Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апел за Ради

Неформална среща в подкрепа на кампанията за набиране на средства за 23-годишната Радислава Василева, която страда от левкемия, проведе кметът на Видин Герго Гергов. Целта бе да се напомни, че трябва да бъдат набрани 150 000 лв., необходими за лечение на момичето в клиника в Германия.

"Трябва да помогнем на един важен за Видин човек, който има тежко заболяване. Хубавото е, че дават надежда за този млад човек. Повече от месец работим за нея. Държавата е отпуснала едни пари, но остават още 150 000 лв. На концерта, който община Видин организира на 19 юли, с участието на известна рок група, средствата от всяка втора продадена бира, както и от продажба на тениски, ще бъдат в подкрепа на Радислава. Ще има и урни, в които всеки може да дари. Родителите на Ради ме увериха, че ако е в добро състояние тя самата ще дойде, за да получи нашата не само материална подкрепа"- каза Герго Гергов.

Предстоят и други концерти на 23, 24 и 25 юли с различни формации, на които благотворителната акция по набиране на средства за лечението на Радислава ще продължи, каза още Герго Гергов. От общинската администрация са откликнали на призива за помощ, каза и председателят на общинския съвет Пламен Трифонов:

"Умолявам всички от региона да помогнем, това е наше дете. Обърнахме се към общинската администрация, общинския съвет, 500 лв. направихме дарение всеки от нас. Призивът е всеки да даде кой колкото може. Знаем, че хората са бедни, но и утре никой няма да стане по-богат. Призивът е всеки да се включи."

Около 16 000 лв са събрани до сега от бизнеса във Видин. Всеки, който има добро сърце може да помогне на Ради, като дари пари по сметка в банка (които могат да се намерят и на сайта на РАДИО ВИДИН), чрез SMS, в дарителските урни в търговските обекти, или на концертите, които се организират от община Видин. За историята на болното момиче припомни на срещата при видинския кмет бащата на Ради- Мирослав Иванов:

© Снимка: Личен архив

"Всичко започна преди две години и половина от една пневмония. Ради прекара вирусен грип, но после започна да получава червени петна по крайниците. Имаха съмнения за левкемия и страшната диагноза се потвърди. Има лечение, ако се намери донор на стволови клетки, но да има съвместимост над 97%. Ние с майката имаме около 50% и не можем да й помогнем тук в България, където е безплатно. Две години търсим подходящ донор. Ако има желаещи, които да станат дарители на стволови клетки, могат да направят това, като дадат кръв в Александровска болница"-
разказа бащата.

Ако човек желае да помогне на Ради със стволови клетки, но не иска да стане донор в Световната донорска банка, трябва да заплати за изследването на кръвна проба 300 лв., допълни майката на Радислава- Маринела Иванова.

"Платихме тези пари за няколко наши близки, но няма съвместимост. Безплатно е за хора, които стават донор на Световната донорска банка. Тях могат да ги извикат и за друг болен, не само за Ради, ако са подходящи. Кръвните изследвания се бавят около месец."

Средствата, нужни за костна трансплантация трябва да се съберат възможно най-бързо преди Радислава да излезе от ремисия, която поддържа раковите клетки на сегашното ниво. В случай, че се увеличат, трансплантация няма да може да бъде извършена.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Катастрофа на разклона за Дунавци

Три катастрофи са станали за около час във Видинско

Три  пътнотранспортни произшествия са станали тази сутрин за малко повече от час, между 9:24 часа до 10:40 часа, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Две от катастрофите са на главен път Е-79 , третата – по пътя Видин – Иново . Четирима души са пострадалите при инцидентите, но са без тежки наранявания.  На разклона за..

обновено на 10.09.24 в 12:19

Изложба "Батик" е подредена в Монтана

 Есенният сезон на монтанските художници започна с откриването на изложба “Батик” . Бивши и настоящи възпитаници на студиото по изобразително изкуство "Рени арт"  подредиха 45 картини  в зала "Кутловица" в Монтана. Те показват различен колорит и стил с техника, в която се използва горещ восък и текстилни багрила. Платната са създадени това лято..

публикувано на 10.09.24 в 11:40

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 10:00

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при Народно читалище ”Просвета 1925” в гр. Мездра. Певците се отличиха на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група "Мездрея"...

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05