Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха "Ботеви дни" във Враца

Кметът на Враца Николай Иванов откри днес "Ботеви дни 2013", предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Церемонията се състоя на централния площад в града под Околчица, откъдето за Козлодуй потеглиха около 200 души. Те ще се присъединят към останалите участници в националния поход "Козлодуй-Околчица", който потегля утре сутринта от Козлодуй и ще стигне на 1 юни отново в центъра на Враца. На 2 юни походниците ще се поклонят пред подвига на Войводата на връх Околчица. Според главния ръководител на проявата Георги Петков, тази година по стъпките на Войводата ще вървят 876 души.

При откриването на "Ботеви дни 2013" кметът на Враца Николай Иванов заяви:

"В миговете, когато пламъкът на вечния огън засиява на Ботевия площад, всички сме изцяло в плен на искрените и синовни чувства на почит пред войводата Христо Ботев и неговите четници. Изминалите 137 години от знаменателните събития във Врачанския балкан и гибелта на Войводата само потвърждват, че няма забрава там, където родолюбието е живо!"

Кметът на Враца се обърна и към походниците, които потеглиха днес от Враца:

"Честта първи да покажете това от името на врачани имате вие, уважаеми походници, от 67-ия Национален поход "Козлодуй – Околчица"… В нас е времето и Ботевият дух е не само история!"

От името на участниците в националната проява отговори Николай Гоцев, ученик от езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца.
 
"За 67-и път, ние Ботевите поклонници, тръгваме по стъпките на Христо Ботев, гениалният поет и революционер, родолюбец и национален герой и неговата безстрашна чета, за да изразим своето поклонение пред подвига и саможертвата им за свободата на България!" 
 
За благополучието на участниците в похода беше отслужен водосвет за здраве от траянополския епископ Киприян. Той и врачанският владика Калиник също уважиха церемонията и изпратиха походнците по техния път.

 
В рамките на "Ботеви дни" днес от 11:30 часа бе открита в художествената галерия и Ретроспективната изложба с експонати от фонда на Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца. От 17:30 часа ще бъде открита и художествена изложба "Земята на Ботев". Общата художествена изложба се провежда от 1976 г. без прекъсване през годините. До момента в тазгодишното издание за журиране са представени 30 творби на 10 участника от Враца и региона. Духовият оркестър на ПЛевен ще изнесе концерт на открито в централната част на града. Ще бъдат изпълнени популярни маршове, хора и инструментални пиеси. В 20 часа започва Концерт на Трио "Тенорите" на сцената пред читалище "Развитие".

Програмата за "Ботеви дни" във Враца е следната:

28 май, 10:30 ч.- Общинско ученическо състезание "Истината е свята, свободата е мила” - да се гордеем с Ботев!"

Ученическото състезание ще се проведе в Голямата зала на Младежки дом- Враца. За участие в състезанието до момента участие са заявили 4 отбора- СОУ "Христо Ботев", СОУ "Отец Паисий", СОУ "Васил Кънчов", ОУ "Христо Ботев"- с. Баница. Класиралите се на първо, второ и трето място отбори ще получат награди, а за всички участници са предвидени грамоти.

28 май, 17:30 ч. - Представяне на Алманах "Околчица", литературно четене на български поети и писатели и Ботева публицистика

"Околчица" 2013 година се открива с безсмъртните Ботеви стихотворения "Гергьовден" и "Пристанала" и публицистичния материал "Длъжностите на писателите и журналистите". Книжката съдържа преводи от големите световни поети Иван Тургенев, Дмитро Павличко, Микола Сингаевски, Владимир Гиляровски, Александър Руденко, Юрий Кузнецов.

28 май, 20:00 ч.- Концерт на Танцов състав "Хемус"

Концертът ще се състои на сцената пред НЧ "Развитие".

29 май, 17:00 ч.- Концерт на духов оркестър от гр. Габрово

Концертът ще се състои на сцената пред НЧ "Развитие". Ще бъдат изпълнени популярни маршове, хора и инструментални пиеси.

29 май, 17:30 ч.- ХVІІ-ти Национален литературен конкурс "Живеем в земята на Ботев", художествена галерия на РИМ

Получените произведения в Националния литературен конкурс "Живеем в земята на Ботев" са: есета- 115 и 110 стихотворения от цялата страна.

29 май, 18:30 ч.- Концерт "Млади музикални таланти"

Концертът ще се състои в Градска концертна зала и в него ще вземат участие деца от Детската школа по изкуствата при читалище "Развитие", ученици от Национални музикални училища по изкуствата във Враца, София, Пловдив, Плевен и Стара Загора. В програмата ще бъдат изпълнени творби за цигулка, пиано, флейта и оркестър от световноизвестни композитори. Диригент ще бъде Димитър Панов.

29 май, 20:00 ч.- Концерт на Ансамбъл за народни песни
и танци при СОУ "Отец Паисий"

Концертът ще се състои на сцената пред НЧ "Развитие" и ще бъде изпълнен с песни и танци от българския фолклор.

