Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади пианисти от Враца се върнаха с награди от национален фестивал

© Снимка: Община Враца

Младите врачански пианисти Мария Стоянова, Елица Стефанова, Павел Стефанов, Радослав Светославов и Богдан Светославов се завърнаха с шест награди от IX-ия Национален фестивал на музикалните школи. Това съобщават от Община Враца. Децата са възпитаниците на Олга Младенова от Музикалната школа към читалище "Развитие" в града. Националният фестивал се проведе на 22 и 23 юни в Пловдив и в него взеха участие 100 млади таланти от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Пазарджик, и други градове.

За своите солови изпълнения в съответните възрастови групи Мария Стоянова и Павел Стефанов получиха втора награда, а Елица Стефанова- първа награда. Те участваха и в категория "Камерни формации", където се представиха отлично, съревновавайки се с още 12 ансамбли от пианисти, акордеонисти, китаристи и цигулари. Като клавирни дуа Мария Стоянова и Радослав Светославов спечелиха първа награда, Радослав Светославов и брат му- Богдан Светославов също първа награда, а Елица Стефанова и Павел Стефанов грабнаха специалната награда. Преподавателят им Олга Младенова получи диплом за постигнати високи педагогически успехи.

Седмица преди фестивала в Пловдив най-малката пианистка Мария Стоянова спечели второ място на ХІV-ия Международен детски фестивал "Слънце, радост, красота"- в град Несебър.

На младите таланти им предстои сериозна подготовка през лятото, за да се представят успешно на престижния Международен конкурс "Наследници на Орфей" Албена в Добрич.

Тази година младите пианисти Мария Стоянова, Павел и Елица Стефанови и Радослав Цветанов, и техният музикален педагог Олга Младенова получиха Наградата на Враца за 2013 г.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване" .  Лятното кино пристига в Кула на 20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от..

публикувано на 07.08.24 в 08:45

8 случая на заразноболни за седмица отчитат във Враца

За 7 дни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца отчетоха 8 заболели от заразни болести . За периода от 29 юли до 2 август са регистрирани нови три случая на коклюш, един жител на областта е установен с лаймска болест, един с ХИВ и трима с ентероколит. По имунизационната кампания за изграждане на защита срещу Ковид през отчетения период е..

публикувано на 07.08.24 в 08:24

Провеждат информационна антиспин кампания в Монтана

Един случай на СПИН е регистриран в област Монтана от началото на годината. Регионалната здравна инспекция провежда информационна антиспин кампания сред жителите на регион. Правят се безплатни анонимни тестване Представители на хигиенната инспекция в Монтана направиха безплатни тестове за СПИН на басейн край града. Всеки желаещ се изследва анонимно..

публикувано на 07.08.24 в 07:30

Снимката на 6 август 2024 година

В ход е основен ремонт на  17 улици  в град Мездра, които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 година, съобщават от местната управа.  Инфраструктурните обекти се реализират с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година. По част от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград не се работи,..

публикувано на 06.08.24 в 18:05

Пожар застраши вили и бензиностанция край Лом

Огнеборци спасиха от пожар бензиностанция и вили в местността Бахчите край Лом . Шест екипа са гасили пламъците. Междувременно в монтанския квартал "Кошарник" днес за пореден път възникна пожар. Пожарът в ломската вилна зона Бахчите е възникнал в 12:30 часа днес. Първоначално на място е изпратен един екип на пожарната от Лом. Впоследствие са..

публикувано на 06.08.24 в 17:08

Млад автор ще представи дебютен роман в Мездра

Читателски клуб „Book Hub“ при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра организира премиерното представяне на книгата „Вой” в града. Това е и дебютният роман на младия еколог и писател Александър Петров, който твори под псевдонима Александър Скалд . „Вой“ е история за борба срещу бракониерството. Разказва и легенда за огромен черен..

публикувано на 06.08.24 в 15:45

Врачанският театър представя „Грозното пате“ на международен фестивал за деца

Врачанският драматично-куклен театър ще представи на международен фестивал за деца своята продукция „Грозното пате“ от Ханс Кристиян Андерсен. Поканата към културния институт в града под Околчица е от Летния международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в Бургас, в чиято официална програма за първи път попадна постановката за..

публикувано на 06.08.24 в 15:00