Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юли 2013 година

След пускането в експлоатация на втория мост на Дунав между България и Румъния при Видин- Калафат, трафикът през Оряхово с ферибота за Бекет е намалял с повече от 50 %, съобщи изпълнителният директор на фериботните комплекси при Оряхово и Видин Добри Радев. Заради откриването на Дунав мост 2, видинският ферибот прекрати работа, а цените на ползващите услугите на ферибота при Оряхово бяха намалени с 20 % от 15 юни.

Спокойно е преминаването по Дунав мост при граничния пункт Видин-Калафат. Повече пътуващи има през почивните дни, но опашките са рядкост, информира дежурният служител. Пътниците не заплащат такса, тя е само за автомобила. Таксата е в размер на 6 евро или равностойността в левове при преминаване от България към Румъния и 6 евро или равностойността им в леи- при преминаване от Румъния към България. За товарни и тежкотоварни автомобили таксата е от 12 до 37 евро- поясняват митническите служители.

Подписка в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски е организирана в област Видин. Подписката стартира преди седмица, след митинга в подкрепа на правителството във Видин. Значително се е увеличил броят на гражданите, които подкрепят настоящото правителство след заповед на министъра на финансите Петър Чобанов за създаване отново на Митница Видин, която бе закрита преди четири години, обяви председателят на младежката организация на БСП в област Видин Димитър Велков. Подписите до сега са над десет хиляди, съобщи Велков.
Подписи в подкрепа на управляващите се събират в офиса на евродепутата Илияна Йотова във Видин. Представители на младежката организация търсят подкрепа от гражданите и събират подписи и на места по жилищните квартали във Видин и общините в областта.

Козметични продукти, криещи опасност за здравето на човек, издирват в магазинната мрежа на област Монтана инспекторите от Регионалната здравна инспекция. Повечето козметични продукти са произведени в Бразилия, има още от Германия и Чехия. "Опасните стоки могат да се разделят на две групи. Едните са канцерогенни, а другите могат да причинят микробиологично замърсяване и крият риск от инфекции върху кожата", уточни д-р Даниела Караилиева, директор на здравната инспекция в Монтана.

3164 здравноосигурени лица в област Враца са сменили личния си лекар през юни 2013 г. През декември 2012 година броят на хората, извършили смяна на личния си лекар е бил 3 460 души. По последни отчети лицата с непрекъснати здравноосигурителни права са 153 999, а неосигурените - 38 709 души. По договор с касата работят 112 лични лекари, от тях 110 имат индивидуални договори, а 2 са груповите практики във Враца и Бяла Слатина- информират от пресцентъра на Районната здравноосигурителна каса във Враца.

За момента няма протестни действия на видински частно-практикуващи ветеринарни лекари, каза за РАДИО ВИДИН д-р Валери Велков от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Повод за подготвяния протест на ветеринарите е хаосът, който цари в имунопрофилактиката на животните, алармираха от ръководството на Българския ветеринарен съюз. От там е изпратено писмо до министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, в което се посочва, че ветеринарите са готови да предприемат протестни действия, защото на 15.07.2013 г. е крайният срок за подписване на договорите за мерките по Държавната профилактична програма и Програмата за надзор и ликвидиране на болните животни. "Ветеринарите все още са в неведение ще сключват ли договори", каза д-р Велков.

Обществената поръчка с предмет "Строително-монтажни работи по изпълнението на проект "Съвременни социални жилища в гр. Видин" е възложена на дружество от Благоевград. Общата цена за изпълнение предмета на договора, съгласно предложената от Изпълнителя и приета от Възложителя ценова оферта е 3 361 936,36 лв. Срокът за изпълнение на строителството е 9 месеца. В рамките на проекта ще бъдат построени 4 двуетажни жилищни сгради, ще се реконструират и преустроят 9 съществуващи едноетажни жилищни сгради и прилежащата им инфраструктура. Предвижда се също доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за жилищата. С предоставянето на общо 80 броя социални жилища, ще бъде осигурена благоприятна среда и подобрени условия за живот на 280 социално слаби, маргинализирани, бедни и с риск от социално изключване хора, лица с увреждания. Проектът се осъществява по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и се реализира по Схема за безвъзмездна финансова помощ: "Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение".

31% от пшеницата във Врачанска област вече е ожъната, съобщиха от областната служба "Земеделие и гори". От засетите с хлебно зърно общо 571 140 дка, е прибрана реколтата от 182 695 дка. Ожънати са и 100% от площите с ечемик, информират от Областната служба "Земеделие и гори". От засетите 30 241 дка в областта, 59 дка са пропадналите площи. Останалата част - над 30 хил.дка са ожънати. Прибраното зърно е повече от 11 400 тона, а средният добив от декар е 378 кг.

Един пожар е възникнал от началото на жътвената кампания във Видинско. В землището на село Иново заради техническа неизправност в комбайн пламва стърнище. "Огънят е овладян и е спасен близкия житен масив", каза Филип Филипов, началник група "Държавен противопожарен контрол" в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин. "Преди жътвата се проверява годността на селскостопанската техника, която ще участва в нея", добави Филип Филипов. На селскостопанската техника се лепи и стикер, който удостоверява, че е преминал преглед.

Фонтанът до градския плаж във Видин отново работи, след извършен ремонт на съоръжението, съобщиха от пресслужбата на общинската администрация. Фонтанът в Крайдунавския парк е в района от Паметника на свободата до плажа, който е благоустроен тази пролет. Освен почистването на скулптурните фигури, цялата площ пред паметника бе облагородена, монтирани са фитнес уреди и скейт площадка, напомнят от Общината. В участъка до плажа са подменени осветителните тела и са разположени пейки. Скоро предстои да бъде открита и новата детска площадка в тази част на парка.

