Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из стогодишната история на Дунав мост 2

За предстоящото откриване на Дунав мост 2 говорим днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. В петък, 14 юни 2013 година, ще се случи събитието, очаквано повече от 100 години- откриването на мост над река Дунав при Видин-Калафат.

Проучванията за строеж на мост между България и Румъния започват само няколко години след Освобождението. Тогава Народното събрание приема решение да се построят няколко жп линии в страната, а дипломатите ни в Букурещ трябва да разузнаят каква е нагласата на румънците. Те трябвало да проучат дали Румъния би приела да се построят два моста над Дунав- коментарите били единият мост да е някъде между Видин и Оряхово, а вторият- в района между Русе и Свищов. А Румъния предлага мост при Свищов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Двете държави наистина започват строителството на мост, но 70 години по-късно, при Русе. Местната власт във Видин не бездейства. През 1909 година на митинг е приета резолюция за изграждане на мост Видин-Калафат. Дни по-късно народните представители от Видинско, Кулско и Белоградчишко в писмо до председателя на Министерския съвет посочват, че мостът при Видин-Калафат ще е "най-късият път от Централна и Югоизточна Европа до Адриатическо и Бяло море". Мотивите Видин да иска мост са групирани в три категории- национални, икономически и стратегически и са изложени на почти три страници. Оригиналният документ и до днес се пази в семейството на нашия съгражданин Боби Недев, наследник на Никифор Недев- кмет на Видин в онези години. Хората свързват Никифор Недев още с електрическото осветление на града и със създаването на опитната станция по земеделие. Той е бил и председател на археологическото дружество, писал е и разкази. Кметът запазил писмото на седемте народни представители от Видинско до тогавашния министър-председател Александър Малинов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Писмото е съставено след митинг на граждани, на който е обявено искането да бъде построен мост между Видин и Калафат",
разказва пред Анжела Каменова Боби Недев, правнук на Никифор Недев.

"Тогава писмото на видинчани остава във времето без отговор, но важното е, че сега предстои мостът да бъде открит"- оптимист е днес Боби Недев.

Въпросът за мост при Видин-Калафат отново е на дневен ред през 90-те години на 20 век, по време на ембаргото срещу бивша Югославия. Тогава специалният координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа Бодо Хомбах заявява, че от всички инфраструктурни проекти, най-важен е Дунав мост 2. Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген води разговори в София и Букурещ, за да сближи позициите на двете страни. За Европейската комисия проектът е важен, защото продължава европейския транспортен коридор №4 към Солун и Истанбул.

© Снимка: http://www.mmikov.com/

През 2000-та година е подписан първият протокол между България и Румъния за изграждане на мост, а през януари 2007 година е сключен договорът с фирмата изпълнител- испанската ФСС. През май същата година премиерът Сергей Станишев прави поредната символична първа копка на Дунав мост 2. Според договора мостът трябваше да бъде изграден за три години и два месеца. Време, което се оказа недостатъчно за испанските строители.

Премиерът при предишното правителство- Бойко Борисов, не пропускаше при посещенията си във Видин да подчертава, че Дунав мост 2 е: "един провален проект", който без неговата намеса е нямало да бъде завършен. И така до 25 октомври 2012 година, когато българи и румънци се срещнаха по средата на Дунав мост 2, дни след като бе монтиран последният сегмент от конструкцията. Тогава на срещата присъстваха европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, премиерът на България Бойко Борисов и премиерът на Румъния Виктор Понта.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Знам, че след няколко години няма да имате нужда от преводач, всеки ще говори на един и същ език. Това е истинската цел зад строенето на моста- той не е просто съоръжение, което позволява на хората да се придвижват, мостът осигурява свързване между културите по още един, допълнителен начин",
каза тогава Йоханес Хаан.

"Не много далеч оттук, преди 2 000 години, римляните са построили друг мост, и са го направили само за една година. На румънската администрация й трябваха две години, за да се подпише меморандумът (за създаването на смесеното дружество за експлоатация и поддръжка на моста- бел. ред.) от страна на правителството", заяви по време на срещата Виктор Понта.

