Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развитието на туризма в Северозапада- възможност за приходи в общините

Развитието на различните видове туризъм в региона и възможностите за допълнителни приходи в общинските бюджети е нашата тема днес в рубриката "Актуално" на "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Във Видинско, Белоградчик се наложи като една от атрактивните туристически дестинации в страната. Градът предлага възможности за излетен, пещерен и конгресен туризъм, както и за алпинизъм, лов и риболов, спорт и астрономически наблюдения. Как общинското ръководство се възползва от природните дадености, за да привлече повече туристи и какви са ползите за региона- това попита сътрудникът ни Иванка Петрова Росен Младенов, заместник-кмет в община Белоградчик:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"С увеличаването на туристите, които се настаняват в къщите за гости се увеличават и приходите на домакините, но и на общината, посредством туристическия данък. От началото на 2013 година до края на месец май Белоградчишката крепост е посетена от около 16 хиляди посетители, пещерата "Магура"- от над 8 хиляди туристи. Приходите от такси за този период са близо 90 хиляди лева. С общи усилия на общинската администрация, на собствениците на местата за настаняване и хранене можем да постигнем по-добро обслужване на гостите. Може би най-добрата реклама е тази от уста на уста."

Неповторимото съчетание от просторна равнина, планински реки и върхове прави и съседната община Чупрене привлекателен център за туризъм. Егежодният празник на Чупренския Балкан се провежда през месец август в местността "Бекинска шобърка", в непосредствена близост до Биосферен резерват "Чупрене". Нови два проекта за изграждане на туристически атракции подготвят от общинското ръководство, но се оплакват от слабия интерес на частни инвеститори. Какви са най-новите идеи на община Чупрене за развитие на еко и културния туризъм, разказва от кметът Ваньо Костин:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Имаме проекти за насърчаване на туристически атракции, подготвяме още други два проекта. Но това, което "куца" е частната инициатива- хората, които да предлагат къщи за гости и т. н. В момента сме пробили път на връх "Миджур", като идеята е там да могат да се правят състезания и изкачвания, да е достъпно ходенето дотам. Има идея да бъдат направени и ски-писти или влекове."

Видинската община Димово няма традиции в развитието на масовия туризъм. Но съществуващите природни дадености, географско положение и близост до туристически обекти от национално и международно значение, като пещерата "Магура", "Белоградчишките скали" създават предпоставки за развитие на този сектор от местната икономика. Предстои реализацията на проект за развитие на еко- туризъм в района на с. Гара Орешец. В скоро време се очаква да започне благоустрояването на района около пещерата "Венец", ще бъдат изградени пешеходна алея и паркинг. В пещерата ще има осветление, безопасни стъпала и парапети. Всички дейности ще се изпълнят по трансграничен проект, който се реализира съвместно със сръбския град Майданпек. Това съобщи в "Посоките на делника" Елена Гергова, заместник-кмет в Община Димово:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Пещерата "Венец" е открита още през 1970 година при взривни работи на кариерата. Процедурите по проекта са заложени от април 2013 г. до месец май 2015 г. Стартирала е процедурата за избор на изпълнител на обекта на 15 април."
Четири общини от двете страни на Стара планина ще се опитат да популяризират културния туризъм в трансграничния регион. Това са Берковица и Видин от българска страна и Зайчар и Ниш- от Сърбия. Четирите общини имат голям общ потенциал и ресурси, които те ще се опитат да развият чрез различни дейности- срещи за оценка на културните ресурси, разработване на туристически пакети, разработване на ръководство за културния туризъм, организиране на фолклорен фестивал "Cultour", който ще се проведе в Зайчар с участието на състави от четирите общини. Ще има и дейности за популяризиране на проекта. Всичко това цели подпомагане на икономическото развитие на трансграничния регион и неговата конкурентноспособност чрез активизиране на културния туризъм, популяризиране и насърчаване на бизнас сътрудничеството в сектора на културния туризъм.