30 май, 10:30 ч.- Отбелязване 10-годишнина на къща-музей "Баба Илийца"
и поклонение на лобното място на Перо Херцеговинеца

Годишнината от създаването на къщата-музей "Баба Илийца" в с. Челопек ще бъде отбелязана с възстановка по разказа "Една българка" на Иван Вазов, след което ще се състои поклонение на лобното място на Перо Херцеговинеца.

30 май, 12.00 ч.- Откриване на камерна изложба "Реликви на дейци от
националноосвободително движение"

Откриването на изложбата ще се състои в РИМ- Враца. В изложбата могат да се видят оръжия и лични вещи на Панайот Хитов, Стефан Караджа, Георги Сава Раковски от фонда на музея в Русе. Главният уредник на РИМ- Враца Валерия Тарашоева ще изнесе беседа по темата.

30 май, 17:00 ч.- Среща на кмета на Община Враца с ръководителите на
67-ия НТП "Козлодуй-Околчица"

Срещата с ръководителите на похода ще се проведе в село Баница.

30 май, 17:30 ч.- Концерт на духов оркестър при НЧ "Развитие"

Концертът ще се състои на сцената до сградата на Пълномощничеството в ж.к. "Дъбника". Ще бъдат изпълнени популярни маршове, хора и инструментални пиеси.

30 май, 20:00 ч.- Концерт на Квартет "Интро"

Концертът ще се състои на сцената пред НЧ "Развитие". В програмата са включени класически изпълнения.

31 май, 17:00 ч.- Литературното четене на български поетеси

Литературното четене на български поетеси ще се състои в РИМ- Враца. Свои стихове ще четат поетесите Маргарита Петкова, Надежда Захариева, Валентина Павлова, Тоня Борисова, Златка Петрова, Анета Дилова, Богдана Андреева, Мариела Ценова, Виктория Иванова и други.

31 май, 18:30 ч.- Представяне и прожекция на художествено-документален филм
"Ботев: От Голгота към Свобода"

137 години след подвига на Ботев и неговата чета ученици от СОУ "Христо Ботев"- Враца правят реплика на първия поход по стъпките на Ботевата чета от 1947 година. Но вървят по пътя в обратна посока- от Врачанския Балкан, където е била последната битка, до Козлодуйския бряг, където четата слиза от парахода "Радецки". Те търсят отговора на въпроса "Можеше ли Ботев да бъде спасен?" Режисьор на филма е Искрен Красимиров, а сценарист е журналистът Красимир Стефанов. Прожекцията на филма ще се състои в кино "Метропол". Входът е свободен.

31 май, 20:00 ч.- Концерт на духов оркестър Фанфаренгард от
Франкфурд (Одер), Германия

Концертът ще се състои на сцената пред НЧ "Развитие".

1 юни- Ден на Враца

8:30 ч., храм "Св. Възнесение"- Възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговата чета ще отслужи Врачанския Митрополит Калиник във Възнесенската църква храм-паметник "Св. Софроний епископ Врачански".

10:00 ч., Градска концертна зала- На тържественото заседание на Общинския съвет официално ще бъдат връчени наградите на носителите на Наградата на Враца и почетните граждани. На заседанието ще присъстват и делегации от побратимените градове. Имената на наградените ще станат известни след заседанието на Общинския съвет на 28 май.

10:30 ч., пред Сувенирната палата- Центърът за работа с деца ще поздрави децата на Враца с концерт на своите формации.

11:30 ч., от Сувенирната палата до пл. "Христо Ботев"- "РаДетски" - хепънинг в градинката пред Пощенска палата ученици от врачански училища под ръководството на художниците Петя и Милен Каменови, заемайки местата си на предварително изработения от велпапе кораб "РаДетски" под звуците на "Тих бял Дунав" ще "отплават" до пл. "Христо Ботев".

19:30 ч., Драматично-куклен театър- Тържественият концерт ще се проведе в голямата зала на Драматично-кукления театър.

21:00 ч., пл. "Христо Ботев"- В митинг-зарята участие ще вземат четири представителна роти на Националната гвардейска част /НГЧ/ както и ученически блок от СОУ "Христо Ботев" и блок от студенти от висшите учебни заведения във Враца. На митинг-зарята ще присъстват гости от страната и чужбина. По изискване за спазване на военния устав илюминациите в края на митинг- зарята ще бъдат 90 секунди. След командата за край на зарята и кратко прекъсване, илюминациите ще продължат. По време на митинга и след края му врачани и гостите на града ще станат свидетели и на светлинно шоу върху фасадата на Драматичния театър, което се прави за първи път във Враца.

2 юни

9:30 ч., м. Йолковица- Поклонение на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица.

11:00 ч., връх "Околчица"- Всенародното поклонение на връх "Околчица" ще започне с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество "Традиция". Молебен за България ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Калиник. Ботево стихотворение ще изпълни актьорът Борислав Борисов. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на връх "Околчица", а в параклиса на връх "Околчица" ще се отслужи "Трисагиум"- църковно служение за загиналите за свободата на България.

19:00 ч., пл. "Христо Ботев"- Концерт на Танцов ансамбъл "Българе".

При лошо време концертите на открито ще се провеждат в салона на читалището във Враца.

По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28