Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Димитрова: "Навсякъде парковете имат един проблем- да се опази това, което е в тях"

Както във всеки град с преминаваща през него река, така и във Видин има невероятно красив парк. С много алеи за разходка, пейки за отдих и детски кътове, това е едно от най-предпочитаните места за пълноценна отмора на местните жители. Изграждането на крайдунавската градина става в четири основни етапа: 1878-1899 г., 1911-1928 г., 1928-1939 г. (когато обхваща територията до Телеграф капия) и до 1960 г. (до крепостта "Баба Вида"). В справката за наличие на други паркове и градини може да се срещнат имената на парк "Владикина бахча", който е добре поддържан като градската градина. Може да прочетете и за парк "Нора Пизанти", лесопарк "Майски лес" или Ловен парк. Някои от крайградските паркове във Видин обаче вече не съществуват като такива, тъй като повечето от дърветата там са изсечени, а на места са превърнати на сметища. Как се поддържат зелени места за отдих- това Цветомир Цветанов попита инж. Даниела Димитрова, шеф на фирмата за озеленяване в областния град:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Навсякъде парковете имат един и същ проблем- опазването на това, което е в тях. За съжаление във Видин мога да кажа, че пейките и кошчетата, изобщо парковата мебел, включително и детските съоръжения, най-редовно се чупят. Крадат се много от цветята и храстите, които засаждаме и е много неприятно за хората, които го поддържат и за Общината като собственик, защото на практика ние не можем да видим това, което правим."

Продължаваме разходката по брега на Дунав и стигаме до град Лом. Там по крайбрежието е разположена Градската градина- любимо място за почивка на местните жители и гостите на града. Близо 5 млн. лева европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. получи Общината за проекта си "Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Лом". Това предаде сътрудникът ни там Владимир Недев. Средствата са за изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, нови пешеходни алеи и тротоари, изграждане на обществени паркинги, достъпна архитектурна среда.

"Дунавският парк преди две години беше основно ремонтиран, залесен с нови видове дървета, треви и храсти и е в отлично състояние. Градската градина и площадът също се поддържат в добро състояние- редовно се подменят цветните видове",
каза главният архитект на Лом Владимир Владимиров. Ломчани са доволни от зелените си площи, като обаче посочват един проблем, показва анкета сред хора от крайдунавския град.

"Състоянието на градските паркове и градинки е добро. Ходим в крайдунавския парк с децата, има за тях хубави съоръжения, но ни липсват дърветата и сянката през лятото. ... Като цяло е добро състоянието, но липсва огромна част от зеленината, характерна за дунавския парк. ... Откъм озеленяване може да се помисли повече..."

Връщаме се обратно във Видинско и по-точно в Белоградчик. Градът на скалите е заобиколен от красива природа, затова старанието на местните управници е да поддържат хармонията и вътре в града. Сега се изгражда "Алея на здравето". Какво е състоянието на градския парк научаваме от Антон Трифонов, заместник- кмет в община Белограчик, с когото разговаря Иванка Петрова:

"Поставихме си задача да променим визията на града. Започнахме още миналата година с изграждането на "Алея на здравето" от Младежкия дом до Природо-научния музей. За нея беше спечелен проект за 200 хиляди лева, който включва изцяло преасфалтиране на алеята, подмяна на бордюрите, ефектно осветление. Направено е осветление на по-интересните скали. Работи се и за възстановяване на фонтаните пред Младежкия дом."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

И към още един място в региона, което привлича посетители и туристи- Вършец. Една от емблемите на курортния град е градският лесопарк, който е вторият по големина изкуствено създаден парк в България, след Борисовата градина в София. В момента Община Вършец изпълнява проект под наслов "Ремонт на обществени паркове, градинки и зелени площи в град Вършец", който предвижда цялостно обновяване на централните зелени площи в града- балнеоложкия парк и градската градина. Това предаде сътрудникът ни Евелина Георгиева.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00