Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 300 хиляди лева за бизнеса в Берковица и Годеч

5 договора подписа Управителният съвет на местната инициативна група /МИГ/ "Берковица и Годеч" в ролята си на финансиращ орган. Те са сключени с частни стопани по мярка 4.1 "Прилагане на стратегии за местно развитие". Средствата ще подпомогнат различни бизнес начинания на фирми от общините Берковица и Годеч. Общата стойност на финансирането е 294 000 лева. Още пет договора са одобрени и се очаква да бъдат подписани, след което ще се предостави исканото финансиране.

8 880 лева са отпуснати за закупуване на редосеялка за окопни култури, вторият договор е за закупуване на оборудване за автосервиз в гр.Годеч в размер на 37 717 лева. Одобрена е и субсидия на стойност 20 341 лева, която ще бъде дадена за закупуване на машини за мебелно производство. С 98 670 лева ще бъде закупена специализирана земеделска техника, а петият договор е за изграждане на четири къщи за гости.

МИГ е сдружение, включващо представители на бизнеса, общините и неправителствения сектор с цел активизиране на местната общност. След като бе изготвена Стратегия за развитие на "МИГ Берковица- Годеч", на сдружението бяха отпуснати от европейските фондове средства на стойност около 2 млн. евро. Организацията действа като мини разплащателна агенция. Всяка местна организация или бизнес може да кандидатства за финансиране пред МИГ-а за част от тези средства. Управителният съвет преценява до колко качествени и уместни са проектните предложения и ще финансира най-добрите идеи.

Днес Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира обществено обсъждане за промяна в Стратегия за местно развитие /СМР/, прехвърляне на средства между приоритетите и мерките. Общественото обсъждане е породено от слабия интерес и наличието на средства по мерки, свързани с управлението на горите, поради което Управителният съвет предлага те да бъдат прехвърлени към мерки, към които има силен интерес, а средствата вече са изчерпани.
По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по дърворезба ще се проведе във Видин

Центърът за личностно развитие "Свободата да съм" във Видин организира работилница по дърворезба . В нея могат да се включат ученици на различни възрасти. Работи се основно с природни материали, казва Стоян Колев, преподавател по художествено обработване на дърво, майстор към Занаятчийската камара във Видин, който ще води работилницата:..

публикувано на 11.07.24 в 12:00
Комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин

Комисар Стилиян Пешев: Все още пожарната обстановка е нормална във Видинско

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин . Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев : "Все още пожарната обстановка на територията на областта е нормална. Имам предвид, че..

публикувано на 11.07.24 в 11:34

Три са жертвите на пътя в област Враца през юни

Трима души са загинали по пътищата във Врачанско през юни, личи от месечния анализ на пътния травматизъм . Средно по 2.5 пътно-транспортни произшествия (ПТП) са ставали всеки ден. Общо 71 са ПТП-тата през юни, като властите са отчели като тежки една трета от тях – 28. При катастрофите са загинали 3-ма и са били ранени 27 души. В сравнение..

публикувано на 11.07.24 в 11:16

Разследват убийство на възрастна жена в село Мокреш

Полицията в Лом работи по разкриването на убийство на 81-годишна жителка на село Мокреш , община Вълчедръм, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тялото на починалата е открито на вчера, 10 юли, около 08:15 часа от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва.  При извършения оглед трупът е открит на легло в лятна кухня в къщата на..

публикувано на 11.07.24 в 11:08

Полицията предупреди младеж от Козлодуй след видео с рисково шофиране

18-годишен шофьор от Козлодуй получи протокол за полицейско предупреждение, след като публикува в социалните мрежи видео как кара кола със скорост над допустимата . Полицията е снела сведения от него и е образувала преписка за проява на хулиганство. Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.07.24 в 10:06

Община Монтана раздава безплатна вода заради жегите

В Монтана раздават вода заради високите температури . Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". Любомир Пенков , заедно с колегите си, раздават вода в следобедните..

публикувано на 11.07.24 в 09:36

Провериха предприятия във Врачанско

Инспектори от Враца провериха 87 предприятия от различни отрасли на икономиката, като 7 от тях са инспектирани за първи път. Инспектирани са и 16 работещи чужденци в региона и едно непълнолетно лице. За периода са извършени и 12 проверки по постъпили сигнали от граждани и организации, и 23 проверки за изпълнение на дадени предписания. Общо..

публикувано на 11.07.24 в 07:55