"Режем лентата на Дунав мост 2 на 9 май- деня на Европа, тази година"- обеща пред видинчани на 6 февруари 2013 година тогавашният премиер Бойко Борисов.

А ние попитахме видинчани очакват ли конкретни ползи за града ни от новото транспортно съоръжение. Най-големи скептици се оказаха превозвачите- те бяха категорични, че промяна след откриването на моста във Видин няма да се усети. А хотелиерите и бизнесмените в региона бяха на мнение, че транспортното съоръжение ще доведе до оживление в икономическия и културния обмен:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Фериботът, който съществуваше, беше тегоба за всички и за българи и за румънци- таксите, времето, което губеха, нямаше определено работно време. Ако работи мостът, мога спокойно да си возя продукцията в Румъния, защото има разлика в цените. Има интерес и от румънски фирми към Видин. Вече дадох под наем имот на румънска фирма във Видин",
мение на един от силните играчи на пазара с имоти във Видин- Иларион Дочев. Мостът ще има силен ефект върху потока от хора, транспорта и цялата икономика, каза председателят на бизнес-центъра в областния град Евтим Стефанов:

"Не бива да мислим, че само по себе си това съоръжение е нещо колосално, но определено е една необходима предпоставка за привличането на инвестиции тук. Причината е, че разстоянието между Видин и Централна и Западна Европа ще се скъси с няколко часа. Съответно цената, която плащат в момента превозвачите за ферибота и времето, което се отнема в чакането му ще бъдат намалени."

Днес
може да се каже, че мостът е готов- има и решение на правителството за граничния контрол. Определени са таксите за преминаване- за леки автомобили и микробуси те са 12 лева; за пешеходци и велосипедисти преминаването ще е безплатно.

Утре в присъствието на еврокомисаря Йоханес Хаан, българския премиер Пламен Орешарски и румънския му колега Виктор Понта ще бъде прерязана лентата на Дунав мост 2.

"Поканени са всички бивши министър-председатели, които са работили по времето от началото на проектирането на моста до днес"- обяви след вчерашното заседание на Министерския съвет министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. На церемонията лентата ще държат две деца- българско и румънско, а ножицата ще хванат строители и инженери, които са работили по построяването на моста.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Кметът на Видин Герго Гергов обаче сложи подписа си под Акт 16 на Дунав мост 2 с "особено мнение". Причината е недовършената прилежаща инфраструктура на съоръжението. Според градоначалника има редица неизяснени въпроси по експлоатацията на моста.
 
Скоростната жп линия минава през видинския квартал "Нов път" и в сегашния си вид на практика отрязва достъпа на хората до града, защото няма изградена пътна връзка. Неизползваеми са в сегашния си вид двата надлеза за пешеходци в при парк "Нора Пизанти" и на ул. "Широка".

Вторият сериозен проблем е в Западната промишлена зона на Видин, където в хода на строителните работи по Дунав мост 2 беше разрушено уличното платно и така се ограничи достъпът до разположените там предприятия и офиси на фирми. Според кмета, Общината търпи сериозни последици и до сега е изплатила обезщетения за над 1 милион лева на потърпевшите.

Видинският кмет постави остро тези въпроси пред председателя на държавната приемателна комисия, като настоя да се намери решение в най-скоро време.

"Възложител на моста при Видин-Калафат е държавата, но Общината, а също и жителите на Видин понасят на свой гръб неуредиците около изграждането на инфраструктурата към съоръжението"- категоричен е Герго Гергов.

© Снимка: Соня Мачорска

В прессъобщение от Общината се подчертава, че местната управа не е разполагала с достатъчно време да се запознае подробно с документацията за въвеждане на моста и прилежащата инфраструктура в експлоатация- срокът за разглеждането на материалите бе от 12 до 25 юни. Но по настояване на председателя и заместник-председателя на приемателната комисия подписите под Акт 16 трябваше да бъдат сложени до края на вчерашния ден- 12 юни 2013 година.
 
Новината, която всички очакваме да чуем, е кога по моста ще могат да преминат не само политиците.
По публикацията работи: Екип РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53