Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завишени цени на общински услуги във Видинско установиха експерти

"Някои от цените на услугите, които се извършват от общините, са необосновано високи", се посочва в извод от доклад на експерти от Областна администрация - Видин. Това съобщават от пресцентъра на ОА. Докладът е изготвен по инициатива на областния управител Кръстьо Спасов с цел да се установи законосъобразността на регулаторните режими, такси и услуги, прилагани от общините в региона.

От 10 до 120 лв. в някои общини достигат цените на услугите за сключване на договори за отдаване под наем на недвижими имоти, възлагане на обществен превоз на пътници, разрешение на транспортна дейност или за издаване на маршрутен пропуск за транспортно-производствени нужди.

"Съгласно Закона за местните данъци и такси, цените се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. В редица случаи тази цена е необосновано висока и би следвало да се коригира в посока към намаляването й", се отбелязва като препоръка в доклада. Анализът показва съществени разлики в цените на услугите- в някои общини за бързи и експресни услуги увеличението е от 100% до 300%, като на места няма определени цени и срокове за изпълнението им.

В 6 общини за регистрация на собственици на пчелини и пчелни семейства се заплащат такси от 2.00 до 5.00 лв. Законът за пчеларството съдържа императивното разпореждане "да не се заплаща такса" за тази услуга. Другото най-често срещано нарушение е при издаването на удостоверение за отстояване на търговски обект от здравно, детско и учебно заведение. Регулаторният режим не е въведен със закон и не трябва да се администрира. Въпреки това тази услуга се заплаща, като цената й в различните общини е от 10 до 30 лв.

В доклада са изброени редица примери за плащане на услуги за дейности, които не са регулаторни режими по смисъла на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. За "съгласуване на маршрут на разписание за специализиран превоз" клиентът трябва да заплати 5 лв., въпреки че е отпаднало изискването за съгласуване с общината. Не е заложена в нормативен документ и такса в размер на 10 лв. месечно за извършване на обществен таксиметров превоз на пътници от стоянка. Заплаща се такса само за издаването на разрешение за таксиметров превоз на пътници, което е в правомощията на общината по закона за автомобилните превози. Не съществува и законово основание да се искат 15 лв. за разрешително за обществен превоз на пътници, след като общините нямат право да издават такъв документ. Лицензи за извършване на превози на пътници и товари се издават от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Има и общини, които предоставят услуги, отменени с предишни решения на общинските съвети.

С писма Кръстьо Спасов ще запознае кметовете на общините и председателите на общинските съвети с предложените в доклада мерки за намаляването на административните и регулаторни тежести върху гражданите и бизнеса.

Общо 12 са незаконосъобразно прилаганите административни регулаторни режими в 8 от 11-те общини в област Видин, показва справка от извършения преглед на актуалните наредби на общините. Изключение по този показател са общините Брегово, Белоградчик и Димово, допълват от областната администрация във Видин.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00