Сега отиваме към Враца. Общинската управа там работи по две направления при привличането на туристи с пари от Европа, предаде сътрудникът ни Жоро Александров. Става дума за популяризиране на известната пещера "Леденика" в притегателно място за туристи от Европа и цял свят. С общо 5 282 854 лева до края на ноември тази година трябва да приключи тази разработка, чийто срок за окончателно довършване е 2 години. Местната управа в града под Околчица участва с 236 672 лева от общата сума, а останалите малко над 5 милиона лева са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.

Заглавието на проекта "Развитие на устойчив туризъм. Леденика- туризъм без сезони" показва каква е целта на тази грандиозна за размерите си разработка. Акцентът в него е изграждането на развлекателен парк и съпътстваща инфраструктура. Казано още по-ясно, туристите вече ще обикалят из недрата на пещерата Леденика не само пешком, както досега, но и с атракционни влакчета, които ще кръстосват отвън. Построяването на амфитеатрално подредени трибуни в района ще помагат за разиграването на етюди и сюжети от далечни епохи и ще разказват на бъдещите гости на Враца и красотите й за славното минало.

В партньорство със съседните общини Мездра и Роман пък се реализира още един проект, който е финансиран с 473 520 лева, от които съфинансирането от местната управа е малко над 23 000 лева. Разработката е озаглавена "Враца- врата към древността" и трябва да приключи до април 2014 г. Целта е привличането на туристи, чрез разработването и предоставянето им на туристически пакети, благодарение на които да се разглеждат местни забележителности като: пещерата "Леденика", манастирът "Седемте престола", проходът "Вратцата", къщата-музей на баба Илийца, местността "Шупловица", връх "Околчица", природният феномен "Божия мост". Във всеки от пакетите е предвидено включването на уникалните атракции по приготвянето на хляб от лимец, ритуали за пиене на вино, огнено шоу и др. Изработката на рекламни филми за всеки от пакетите е задължителен, а всички атракции ще бъдат предлагани чрез 3D-техника и виртуални карти-маршрути.

© Снимка: РИМ-Монтана

В Монтана Общината се е заела с проект, който да възроди символа на града- крепостта "Калето". Това предаде сътруникът ни Биляна Борисова. Започнаха вече мащабните дейности за възстановяването на Кастра ад Монтанензиум (както е древното име на твърдината) и превръщането й в историческа, културна и туристическа забележителност. С 1 300 000 лева европейски и общински средства крепостта "Калето", която е дом на римските кохорти, пазили пътя на златото, добивано от водите на река Огоста, ще бъде превърната в модерна експозиция под открито небе. Античната крепост се реставрира в някогашния й вид. В проекта е предвидено звук и светлина да огласят и осветяват хълма, както е на крепостта "Царевец" във Велико Търново. С това Общината се надява да привлече много туристи в града и региона. Проектът е за близо милион и триста хиляди лева. В местността ще бъде изграден паркинг и ще бъде направен информационно-посетителски център за туристите, беседки, площадки и пешеходна алея, каза кметът на Монтана Златко Живков и допълни още:

"Крепостта край Монтана е издигната още от траките, а по-късно разширена и укрепена от римските легиони, които охранявали северната граница на империята и златните рудници край Огоста. Доцент Гергана Кабакчиева от Българска академия на науките ще реставрира крепостта." Срокът за изпълнение на проекта е една година. Общината обаче ще направи всичко възможно до месец септември да приключи дейностите и Монтана да види реставрирана, озвучена и осветена старата римска крепост и обновения подход към нея.

Община Лом и прилежащият район не разполагат с много добър потенциал за развитието на разнообразни форми на туризъм, предаде оттам сътрудникът ни Владимир Недев. Чрез река Дунав, като европейски транспортен коридор и порт Лом, може да се каже, че градът е "входна врата" на туристите от Западна Европа към областта и Стара планина. В общинския план за развитие е записано, че Общината би могла да бъде инициатор за изграждането на комплекс от отделни взаимосвързани туристически обекти и продукти край р. Дунав.

По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37