Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният преглед за водачи на служебни кучета започва в Берковица

Осмият национален преглед на водачите на служебни кучета в МВР започва от днес в Берковица. Състезанието ще продължи до 31 май и ще се проведе в бившето поделение и на стадион "Мрамор" в града. Официалното откриване на прегледа ще се състои утре от 11 часа. В престижното състезание ще вземат участие отбори от Румъния, Гърция, Македония и Албания. От българска страна ще участват представители на Гранична полиция, охранителна полиция, Специализирана дирекция "Оперативни технически операции", агенция "Митници", жандармерия.

Над 30 състезатели ще покажат уменията на четириногите полицаи в два основни модула- "универсално куче" и "специализирано куче". Състезателите в първата категория ще демонстрират послушание, работа по следа и защита. Специализираните кучета ще покажат уменията си при откриване на наркотици и взривни вещества.

Школата в Берковица е единствената в страната, специализирана за обучение на кучетата да откриват взривни вещества. От 1949-а, когато е създадена школата, досега в подножието на Ком са обучени над 6000 кучета и водачи.

Входът на състезанието е свободен, а зрелището си заслужава да отделите от свободното си време. Състезанието е част откалендара на Спортната асоциация на МВР.
По публикацията работи: Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46