живот. Гостите на Буковец могат да посетят паметника на загиналите във войните, разположен в центъра на селото. Друга интересна забележителност е манастирът "Св. Йоан Рилски", изграден през XIV в., по времето на цар Иван Срацимир. Манастирът се намира на около 4 км от селото.
Вижте още

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35

Отклоняват тировете от околовръстния път на Видин

"Пътна полиция" отклонява от околовръстния път на Видин тежкотоварните автомобили , чакащи за Дунав мост 2. Временната организация на движение е по разпореждане на пътната агенция. Тировете се пренасочват по бившето трасе за ферибота, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР..

публикувано на 09.06.21 в 16:00

Съюз на международните превозвачи: За решението на проблема при Дунав мост 2 е нужна координация с румънските власти

Над 8 киломeтра е опашката от товарни автомобили на Дунав мост 2 поне от седмица. Колоната от чакащи на граничния пункт е на изхода от страната. Шофьори коментират, че р аботният им ден не стига, за да преминат.   Потокът през граничния пункт превишава в пъти капацитета му, казаха от Главна дирекция "Гранична полиция", но са категорични,..

публикувано на 09.06.21 в 12:35

Пострадали сте при катастрофа- потърсете защита!

От началото на годината в област Видин няма загинали при катастрофи. Ранените са 34, спрямо 31 за миналата година.145 е общият брой на пътнотранспортните произшествия. Има установени водачи, употребили алкохол или наркотици. "Всички знаем, че употребата на алкохол и наркотици и след това управление на моторно превозно средство под влиянието на..

публикувано на 07.06.21 в 14:02

Емилия Крумова: Свободата е най-голямото богатство на Неговановци

С "Посоките на делника" гостуваме на село Неговановци. То е част от прочутата със своите лозя и ароматни вина община Ново село. Лозарството и винопроизводството са основен поминък и за Неговановци, където се отглеждат около 2000 декара лозя, изградена е и изба. Цялата земеделска земя на селото се обработва, хората продължават да разчитат на..

публикувано на 04.06.21 в 16:30

Платформи в борбата с фалшивите новини и дезинформацията

Какво е факт и как да различаваме проверената и надеждна информация от фалшивите новини ? Как да познаем манипулативните твърдения , заливащи интернет и медийното пространство?  Фалшивите новини обслужват политически интереси , на мнение са видинчани , които посочиха, че на явлението може да се противодейства чрез задълбочена проверка..

публикувано на 03.06.21 в 10:40