Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно начало на изборния ден

Спокойно започна изборният ден във Видин, към момента няма подадени сигнали за нарушения. Петима от членовете на СИК не са се явили навреме и се е наложила тяхната подмяна с други от резервния състав.

"Всички 248 избирателни секции бяха отворени навреме"- каза на първия за деня брифинг председателят на РИК Видин Владимир Иванов.

Общият брой на членовете в СИК, които ще участват в изборния процес днес е 1842-ма. Близо 2000 са регистрираните застъпници.
В 8 часа от РИК отчитат значителна избирателна активност. Две жалби са подадени в Деня за размисъл- за изпратени изборни материали в пощенски кутии и за разлепване на агитационни материали на нерегламентирани места.

Общият брой на имащите право на вот в община Видин е 64 669, като в град Видин те са 51 005. Постъпилите заявления от желаещи да гласуват на парламентарните избори на 12 май по настоящ адрес, са 630. За първи път в Община Видин има подвижна секционна избирателна секция. В нея ще гласуват общо 17 избиратели. По време на изборния ден в общината ще работи екип от експерти, които ще оказват методическа помощ на РИК, СИК и гражданите при възникнали въпроси и открити грешки в избирателните списъци. За справки и информация хората могат да се обаждат на телефони: 094 609 401; 094 609 439; 094 609 402, или да отидат на място в сградата на Община Видин на пл. «Бдинци», ет. І, стая 6, 8 и 9.

Обстановката на територията на ОДМВР-Видин е спокойна, през изминалото денонощие няма регистрирани престъпления, произшествия и нарушения на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. Полицейски служители охраняват 242 помещения за гласуване в област Видин. Не са констатирани случаи на нарушаване на Изборния кодекс. Днес- 12 май, гишетата за обслужване на граждани в ОДМВР-Видин, РУП-Белоградчик и РУП-Кула ще приемат искания на граждани за издаване на удостоверения за гласуване от 08.00 до 17.00 часа.

© Снимка: Жоро Александров

Препасан с надпис "Гласувам", скулпторът Красимир Кръстев търкаляше в петък по улиците на Враца огромен камък, за да демонстрира какво бреме тегне над българите цял живот.
Обстановката на територията на ОДМВР- Враца,
е спокойна, през изминалото денонощие няма регистрирани престъпления, произшествия и нарушения на обществения ред. Спокойно начало на изборния ден и за РИК Враца. Това съобщи за РАДИО ВИДИН председателят фна РИК Ирина Иванова. През вчерашния ден на размисъл особени нарушения не бяха констатирани, съобщиха от РИК във Враца.

Малко над 174 хиляди души във Врачанско имат право на глас в днешните парламентарни избори, показват данните на главна дирекция ГРАО към министерството на регионалното развитие и благоустройството. В областния център и останалите 10 общини от региона имащите право на глас са 174 125, съобщиха от областна администрация, позовавайки се на избирателните списъци.

Навреме е започнал изборният ден и на територията на Монтана, съобщи за РАДИО ВИДИН Петко Петков зам-председател на РИК Монтана. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Монтана. За осигуряване охраната на избирателните секции са ангажирани 434 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в изборния ден.

279 избирателни секции и 6 подвижни са отворени за гласуване. 54 удостоверения за гласуване са издадени в седмицата преди деня на вота. Група "Български документи за самоличност" е с работно време до 18 ч., като искане за издаване на удостоверения за гласуване се подават до 17 ч.

Изборният ден в област Плевен започна спокойно. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Плевен. Всички 384 избирателни секции са под полицейска охрана и при отварянето им не са констатирани нарушения. Няма регистрирани инциденти или произшествия с председатели или членове на избирателни комисии.
По публикацията работи: Ани Цекова и Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 август 2024 година

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин”  на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември.  Експозицията се състои от 27 снимки.  На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен..

публикувано на 27.08.24 в 18:10

Френска театрална трупа ще гастролира в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на Пътуващ театър „Бабел“ от гр. Курбьовоа̀, предградие на френската столица Париж, ще бъде представена в Мездра . Представлението разказва историята на млад тийнейджър с вечно бързащи родители, който открива случайно, че неговите баба и дядо са били парижки кабаретни артисти. Постановката в Мездра ще бъде..

публикувано на 27.08.24 в 16:30

Село Гъмзово показва магията на традициите

На 6 септември ще е тазгодишното издание на фолклорния фестивал „Магията на традициите в село Гъмзово” . Събитието се провежда за трета година и по традиция е ден преди празника на селото, каза секретарят на читалище "Просвета - 1928" Анжела Белдева :  "На този събор каним всички, които искат да участват на нашата сцена в читалището, за да..

публикувано на 27.08.24 в 15:54

Възстановено е движението край село Бързия

Възстановено е движението по път II-81 София – Монтана (проход  „Петрохан“) в района на ВЕЦ "Бързия" в посока Монтана, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът по-рано днес се осъществяваше в една лента заради катастрофа. 

публикувано на 27.08.24 в 12:35

Шофьор опита да прекара през "Дунав мост - 2" над 240 000 британски лири (видео)

Митническите служители установиха и задържаха 241 020 недекларирани британски лири при проверка в района на Дунав мост Видин-Калафат. Валутата е намерена в товарен автомобил, с турска регистрация, на влизане в страната. Шофьорът е отрекъл да има парични средства за деклариране. Валутата е открита във фабричните кухини между влекача и ремаркето...

публикувано на 27.08.24 в 11:51

Жена от село Лехчево стана жертва на измама с разваляне на магии

Полицията в Монтана регистрира преписка за измама на жена от село Лехчево . Жител на населеното място сигнализирал органите на реда, че съпругата му е дала 30 400 лева на непознат, който я заблудил, че ще развали направена на семейството магия. Криминалистите са установили извършителя, който е направил пълни самопризнания и доброволно е върнал на..

публикувано на 27.08.24 в 11:23

Катастрофа затруднява движението край село Бързия

Временно движението по път София – Монтана (проход „Петрохан“) в района на ВЕЦ "Бързия" в посока Монтана се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 27.08.24 в 11:06