Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветник във Враца пита на сесия за опазването на пчелите

Общинският съветник от Враца Мирон Драганов е вносител на интересна докладна в дневния ред на редовното заседание на местния парламент, насрочено за утре. Сенаторът иска да получи информация за това какво се прави по отношение на пчеларите от община Враца. Мотивите си да иска подобна справка Драганов обясни така:

"Проблемът с пчеларството е световен, не е само проблем в България или Европейския съюз. След 2006 г. се забелязва тенденция за увеличаване на смъртността при пчелните семейства. Световни специалисти се заеха да разберат на какво се дължи това, тъй като още Айнщайн е казал, че когато пчелите измрат, на човечеството му остават само 4 години живот. Те са барометър за екологията в световен мащаб. От 2006 г. се търсят причините за тази увеличена смъртност. Първоначалните хипотези бяха, че процесът е предизвикан от генномодифицираните организми в САЩ, където е най-голям процентът на загинали пчелни семейства- 80%. По-късно учените отхвърлиха тезата, че вина за това имат ГМО. Следващата версия беше, че смъртността е предизвикана от радиовълните, с които работят и съвременните телекомуникационни фирми и най-вече мобилните оператори. После и това отпадна като версия. Последната хипотеза е, че пчелите умират от неправомерната употреба на пестициди и инсектициди в селското стопанство. Преди месец Европейската комисия забрани 3 вида инсектициди. Но от 1 януари 2014 г., което може да се окаже фатално за някои пчелни семейства."

Мирон Драганов
внася този проблем за обсъждане на общинска сесия, тъй като е установил, че най-ниското ниво на властта- общинското, не прави нищо да информира хората за опасността да причинят смъртта на цели пчелни семейства. Защото обикновените фермери не разбират, че използвайки пестициди и инсектициди, те вредят не само на пчелите, но и на самите себе си. И дава пример:

"Преди 20-ина дни в село Девене бяха отровени цели пчелни семейства след пръскане на рапица. Дори самият фермер не проумява, че убивайки цели пчелни семейства, той намалява собствените си доходи с 50%. Затова пчелари и земеделски производители трябва да вървим в една посока. Ние, пчеларите, сме едни от малкото в България, които имаме закон, който ни делегира права и задължения. Подобни задължения имат и кметовете, които обаче не познават тези закони. Затова внасям тази докладна в общинския съвет, за да е ясно дали може да обучаваме селските кметове. Следващото ниво- областното, има специална комисия по растителна защита, макар че и тя много слабо работи по отношение на защитата на пчеларите и техния труд."

За тази мудност в държавата си има обяснение- нормативната уредба задължава областната комисия при наличие на отравяне на пчели от инсектициди или пестициди, да вземе проби на мястото в рамките на 12 часа и да го оповести. След това пък самите пчелари трябва да си търсят правата по съдебен път, ако искат да получат някакви обезщетения.

Конкретният мотив, предизвикал Мирон Драганов обаче бил свързан с произшествие- запалването на пожар на площадката за битови отпадъци край бившия Противочумен институт във Враца.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05