Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 август 2013 година

Заместник министърът на земеделието и храните Валентина Маринова разпореди Изпълнителната агенция по горите да изпрати писма до всички областни управители във връзка с опасността от пожари. Апелът е за предприемане на съвместни действия за предотвратяване на инциденти през летния сезон. От кметовете на общини пък се изисква да засилят контрола в земеделските територии за спазване на забраната за изгаряне на стърнища, която често се нарушава. Високите температури през последните дни са предпоставка за риск от възникване на пожари в тези територии, припомнят от Министерството на земеделието и храните.

Държавните горски предприятия имат готовност да предложат общо над 1 млн. и 200 хил. кубични метра дърва за огрев за директни продажби на населението, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. До момента общо реализираната дървесина е около 300 000 куб. метра, което е 24% от общия обем. Северозападното предприятие във Враца е с най-много продажби в страната- 46% от плануваните за годината. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица, варира между 5 и 16 лв. за куб. метър. Цените на дървата, предлагани от горски склад, са между 22 и 36 лева за кубик.

До средата на юли ракетчиците от 20-те площадки за борба с градушките в област Монтана са стреляли по 34 градоносни облака в региона, съобщиха от командния пункт в село Долно Церовене. Благодарение на навременните намеси не са допуснати загуби със стопанско значение. Градушка е паднала само в село Долно Белотинци, тъй като наблизо няма ракетна площадка. В област Монтана ракетчиците пазят от градушки 1 693 000 декара обработваеми земи.

За първото полугодие на 2013 година финансовите инспектори и лекарите-контрольори от РЗОК Видин са извършили общо 314 проверки. От тях 293 проверки на изпълнители от извънболнична помощ и 21 на лечебни заведения за болнична помощ. "За периода са постъпили 16 сигнала от граждани", каза за РАДИО ВИДИН Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК Видин. Общо 119 от извършените проверки са завършили с установени нарушения. Най-много са проверките с установени нарушения при джи-пи-тата- общо 61; след това се нареждат стоматолозите- 30 проверки с установени нарушения, като 3 от тях са на дентален център. 9 са проверките с установени нарушения в болниците.

Продължава ремонтът по второкласния път Монтана-Плевен в отсечката Крапчене-Стубел-Липен. Реконструкцията се извършва от Община Монтана, ВиК и Агенция "Пътна инфраструктура". "Пътят струва 7 милиона лева", каза кметът на Монтана Златко Живков. Срокът за приключване на ремонтните дейности е краят на август, уточни градоначалникът. До края на месеца трябва да преключи ремонтът и на четири междуселски пътя в Община Монтана. 61 000 лева са предвидени за пътя между селата Клисурица-Славотин и Долна Рикса. Работи се и на шосето край Безденица. Там инвестицията е 40 000 лева. Ремонтира се още отсечката от Войници до Студено буче. Тя струва 15 000 лева. Толкова средства ще бъдат вложени и в строителството на пътя при Горно Церовене.

Започна ремонт за енергийна ефективност на стойност 1 500 000 лева във видинското училище "Любен Каравелов", каза за РАДИО ВИДИН директорът Любка Николаева. "Проектът включва шест дейности- цялостно саниране на сградата, смяна на дограмата, топлоизолация на покрива, със съответната хидроизолация, топлоизолация на подовете и цялостно преустройство на отоплителната инсталация", обясни Любка Николаева. Очаква се ремонтът да приключи до края на август. От 1 септември в почистването на сградата ще се включат и учителите. В освеженото училище на 15 септември ще влязат над 620 ученици.

Ремонтират покрива на бившия Бизнес център в Бяла Слатина
, съобщиха от местната общинска администрация. Залите в сградата са с ключова роля за обществения живот, тъй като в тях заседават Общинският съвет и комисиите към него, там е и здравният пункт, където ще се правят безплатни медицински прегледи до края на август, обясниха от Общината. Голямата зала се ползва и за обществени събития, пресконференции, официални срещи. Очаква се след ремонта да спрат течовете и да се предотврати рушенето на сградата.

Пет детски къта се обновяват и оборудват с нови съоръжения за игра в Кула, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН Христела Александрова. Инициативата е на Общината и местна фирма-дарител. Дейностите са в квартали, където се събират повече деца. Люлките, пързалките и другите съоръжения са нови, атрактивни и красиви. Те ще освежат вече съществуващите детски площадки в града и в кулския парк, който е едно прекрасно и предпочитано място за отдих и игри. Съоръженията са съобразени с изискванията за безопасност, монтират се от лицензирана фирма. Заедно с тях са поставени нови цветни пейки и кошчета за смет, за да могат и родителите и придружителите на децата да се отморят и да не се замърсяват площадките.

52-годишен видинчанин е настанен в болница без опасност за живота, след като се блъсна с велосипеда си в движеща се кола. Инцидентът е станал около 13 часа в понеделник във Видин. Лекият автомобил, управляван от 46-годишен жител на с.Буковец, започнал да изпреварва движещия се пред него велосипедист. 52-годишният мъж на колелото внезапно променил посоката на движение, за да завие и се блъснал в дясната страна на изпреварващата го кола. Видинчанинът е настанен в болница с фрактура. По случая е образувано досъдебно производство.

За поредна телефонна измама съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца. Неизвестно лице се е обадило на домашния телефон на жителка на с.Ребърково, като се представило за лекар и е заявило, че дъщерята на възрастната жена е пострадала при катастрофа и е необходимо да плати сумата от 3000 лева за извършване на операция. След около половин час в дома й дошъл мъж, който също се е представил за доктор и жената му е дала 3100 лева. По случая в Районното управление на Полицията в Мездра е образувано досъдебно производство.

Части от асаньор са откраднати в Лом, съобщиха от полицията в Монтана. В районното управление на полицията е получен сигнал от 31-годишен мъж, че неизвестен извършител проникнал през прозорец на асансьорно помещение и е извършил кражба на електрически мотор и спирачка за асансьор. По случая е образувано досъдебно производство.

Община Димово и местното читалище "Паисий Хилендарски" започнаха подготовка за традиционния поетичен конкурс "Доброглед`2013". "Конкурсът е национален. Посветен е на Деня на поезията, който се отбелязва на 1 октомври- в чест на годишнината от учредяването на читалището на 16 октомври", каза за РАДИО ВИДИН Любомир Качков, организатор на конкурса. Вече започна приемането на заявки. Право на участие имат автори от цялата страна, с не повече от три непубликувани стихотворения, без органичения на тематиката. На 12 октомври ще има общ рецитал на наградените и присъстващите участници.

Във Вършец продължава традиционният празник, посветен на целебната минерална вода, Балкана и красивата природа. Днес се проведе конкурс за детска рисунка върху асфалт на тема "Цветовете на лятото", в който взеха участие над 70 деца. А тази вечер- от 20.30 часа, на откритата сцена пред читалище "Христо Ботев" ще се състои концерт на дует "Червено и черно". Утре- четвъртък, 8 август, от 10.00 часа, в Общинския музей ще бъде открита изложба "Архитектурни особености на модерния Вършец 1900-1945 година", а от 17.00 часа на волейболното игрище в Боровия парк е финалната среща от Турнира по волейбол. Вечерта от 20.30 часа на откритата сцена пред читалище "Христо Ботев" е предвиден концерт на Мария и Магдалена Филатови, с участието на танцова формация "Фолклорна китка" Вършец. "Заповядайте във Вършец, за да изживеем заедно емоциите на празника"- канят от Общината.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18