Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: "Ще настоявам за откриването на ГКПП "Салаш-Ново корито"

Кметът на община Белоградчик Борис Николов и председателят на Общинския съвет на град Княжевац Драган Манчич откриха традиционния международен събор в прохода Кадъ боаз.
 
"В понеделник заминавам за Белград на официално посещение по покана на председателя на сръбския парламент. По време на срещите си навсякъде ще поставям въпроса с откриването на ГКПП "Салаш-Ново корито", който да стане един от важните приоритети на България и Сърбия. Време е "Салаш- Ново корито" да свързва хората постоянно", заяви при откриването председателят на НС Михаил Миков, който бе сред гостите на събора.
 
За изграждане ГКПП на това място има подписано Споразумение между България и Сърбия още през  юни 2007 година, под което стоят подписите на президентите на двете страни Георги Първанов и Борис Тадич- за да може на това място да се срещат сърби и българи не само в дните на Събора, но и целогодишно. 
 
За празника на "Кадъ боаз" пристигнаха още кметът на община Княжевац Милан Джокич, генералният консул в Ниш Атанас Кръстин, първият съветник на посланика на Р. Сърбия в България Александър Миличевич, председателят на Общинския съвет в Княжевац Драган Манчич, директорът на Северозападно държавно предприятие Враца Юри Миков, комисар Марин Колев- заместник директор на РДГП Драгоман, проф. Димитър Синьовски – завеждащ Катедра в МГУ, кметовете на селата Салаш и Ново корито Румяна Алексиева и Крунислав Иованович, ръководители на институции и ведомства от двете страни, представители на бизнеса, общински съветници.

На събора по традиция си дават среща близки и роднини, разделени от двете страни на границата.
 
Срещи си правят и членовете на горските стопанства и ловните сдружения от двете държави. Свои стоки излагат и много производители от България и Сърбия.
 
Международният събор на прохода "Кадъ боаз" тази година премина под знака на 45 годишния юбилей от побратимяването на приятелските общини Белоградчик и Княжевац.
 
За поредна година мащабната проява бе доказателство за приятелските чувства и топлите отношения между народите на двете страни и неотслабващия интерес към Традиционния събор.
 
Кметът на Белоградчик Борис Николов подчерта, че ръководствата на двете общини със задоволство констатират, че деловите контакти помежду им се развиват и обогатяват. Най-добрият пример е сътрудничеството между структурите на горските стопанства на двете общини, които на "Кадъ боаз" тази година се срещнаха в пълен състав новопостроената от тях самите сграда.
 
"В областта на туризма, въпреки направения обмен на туристически групи има сериозни резерви, които трябва да се използват"- призна Борис Николов.
 
В дните на Събора търговци от различни краища на страната предлагаха своята продукция. Сърбите купуваха предимно стоки за бита, и трайни храни, а от българска страна интересът беше основно към вкусотиите на сръбската скара и най-вече прочутата плескавица. В сръбските бирарии гостуваха народни оркестри, танцьори, индивидуални изпълнители. От импровизираната сцена звуча изворен фолклор от торлашки фолклорни вокални групи, духови оркестри и танцови състави.
 
За неангажирания посетител най-любопитни са социалните контакти, народното веселие, припомнянето на стари фолклорни традиции от двете страни на границата- от времето, когато семейсвата за преминавали свободно от едното село в другото, имало е и смесени бракове.
 
Сериозен интерес предизвика възстановката на клуб "Бдинци"
към Националното сдружение "Единение" на боевете на българи, сърби и руси от времето на Руско-турската освободителна война. Актьорите припомниха атмосферата от ожесточените сражения, водени под ръководството на руския офицер капитан Киреев, четите на Панайот Хитов, Филип Тотю и Желю войвода.

В турнира по футбол на малки врати бронзовите медали отвоюва отборът на ФК "Балкан" Белоградчик, а златните и сребърните станаха притежание на момчетата от Сърбия.
 
Снимки: Община Белоградчик.
По публикацията работи: Иванка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30