Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Петров: "Искаме в Ботево да направим паметник на поета-революционер"

© Снимка: Пламен Генчев

В навечерието на Деня на Ботев екип на РАДИО ВИДИН посети видинското село Ботево. Целта ни беше да разберем повече за историята на селото, защо носи името "Ботево", как живеят местните хора и доволни ли са от кмета. Преди да влезем при първенеца на селото, се срещнахме с 83- годишния Матей Христов, със Серафимка Асенова, която от 2005 година живее постоянно в Ботево и стопанисва единствения хранителен магазин в селото и с Иванка Спасова. Дядо Матей оставя пенсията си при кмета да му я пази и води сметка, защото "годините натискат". Целият си живот е изкарал в крайдунавското село. През 1975 година в Ботево са били 300-400 души, сега са млако, разказва Серафимка:

© Снимка: Пламен Генчев

      Матей Христов, Серафимка Асенова и Иванка Спасова ни разказаха за живота във видинското село Ботево.
"Мястото е много красиво, но за съжаление си останахме само с хубавата природа. Този кмет е единственият, който взе всичко присърце. Предишните казваха, че са кметски наместници и са назначени. Защото сме малко и не можем да ги избираме. Благодарим на сегашния ни кмет и за това, че реши да премести кметството в друга сграда. Предишната се намираше на оживено място, където трябваше да пресичаме натовареното с трафик пътно платно, а тук сме предимно възрастни хора. Кметстово сега е в бившето училище, на което кмета направи ремонт."


Това, което искат хората от селото е да бъде поставен паметник на Христо Ботев в населеното място, кръстено на революционера. Така се казвало и училището в Ботево. Затова хората в селото направили подписка за изграждането на паметник.

"Преди, когато се минаваше с корабчето "Метеор" по Дунав, от него можеше да се види в боровата гора изписано името на Ботев", разказва още Серафимка.  

© Снимка: Пламен Генчев

Старото име на село Ботево е Сабри паша кьой. До 1877 г. е било заселено с черкези, които след освобождението го напускат. Сега, зад кметския стол е закачен портертът на Христо Ботев. Революционерът е единственият пример за подражание, категоричен е управникът Петър Петров.

"Не искам да омаловажавам останалите, но той е единственият, за когото не може да се каже лоша дума", казва кметът и продължава с итсорията на селото и неговото име:

"След заселването на черкезите селото се именува "Сабри паша кьой". Преди Ботево не се е намирало само тук, а се е простирало и в част от днешното съседно село Цар Симеоново. След 1878 година в него започват да се заселват и българи. Това са семейства, които идват от трънския край. Впоследствие турското име се премахва и селото се кръщава "Ботьово", като с времето то става "Ботево". Името се променя, когато Христо Ботев идва с четата си в България. Според преданията, неговите намерения първоначално са били да спре на брега на Ботево."

© Снимка: Пламен Генчев

И въпреки, че финансовите затруднения и за това кметство са нещо нормално, амбицията на Петър Петров е да направи паметника на революционера.

"Ще се помъча от бизнесмени да намеря средствата, но на всяка цена трябва да направя монумента."

Така идеята за паметника обединява и малкото останали хора в населеното място. Иначе, първото впечатление, което прави Ботево е, че е чисто и подредено крайдунавско селце. Въпреки това и тук контейнерите за смет са недостатъчни, казва още кметът:

"В края на есента и през зимния период няма много отпадъци. С изпролетяването обаче нещата се усложняват и контейнерите стават недостатъчни. Когато искаме допълнителни съдове, ни казват, че няма пари."

Друг проблем в селото са комарите.

© Снимка: Пламен Генчев

"Всяка година ги има, но тази, заради прилива на Дунав, е нещо страшно. Тъй като брега е неравен, когато реката се оттегли, има по-ниски места, в които остава вода и в тях насекомите се размножават. Периодично се минава в селото и се опушва, но препаратът, с който искат да ги унищожат е на практика олио. Не виждам как със зехтин ще се случи това. На мен ми мирише така, все едно са пържени мекици",
оплаква се кметът.

Също открай време е и проблемът с трафика през селото, което се намира по протежение на главния път. Така къщите са на няколко метра от платното, заради което много от домовете на хората там са пропукани.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31