Социално слаби жители на община Георги Дамяново ще получат помощи от Червения кръст. 38 самотни майки и бедни ще се възползват от дарението от хуманитарната организация. "Помощите се раздават чрез БЧК. Социално слабите ще получат дрехи и козметика. Обхванати са самотни майки, безработни и хора с доходи под минималния"- съобщи секретарят на общината Иван Пешунов.

25-годишен младеж е задържан в полицията за открити у него цигари и тютюн без бандерол, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Общо 12 080 къса цигари и 200 грама тютюн без бандерол са иззели вчера полицаи от Кула след претърсване в жилищна сграда, мазе и дворно място, обитавани от младежа с инициали С.К. Още 200грама нарязан тютюн са открити в лек автомобил "Мерцедес" с видинска регистрация. С.К. е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

20 нелегални имигранти задържаха служители на Граничен полицейски участък- Брегово само за денонощие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. 18 от чужденците са от Алжир. Другите двама са от Марко и Палестина. Петима алжирци, пристигнали нелегално в страната, са разкрити по сигнал в землището на град Кула. Използвано е и служебно куче. Още двама алжирци, притежаващи карти на чужденци, са задържани на пътя към Граничния пункт "Връшка чука". Друга група чужденци са задържани от гранично-полицейски наряд при проверка на влака София - Видин. Всички те са притежавали карти, издадени от регистрационно-приемателните центрове за бежанци у нас. Целта на задържаните групи не е била получаване на бежански статут, а преминаване на западната ни граница, уточниха от пресцентъра на МВР. Чужденците са задържани в Граничен полицейски участък Брегово.

Детска творческа работилница отвори врати в Мездра. Инициативата е в рамките на лятната читалня и заниманията с учениците през ваканцията. Организатори са библиотеката при местното читалище "Просвета" и СОУ "Ив. Вазов". Целта на тези дейности е да се привлекат младежите към творчески занимания, развиване на идеи и тяхното осъществяване в залите на библиотеката. Първият ден премина под надслов "Да събудим за нов живот старите вестници", а участниците в работилницата се учиха да правят кукли, мечове, обръчи и топки от стари вестници. В изявата се включиха 14 деца от трите основни училища в града, разделени на два отбора. С изработените обръчи, топки, мечове и щитове от хартия, бяха организирани и състезателни игри.

"Бойнишко лято" 2013 вече стартира за пета поредна година. Началото на летните занимания за деца бе дадено на 3 юли. И тази година около 40 деца ще прекарат лятото си при баба на село и без компютър. "Футбол, шах, рисуване и работа с природни материали, са част от планираните занимания. Малчуганите ще се забавляват с песни и стихчета, игри и танци"- разказаха организаторите Цветана Миронова и Радка Антонова пред репортера ни Петър Антонов.
 
Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за поезия "Кулски поетичен панаир- Йордан Йончев" ще се проведе в град Кула през месец август. Допускат се индивидуални и групови участия, каза за РАДИО ВИДИН Силвия Христова, библиотекар в местното читалище "Просвета". В регламента на конкурса е посочено, че могат да участват до три произведения, защото иначе много се обременява процедурата по тяхното разглеждане, селектиране и оценяване. Журито на конкурса ще е в състав, председател- поетът Андрей Андреев и членове- поетесата Анелия Гешева и Силвия Христова. Мястото на събитето отново ще е в римската крепост "Кастра Мартис." Участниците могат да изпращат своите творби на адрес: пк 3800, гр. Кула, ул. "Възраждане" № 21, читалище "Просвета 1882", за участие в Десетото юбилейно издание на Кулски поетичен панаир "Йордан Йончев". Тържественото награждаване на победителите ще е на 23 и 24 август, когато ще се проведат празничен концерт-рецитал и творчески дискусии.

Танцовият състав "Бутан" към читалище "Заря-1911" приключи своя творчески сезон с изявата си на фолклорен фестивал "Пей и танцувай и на Зелени дел се любувай", който се проведе във Вършец. Участието на танцьорите, завърнали се с грамота за участие, както и двудневната почивка, са подарък на групата от кметство Бутан и читалището за достойното представяне.

Пътуващото лятно кино на БНТ тази година ще има спирка и във Враца. На 16 юли врачани ще могат да гледат безплатно българския игрален филм "Кецове". Прожекцията ще се състои в пространството пред Куртпашовата кула, недалеч от Регионалния исторически музей. Началото е в 20.30 ч., а на първата от години вечерна лятна прожекция под открито небе са поканени всички врачани. Инициативата се реализира съвместно с Община Враца. Турнето на лятното кино на БНТ ще премине през 32 града в страната.

Театрална студия "Шемет" от Костинброд ще представи тази вечер на сцената на Драматичен театър - Монтана, "Другата смърт на Жана Д’Арк" от Стефан Цанев. Режисьорският прочит на пиесата е на Милослав Милославов. Началният час на спектакъла е 19,30. В ролите участват Стефан Милков, Александра Янева и Калин Божилов.

Тази вечер от 20 часа на сцената на площад "Бдинци" във Видин ще се качи българският рап изпълнител Мишо Шамара. Концертът е в рамките на младежките партита "Сценична треска" от фестивала на изкуствата "Дунавски вълни".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18