Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Моравица се борят да запазят училището си

 

      Самолет и оръдие, разположени в селото привличат вниманието на гостите в Моравица.

Моравица е село, което се намира на 4 км от град Мездра. Населението наброява около 800 души. Там са изградени напълно електропреносната и водоснабдителната системи. Имат си прекрасна църква от XII век, която е ремонтирана наскоро. Тук функционират Основно училище "Васил Кънчов", целодневна детска градина, има и футболен отбор. Начело на кметството стои вече пет мандата Коно Жилковски.

Посрещна ни в скромния си кабинет, отрупан с грамоти и купи на футболния отбор и фолклорния състав към местното читалище. Успехите в дългогодишната си работа, кметът смята, че дължи на доброто сътрудничество с управата на община Мездра.

"Моравица- името идва от двете морави- Средна поляна и Радово поле, където е основано селото ни. То е със стари корени. Сега по постоянен адрес тук са 750 души, но реално сме около 1 000. Като кмет, от години се грижа да направя селото ни по-добро място за живеене. Когато започнах работа, тук светеха няколко улични лампи, сега са над 60. В момента се довършва паркът с игрище за футбол на малки врати, с навес за зрителите. Очакваме неговото откриване. Всичко това се дължи на добрата ни комуникация с общинското ръководство, имаме си доверие."

Коно Жилковски продължи разказа си с грижите около гробищните паркове- извършено е било косене и почистване в двата парка- ромски и български. В ромското гробище идват да погребват покойниците си и жители на Мездра. Местното малцинствено население е около 180 души, като почти всички семейства имат гурбетчии, от които идват постоянни приходи. С кражбите проблемът също не стои на дневен ред в Моравица. Имало е период, в който набезите били зачестили, заради отсъствието на кварталния полицай, но след намесата на районния инспектор секнали.

Въпреки, че демографският срив оказва влияние и тук, в селото се радват на млади хора, заради които все още действат читалището, младежкият клуб и училището. А футболният отбор играе в "А" областна група.

"Имаме неразбории около основното училище. Децата в училище са 56. Но на политическа основа започнаха нападки към нас. В община Мездра, освен в Елисейна и Зверино, ние сме другото населено място с училище. Беше гласувано паралелките да станат слети. Сега са ни дали срок до 15 септември да видим колко деца ще останат и да се реши дали ще бъдат слети или самостоятелни паралелки. Аз мисля, че не е моментът в тази криза да се отнемат от хората социални придобивки"- категоричен е кметът.

Църквата "Свети Николай" се намира се в центъра на селото и датира от XII век. Наскоро е направен пълен ремонт. Към нея функционира и църковен хор. И нещо любопитно- в мездренското село имат самолет и оръдие, но искат да имат и танк.  

"Самолетът ни е докаран по инициатива на един местен летец, който е все още жив и здрав. Едно време като минаваше със самолета покрай село, минаваше ниско над игрището, да го познаем, че е той. С тогавашния кмет са докарали самолетчето тук. А оръдието е докарано с помощта на един местен лекар- полк. Войнов. Имаме си паметник на местните, загинали във войните. Липсва ни танк. Написахме писмо, но ни отговориха, че няма проблем за танка, само да преведем 36 000 лв. Аз исках да го сложа танка от другата страна на реката, до самолета, но нямаме тези пари. Не съм се отказал от идеята, само да се намери някой високопоствен да лобира за нас"- допълни сладкодумният кмет. И ни изпрати с покана да отседнем в някое от местните 9 заведения, които, макар да не са с няколко звезди, са гостоприемни към всеки.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59