Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен младежки театрален фестивал "ВРЕМЕ"- ден четвърти

Във Враца продължава 15-ият Международен младежки театрален фестивал "ВРЕМЕ". За откриването на юбилейното издание на фестивалa в града пристигнаха над 400 актьори от четири континента. По традиция фестивалът се организира от Младежкия дом и театрална група ТЕМП, с режисьор и ръководител Георги Врабчев.

Програмата за тази вечер-17 юни и утре- 18 юни:

Днес: 19:30 - 20:30 Весели истории- клоунски игри, скечове- Пантомимен театър SKHVENI- режисьор: Гиорги Гомурашвили- Тбилиси, Грузия- Бяла зала;
21:00 - 22:00 Невидими градове- авторски спектакъл- Танцово студио Кристален куб на светлината- режисьори: Жасминка Петек Крапиян, Жасминка Новлякович- Сисак, Хърватска- Голям салон;
23:00 - 24:00 Старият театрален плъх- по Лебедова песен на А. П. Чехов- Студентски театър Лудик- режисьор: Аурел Лука- Яш, Румъния- Голям салон.

Утре-18 юни:
15:00 - 16:00 Червени истории и прошка- авторски спектакъл- Група Звезди на театъра- режисьор: Хайпълайт Ентигурава- Хуие, Руанда- Голям салон;
17:00 - 18:00 Нощта преди Коледа- по Н. Гогол- Театър Маска на радостта- режисьор: Инна Гончарова- Киев, Украйна- Голям салон;
19:30 - 20:30 Аз, ти, той, тя, ние, вие, те- авторски спектакъл- Мим театър- режисьор: Ефтал Гюлбудак- Истанбул, Турция- Бяла зала.
 
"За първи път тази година във феста участват театрали от Колумбия, Руанда и Сиера Леоне. На сцената в Младежкия дом в дните до 18 юни ще се изиграят общо 20 постановки, от които пет са на български трупи"- каза за РАДИО ВИДИН пресаташето на фестивала Диана Шейтанова.

Ръководителите на театралните групи, които участват в Международния младежки театрален фестивал, днес бяха гости на общинската управа- съобщават от пресслужбата на Общината. Театралите от 15 държави от четири континента бяха приети от заместник кмета на Враца Красимир Богданов и секретаря на Общината Иван Жеков. В заседателната зала на различни езици прозвучаха думи на благодарност към Община Враца и организаторите на фестивала за неповторимата атмосфера и добрата организация на международния форум. В края на срещата заместник кметът връчи подаръци за спомен на гостите и им пожела отново да се срещнат тук. Режисьорът на групата-домакин ТГ ТЕМП- Георги Врабчев подари на Красимир Богданов първата за тази година статуетка на фестивала. Пожеланието бе след две години, когато отново ще има издание на фестивала, участниците да са още повече.

Допълнителна информация: за XV-то юбилейно издание на Международен младежки театрален фестивал “Време” Враца, България: 14 -19 юни 2013 година

Международният младежки театрален фестивал “ВРЕМЕ” е създаден през 1987 година от Театрална група “ТЕМП” и Младежки дом - Враца. От І-то до ІV-то си издание Фестивалът е само с българско участие. В периода са взели участие общо 155 млади актьори. През 1991 година на сесия на Община Враца се взема решение за ежегодно провеждане на ММТФ “ВРЕМЕ”, а в последствие на всеки две години. От V-то /1992г./ издание Фестивалът е международен и се организира с приятелската помощ на СЕС - Европейски център на Аматьорския театър AITA/IATA и Българската асоциация на аматьорските театри - БААТ /официален представител на СЕС и AITA/IATA за България/. След създаването на Българската асоциация на аматьорските театри - БААТ /2007г./ - ММТФ “ВРЕМЕ” се определя като официален младежки театрален фестивал на Р. България и се вписва в листата на международните събития на AITA/IATA.

Фестивалът се организира от:
- Театрална група “ТЕМП” - създадена през 1983 г. е първият в България асоцииран член на Международната асоциация на аматьорския театър AITA/IATA. Групата е изнасяла свои спектакли в Югославия, Латвия, Гърция, Словакия, Естония, Русия, Испания, Македония, Монако, Англия, Индия, Турция и Белгия. От 2005 година Театрална група “ТЕМП” разширява дейността си. Регистрирана е като Сдружение ( НПО ) “ТЕМП - АРТ” и е регистрирана като културна организация в регистъра на Министерството на културата на Република България. Сдружение “ТЕМП - АРТ” има доказан опит и постижения в организирането на иновационни фестивални и туристически събития и арт форуми, за което е носител на редица почетни награди, между които и Специалният приз на Фондация “Америка за България” - V Международен театрален фестивал “Звезден прах” 2012, Наградата на Община Враца 2012, Наградата на Община Кнежа 2011, Наградата на министъра на енергетиката и икономиката Делян Добрев за принос съхраняване на българските традиции, Наградата на националната медиина група - Парадигма и други.
- Младежки дом - гр. Враца - Културен институт с 45-годишна история, специализиран за културни и социални дейности с деца и младежи. Младежкият дом организира ежегодно регионални, национални и международни събития в различни области на младежкия живот.

