Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без цигари, огнестрелно оръжие и сигнални ракети по време на жътва

Проверяват земеделската техника за предстоящата жътвена кампания. Огнеборците предупреждават да се спазват всички мерки, за да не се допускат пожари.

"Най-честата причина за пожари в посевите е небрежното боравене с открит огън или техническа неизправност на земеделската техника. В някои от случаите причина са и злонамерени действия на трети лица"- каза главен инспектор Росен Петров, началник сектор "Пожарогасене и спасителни дейности" при Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана.

До момента противопожарните служби в област Монтана са проверили 23 зърнокомбайна и още 30 машини- друга земеделска техника, които ще вземат участие в жътвената кампания. Все още продължават проверките на земеделски кооперации и частни стопанства. В кампанията са ангажирани всички служители от "Държавен противопожарен контрол".

През жътвената кампания за миналата година са възникнали 5 пожара в посеви, при които са унищожени 160 дка пшеница, 20 дка ечемик и един зърнокомбайн. Съставени са 5 акта, три от тях за необорудване на техниката и два за опожаряване на земеделски посеви.
 
През 2013 година предстои да бъдат ожънати 319 983 дка пшеница, 46 439 дка ечемик и 5 317 дка ръж и овес.

От ОД на МВР Монтана предупреждават:
1. Забранява се пушенето и паленето на огън в близост до житните масиви, най-малко на 100 метра.
2. Забранява се използването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки.
3. Забранява се паркирането на превозни средства и лагеруването в близост до житните блокове и фуражни площадки.
4. Не се допуска преминаването на МПС през житните масиви за времето от восъчната зрялост до прибирането на зърното.
5. Комбайни, трактори, камиони и друга земеделска техника се допуска в блоковете само след извършена проверка от органите за "Пожарна безопасност и спасяване", след издаден Протокол за изправността на техниката и при спазване на следните правила:
· Да са в изправност всички възли и механизми;
· Да са оборудвани с необходимите уреди за пожарогасене;
· Да са осигурени срещу възникване на статично електричество и с необходимите светлинни и звукови сигнализации;
· Ежедневно преди излизане на полето да се почистват от натрупан прах, растителни отпадъци и масла;
6. Преди започване на жътвата, площите трябва да се парцелират на площи от максимум 1 000 дка чрез ожънване, изнасяне на сламата и изораване на ивици с ширина минимум 10 метра. 
7. Категорично се забранява изгарянето на растителни отпадъци- забраната е регламентирана в Закона за опазване на околната среда, Закона за опазване на земеделските земи и Наредба Із-1053/19.04.2011г. на МВР. Категорично е забранено и паленето на крайпътни слогове, суха трева по ливадите и стърнища по полето.
 
При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните длъжностни лица по Закона за МВР и ППЗМВР- от 100 до 2000 лева.
 
При възникване на пожар своевременно съобщете на телефон 112!
По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00