Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Монтанско в тайното тефтерче

"Тефтерчето на Златанов"- това е основната тема в "Посоките на делника". В тефтерчето фигурират и имена на кметове от Северозападна България- на Венцислав Евгениев, кмет на община Медковец, на Иван Барзин, кмет на община Вълчедръм и на Златко Живков, кмет на община Монтана.
 
Миналата седмица държавното обвинение оповести на пресконференция част от съдържанието на намереното при обиск в офиса на Филип Златанов, вече бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, тефтерче. В него Златанов старателно си записвал кого, как и кога да "удари" и да "оправи". По-късно Златанов бе "детрониран" от шефското място. От листата на тефтерчето излязоха и инициалите Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф., а ден по-късно последва оттеглянето на Искра Фидосова от парламента и ръководството на ГЕРБ. Потърсихме за коментар цитираните кметове от Монтанско, записани в тефтерчето.
 
"Аз не знам кой си е позволил да напътства работата на тази комисия, за мен това нещо е грозно и недопустимо. В крайна сметка задачата на тази комисия е да оздравява климата в обществото ни, а не да генерира напрежение и да служи като средство за политически репресии, и за разчистване на сметките с неудобни хора", каза Венцислав Евгениев, кмет на община Медковец.
 
"Ако утре се наложи, си подавам оставката и си тръгвам. Но мен хората ме избират вече четири мандата. Някои не могат да изкарат дори и един мандат. Нека си направят изводите, а не да се хващат за неудобните кметове и да търсят сензация. Нито ме е страх от нещо, нито ме е срам", категоричен бе Иван Барзин, кмет на община Вълчедръм.

Кметът на Монтана Златко Живков е трябвало да бъде "ударен".

"Това е велика чест. Щях да се притесня, ако не съм в това злокобно тефтерче. Подобни неща в 21- ви век са недопустими. Аз мислех, че това е щрих от миналото, от сталинските времена от 30- те години на миналия век. Толкова е тъжно и отвратително, и ужасно, че не знам какво самочувствие трябва да имаш, за да се разпореждаш със съдбите на хора. Надявам се в крайна сметка това изключително срамно и черно петно да бъде изтрито. Лошото е, че това не са единствените тефтери, в които сигурно фигурирам аз, пък и други хора", коментира и Златко Живков.

С каква цел фигурират имената на изброените личности в "тефтерчето на Златанов" тепърва ще уточняват компетентните органи. Още от коментарите на кметовете от Монтанско и мненията на видинчани чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59