Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна проектът за водния цикъл на Монтана

© Снимка: Владимир Танев

Първа копка на водния цикъл в Монтана бе направена от заместник-министъра на Околната среда и водите Чавдар Георгиев и кметът Златко Живков. Мащабният проект "Разширение и рехабилитация на канализационната и водоснабдителната мрежа в град Монтана" е най-големият в историята на града. С реализацията и изпълнението му ще се подобри съществуващата система за управление на питейните и отпадъчните води на територията на града и ще се повиши качеството на услугите във ВиК сектора.

"Проектът ще има резултат за близо 50 хиляди жители на град Монтана, които ще живеят при едни нови условия, при едни по-добри и по-качествени услуги на водоснабдяване, на отвеждане на отпадни води, на пречистването им. Ще има като цяло един положителен ефект за развитието на икономиката на страната и за усвояването на европейските средства", каза Чавдар Георгиев - заместник-министър на Околната среда и водите. Общата стойност на проекта възлиза на над 54 милиона лева, осигурени от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансиран от Община Монтана.


© Снимка: Владимир Танев

"Нашия продукт е подобряване на благосъстоянието и условията на живот на всички вас и вярвам, че ние ще се справим качествено и в срок, така че след 15 месеца да се видим отново на рязане на лентата",
каза Камен Петов - представител на фирмата изпълнител "Монтана 2012".


Осемнайсет екипа на фирмата изпълнител ще работят всеки ден едновременно в различни райони на града, за да може да приключи реализацията на проекта в срок. Кметът на Монтана Златко Живков подчерта, че с реализацията на проекта ще има и неудобства около жилищните сгради:

"Всичко, което зависи от наша страна на общината ще бъде направено, разбира се тежката дума имат изпълнителите. Надявам се на ритмични преводи от Оперативната програма. За нас това е много важно, защото само така се гарантира непрекъснатата работа."

Реализацията на проекта "Разширение и рехабилитация на канализационната и водоснабдителната мрежа в град Монтана" трябва да приключи през февруари 2015 година.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ограничават движението по улица в центъра на Враца

Строителни дейности ограничават движението по част от улица в центъра на Враца , съобщиха от общинската управа. Във връзка с изпълнение на строителни дейности на частен обект, в периода от 16 септември до 7 октомври , временно ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка между улиците "Грънчарска" и "Баба Йота". В района ще..

публикувано на 14.09.24 в 13:00

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

Българските огнеборци отбелязват на 14 септември своя професионален празник. Началото му е поставено преди 29 години, обясни директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин комисар Стилян Пешев : "Тази година беше също характерна година за нас. Забелязваме, че климатичните промени все повече и повече..

публикувано на 14.09.24 в 11:38

Втора премиера на "Рибарят и златната рибка" в кукления театър в Монтана

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин "Рибарят и златната рибка" е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър "Патилан” - Монтана , съобщават от културната институция. Вчера се състоя едно от премиерните представления, второто е днес от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла "Рибарят и златната рибка" са Христина и Симеон Тодорови...

публикувано на 14.09.24 в 10:15

Две нови села от община Мездра се присъединяват към инициативата "Да изчистим България"

Още две села от община Мездра обявиха, че се включват в инициативата “Да изчистим България”, която стартира днес. Кметството и НЧ” Просвета 1897” Долна Кремена обявиха сборен пункт за желаещите да се включат в 10.00 часа на площада. Почистването е и част от подготовката за Ден на селото, който се празнува на 22 септември. Кметството и..

публикувано на 14.09.24 в 08:50

Кръстовден е!

Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Въздвижение на Светия кръст Господен, по известен като Кръстовден . В храмовете се извършва Света литургия и водосвет. Празникът влиза в християнския календар във връзка с чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на кръста от..

публикувано на 14.09.24 в 08:32

Снимката на 13 септември 2024 година

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов, началник на РСПБЗН. Близо 120 000 декара със сухи треви..

публикувано на 13.09.24 в 18:00

Над 160 ученици ще учат в училището в село Дреновец

Над 160 ученици от пет населени места ще се обучават през новата учебна година в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Дреновец . Това каза директорът Бойка Александрова и уточни, че за пътуващите ученици е осигурен транспорт. "Учениците, които ще прекрачат прага към момента са 167... Първокласниците са ни 11. Всички ученици са разпределени в..

публикувано на 13.09.24 в 16:11