Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стихове за лятото, слънцето и цветята четат в Мездра на Еньовден

Литературен клуб "Христо Ботев" към Народно читалище "Просвета- 1925" в Мездра ще проведе своето Еньовденско литературно четене днес от 10:30 часа на Сцената на изкуствата, в амфитеатъра на Архитектурен комплекс "Калето" в града. В четенето ще вземат участие ранобудните членове на клуба, набрали вече букети с билки по стародавен обичай. Стихове за лятото, слънцето, цветята и любовта ще прозвучат в изпълнение на Рени Митева, Цецка Ненова, Калин Топалски, Калина Арсенова, Павлина Русева, Светла Дамяновска и др. Текстове с историческа проза е подготвил Цветко Стеев. Той ще чете откъси от роман за миналото на родния край, по който работи в момента.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Архитектурният комплекс "Калето", чието откриване предстои на 1 юли е най-подходящият фон за тази инициатива, според организаторите. От моста на река Искър присъстващите ще могат да видят монолитния скален масив, във вътрешността на който (според легендите) се намира пещерен комплекс от коридори и зали, изходът от които е под нивото на реката. Еньовденското четене ще завърши с обиколка на консервираната, реставрирана и експонирана източна част на хълма.

Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. Според народа, на този ден започва далечното начало на зимата- казва се "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина- ще боледува.

Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта.
Вижте още

Съдят мъж и жена от Медковец за купуване на гласове

Обвиняеми за купуване на гласове в село Медковец са предадени на съд, съобщават от Прокуратурата. Обвинителният акт е внесен от Териториално отделение - Лом при Районна прокуратура - Монтана. Обвиняемите живеят постоянно в село Медковец, където притежават хранителен магазин. Във връзка с предстоящите избори за народни представители в 45-о Народно..

публикувано на 11.05.21 в 14:58

В Долна Кремена почетоха Светите братя

Днес в мездренското село Долна Кремена почетоха Светите братя Кирил и Методий и деня на библиотекарите. Библиотеката към читалището дари  книга на всеки, желаещ да чете, с мисията да се умножи семейството на четящите. Децата от детската градина посетиха храма, запалиха свещичка за здраве, дариха своя рисунка на Светите братя на църквата. Празникът..

публикувано на 11.05.21 в 14:36
НАП-Видин

Близо 5000 души са декларирали доходите си във Видин

Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица, отчитат от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин. 4 910 данъчни декларации от граждани са подадени до 5 май, когато изтече срокът за деклариране на доходи от физическите лица. Над 81 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с..

публикувано на 11.05.21 в 14:17

Откриха паметна плоча на Максим Младенов в Ново село

Паметна плоча на проф.д-р Максим Младенов бе открита днес, 11 май, в Ново село.  Тя бе вградена в паметника на народните просвещенци, намиращ се до читалището. На тържеството присъства сестрата на Максим Младенов - Лиляна Славчева,  братовчеди, племенници и ученици на професора. Двете му дъщери, които са продължили неговия житейски път на учен..

публикувано на 11.05.21 в 13:33

Видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза с концерт патронния си празник

С концерт във видинското училище по изкуствата "Свети Sвети Кирил и Методий" отбелязаха патронния са празник. Поднесeни бяха цветя пред скулптурите на Светите братя до  сградата на учебното заведениe.  Училището има 136-годишна история и развива творческите заложби на учениците по изобразително изкуство, музика и хореография.  "Заедно учим,..

публикувано на 11.05.21 в 13:30

Организират велопоход във Видин

Велопоход, посветен на Световния ден на предизвикателството  организират във Видин. Спортната проява ще се проведе на 15 май, събота. Стартът ще бъде даден от 10:30 часа при крепостта "Баба Вида", а финалът ще е на Колодрума. Могат да се включат участници с велосипеди, както и с тротинетки. Събитието  ще завърши с провеждането на томбола, като трима от..

публикувано на 11.05.21 в 12:49

3465 са активните случаи на COVID-19 във Врачанско

Нови 11 случаи на заразени с COVID-19 в област Враца са регистрирани з а вчерашния ден в Единния информационен портал. Сред тях е и 4-годишно момченце от мездренското село Оселна, което е диагностицирано за домашно лечение.  Само за последното денонощие в областта са починали още 6 души, които са били с коронавирусна инфекция. Това показват..

публикувано на 11.05.21 в 12:41