Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Танци край Дунава" се вихрят във Видин

Момичетата от културно-просветното двужество "Железничар" Кралево, Сърбия, пяха на видинска сцена "Садила Яна ран бел босилек", а после подкараха нашенски стъпки в танца "Бугарка от Лесковац"- така ще запомни публиката първата концертна вечер от Деветото издание на международния фолклорен фестивал "Танци край Дунава".
 
В тазгодишното издание на фестивала гости на Видин са над 120 участници от три държави- един състав от Сърбия, два от Румъния и два от България.

 
Традиция е международният фолклорен фестивал "Танци край Дунава" да започва с неформална среща на участниците с кмета на града. В залата на Общинския съвет кметът Герго Гергов се разговори с ръководителите на фолклорните състави и с артистите.

"Вашето талантливо присъствие ще предизвика заслужени аплодисменти от публиката. Желая ви да намерите в нашия град много нови приятели и да се чувствате като у дома си"-
пожела на гостите видинският градоначалник.

С дефиле трупите от Сърбия, Румъния и България се отправиха към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" в Крайдунавския парк на Видин, където заместник кметът на Община Видин Борислава Борисова приветства участници и публика и обяви Деветия международен фолклорен фестивал "Танци край Дунава" за открит.

По един представител от всеки ансамбъл произнесе на своя език символичния поздрав на фестивала:
 
"Нека живеем в мир, и празнуваме нашето приятелство с песен и танц!"
 
Знамената на трите държави се развяха в единия ъгъл на сцената. Архимандрит Поликарп благослови труда и добрата воля на артистите и концертът започна- всеки състав се представи с 30-минутна програма.

Първи на сцената излязоха домакините и организатори на фестивала- Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" и Детски танцов състав при читалище "Цвят" Видин.
 
След тях с много професионализъм публиката завладяха танцьорите, музикантите и певците от Представителен фолклорен ансамбъл "Данубиос"- Турну Северин, Румъния.
 
А после гостите от културно-просветното двужество "Железничар" Кралево, Сърбия, изпълниха Крайдунавския парк с цветове, настроение, усмивки и познати ритми.
 
Завършиха фолклорния букет на първата фестивална вечер младежите от Бистрица, Румъния.
 
Те идват от селцето Рунку Салвей и с много любов изучават и обработват местния фолклор, за да го представят пред публика с всичкия му чар и уникалност.

На 29 юни вторият концерт от Международния фолклорен фестивал "Танци край Дунава`2013" ще започне в 19 часа. Мястото остава непроменено- откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" в Крайдунавския парк на Видин.

Преди това през деня на 29 юни гостите ще посетят културни и исторически забележителности в област Видин- като Средновековната крепост "Баба Вида", Феномена Белоградчишки скали, пещерата "Магура" и други интересни туристически обекти.

 
Началото на фестивала е поставено преди 16 години по инициатива на читалището и с решение на Общински съвет Видин.
 
Международната изява е част от Националния културен календар за 2013 година.
 
Целта на фестивала е да съхрани и опази културното наследство на страните-участнички, да създаде трайни международни културни контакти, да обогати културния живот на нашия град и да подпомогне развитието на културния туризъм.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00