Фестивалът се реализира с финансовата и логистична подкрепа на Община Враца. Организационна и методична подкрепа се осъществява от Европейския център център на AITA/IATA и Българската асоциация на аматьорските театри БААТ. Емблемата на Фестивала е изработена от художника Антон Радевски през 1992 година за I-то международно издание на форума, а статуетката на Фестивала е изработена от художника Костадин Ненов през 1994 година и се връчва на всички участващи групи.

Фестивал “Време” работи в творчески контакти с чуждестранните културни институти в България - Френски културен институт, Гьоте институт, Министерство на културата и други. В официалните церемонии по откриване на фестивалите по традиция вземат участие дипломати на участващите страни, а със свои програми са участвали Валя Балканска, Симо Лазаров, Вокален квартет “Ева сонг”, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, група ВАКАЛИ и други.

Организаторите на Фестивала имат за цел XV-то издание на форума да пренесе натрупания опит и традиции в бъдещия ден с нова визия и да създаде нова, съвременна мотивация на младите хора.

Доказал високото си ниво през годините на своето съществуване, ММТФ “Време” си поставя мащабната цел юбилейното му XV издание да впише арт форума с нов облик в новия ден. Промяната и иновативните моменти в структурата на фестивалните дни ще дадат възможност за друг интересен поглед на младите хора към връзката на традиционните и авангардни изкуства, и в частност театъра, като обединител на музика, танц, изобразително изкуство, литература и други. Новият формат на Фестивала ще позволи той да бъде не само място за поредна творческа изява, а и инкубатор на младежка креативност, влияещ за създаване на неформално изкуство за социална промяна и адаптация на млади творци.

Утвърждаването на ММТФ “Време” като традиционна международна платформа за младежко изкуство, ще впише името на България в културния календар на Европа и света, за което Организационният комитет притежава необходимия творчески, институционален и кадрови потенциал и има амбиция за иновативното разширяване на фестивалната визия.

Амбицията и желанието на организаторите е издигане на форума на ново, съвременно ниво и обогатяване на арт събитието с модерни форми на изяви.

ММТФ “Време” тази година за първи път е в 6 фестивални дни (14 - 19 юни). В този период, паралелно с официалните фестивални изяви, се организира голяма многожанрова, съпътстваща програма за участниците, гостите и гражданите на град Враца, както и работна програма, включваща творчески работилници, дискусии, срещи с журналисти и други. В XV-то издание на Фестивала са селектирани за участие 18 държави и ще бъдат представени 19 спектакъла в различни жанрове на театралното изкуство (традиционен театър, модерен театър, театър на лабиринта, форум театър, уличен театър). Във форума се очаква да се включат активно над 400 участника.

За участие във форума са селектирани театрални групи и творци от четири континента (Англия, Босна и Херцеговина, Грузия, Колумбия, Латвия, Литва, Полша, Руанда, Румъния, Русия, Сиера Леоне,Турция, Украйна, Холандия, Хърватска, Чехия, Китай и България - София, Перник, Стара Загора, Русе и Враца).

Във фестивалните дни работи международен екип от наблюдатели и консултанти, в който са поканени за участие:
- Джоук Елбърс - Холандия - изкуствовед и режисьор. Артистичен координатор и член на борда на Международната асоциация на аматьорския театър AITA/IATA, член на арт комитета на AITA/IATA;
- Ричард Финч - Англия - преподавател по драма и музика в Лондон, Съсекс, Гилдхол и Кейптаун, РЮА. Ръководител на уъркшопове във Финландия, Австрия, Унгария, Канада, Монако;
- Фани Хаджиниколова - България - доцент в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” -
София и член на управителния съвет на БААТ.

Ръководители на театралните работилници са:
- Ричард Финч - Англия - преподавател по драма и музика в Лондон, Съсекс, Гилдхол, Англия и Кейптаун, РЮА. Ръководител на уъркшопове във Финландия, Австрия, Унгария, Канада, Монако;
- д-р Шън Фей - Китай - ученик на известния майстор Дън Хай Чуан. Преподавател по традиционни китайски бойни изкуства в Китай и Русия;

Във Фестивала са включени следните конкретни прояви:
- За първи път в град Враца Суинг концерт на Сентиментал Суингърс и Михаил Йосифов Секстет;
- Пленер на млади художници
- Посещения на туристически, културни и исторически забележителности.
 
Включването на туристически дестинации и участие в артистични възстановки на древни ритуали, дава възможност на участниците и гостите на Фестивала да се докоснат до древната история на България.

Обновяването на XV-то юбилейно издание и неговият иновационен облик превръща форума в предпочитан културен туристически продукт и ще затвърди неговия имидж на доказано културно събитие в сферата на младежките изкуства за интеркултурен обмен, неформално творческо общуване и обучение, като ще даде възможност на жителите на града и региона да станат част от една фиеста на изкуствата, а големият обществен интерес и брой участници ще въздействат положително върху местния туристически бизнес.
 
Снимки: Община Враца.
По публикацията работи: Лора Русинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55