Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музиканти свириха благотворително за хора с увреждания във Видинско

Равен достъп до култура на деца и възрастни с увреждания- това е основната цел на поредица благотворителни концерти, които бяха изнесени във Видинския регион. Д-р Деворина Гамалова и Людмила Георгиева, оркестрант в Симфониета-Видин, представиха кратка музикална програма, която включваше популярни пиеси за две цигулки от най-известните имена в класическата музика пред хора в неравностойно положение. Идеята за представянето на дуетите е на д-р Деворина Гамалова, която гостува в нашия край, за да представи проекта "Жива музика".

"Изкуството, трябва да достига до най-широк кръг от хора, и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани тези, които имат проблеми. Благотворителната дейност ми дава много положителни впечатления и ценен опит, защото виждам как хората се трогват от класическата музиката", споделя д-р Гамалова. В рамките на един ден, двете цигуларки посетиха пет специализирани заведения, включително и Дома за деца в Гомотарци.

"Музиката е обмяна на емоция и чувства, положителни, на висши емоции и прави хората по-добри. Децата от Гомотарци реагираха много спонтанно и контактът ни с тях беше незабравим, защото музиката им донесе истинска радост", коментира още д-р Деворина Гамалова за своите наблюдения. Според нея, все още няма достатъчна подкрепа за провеждането на благотворителните концерти. Идеята на д-р Гамалова е този вид инициативи да продължи и в другите райони на страната, като тя се надява да намери съмишленици и продължители на своята кауза, защото мечтата й е чрез вдъхновени и талантливи изпълнения да направи качествената класическа музика достъпна до хората от цялата страна и особено нуждаещите се от социални грижи.
По публикацията работи: Добромира Димчева

БНР подкасти:

Вижте още

Сдруженията на собствениците сключват споразумения с Общините за санирането

Гражданите могат да се обръщат към Общините, за да започнат подготовка на документите за саниране.  Сдруженията на собствениците трябва да сключват партньорски споразумения с Общините преди подаването на предложения за изпълнение на инвестиции, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. . Общинските и..

публикувано на 01.12.22 в 16:49
Петър Салчев, Хилда Казасян и Теодосий Спасов гостуваха в

Хилда Казасян и Теодосий Спасов с филмова музика във Видин

Концерт на Плевенската филхармония „Светът на киното в музика“ , с участието на Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Христо Йоцов и други известни български изпълнители ще бъде представен тази вечер от 19 часа на видинска сцена. Това е нещо, което във Видин не се е случвало до момента, каза в студиото на Радио ВИДИН джаз певецът Петър..

публикувано на 01.12.22 в 16:44

Младежкият дом в Монтана събира книги за педиатричните отделения в областта

Младежкият дом в Монтана се включи в благотворителната национална кампания "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо". Инициативата се организира от Виктория Петрова, основател на платформата за популяризиране на нови български автори detskiprikazki.com. . Целта на благотворителна кампания е да усмихне и зарадва дечица, които са хоспитализирани в..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Първи сняг в Кула, общината е готова за зимата

Община Кула е взела всички мерки за посрещане на зимния сезон, вече е факт и първият сняг. Снегопочистването на общинската пътна мрежа и улиците е частично делегирано на общинското предприятие, обясни Нора Вълчева - юрист в местната управа. Администрацията ще сключи договори със спечелилите обществената поръчка за чистене на снега...

публикувано на 01.12.22 в 15:07

Видин отбеляза Световния ден за борба със СПИН

Презентация, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, се проведе във Видин . Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват. Психологът Наталия Милкова..

публикувано на 01.12.22 в 14:07

В Кула определиха такса за ползване на дробилка на клони

В община Кула п риеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е от страна на общинската администрация и е продиктувано от необходимостта от добавянето на нови услуги за ползване на дробилка за клони, каза кметът на община Кула Владимир Владимиров: "Допълнението за..

публикувано на 01.12.22 в 13:40

АЕЦ "Козлодуй" регистрира пропуск на топлоносител, опасност няма

За инцидент при експлоатацията на шести блок а АЕЦ "Козлодуй" съобщиха от централата. Към момента няма нарушаване на радиационния фон. В процеса на експлоатация са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител.  Количеството на пропуска е под непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите..

публикувано на 01.12.22 в 13:40