Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският поет Ненчо Славчев е новият носител на Националната награда "Иван Нивянин"

© Снимка: borovan.bg

Националната награда за поезия "Иван Нивянин" е учредена от Община Борован и Съюза на българските писатели. Отличието се връчва по време на Майските културни празници в Борован на 29 май- денят, в който е загинал поетът от Врачанско Иван Нивянин. Творецът е участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Умира в партизанска землянка през 1944 г. в местността "Усоето", в околностите на с. Буковец, област Враца.

За Националната награда за поезия в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН разговаряхме с Десислава Тодорова, кмет на община Борован, която продължава традицията за връчването на отличието:

© Снимка: borovan.bg

      Домът на Иван Нивянин в село Нивянин, област Враца.
"Наградата до сега са получили Матей Шопкин, Лъчезар Еленков, Петър Димчев, Драгомир Шопов, Цветан Илиев, Андрей Андреев, Надя Попова, Йордан Милев, Петко Братинов, Иван Гранитски. Тази година наградата получава поетът от Видин Ненчо Славчев. До 2011 година, освен плакет, поетите са получавали и парична награда от 1 000 лева. За съжаление сега, предвид лошото финансово състояние на Общината, се връчват само плакети и грамоти."

Преди месец във Видин беше представена новата книга на Ненчо Славчев "Стихотворения без дъждобран", една дългоочаквана от читателите стихосбирка. За наградата, която ще му бъде връчена днес, видинският поет научил преди дни.

"За мен беше много приятна изненада. Наградата досега са получавали такива големи български поети като Йордан Милев, Петко Братинов, Андрей Андреев, Иван Гранитски и отличието е оценка не само за мен, но и за всички пишещи в нашия край. Това ознаава, че тук протича един смислен дълбоко човешки литературен процес, който дай Боже, ще продължи успешно и занапред", каза Ненчо Славчев.
Тържеството, на което ще бъде връчена наградата, ще се състои в родното село на Иван Нивянин- село Нивянин.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45