Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеран от Втората световна война отпразнува 95-ти рожден ден в Белоградчишко

© Снимка: Любомир Веселинов

Само ден след Голяма Богородица в китното балканско село Крачимир бе празнуван рожден ден на един от неговите жителите, разказва Любомир Веселинов от Община Белоградчик. Масивна хубава къща, чист и спретнат, добре поддържан двор приютиха гостите на дядо Еленко Велин, който отбелязваше своя 95-ти рожден ден в присъствието на своята съпруга баба Ленче и сина Сашко. Гост на тържеството бе и Албена Бакалеева- секретар на Община Белоградчик и най-близки хора от селото. Със сигурност мястото за срещата- под асмата, не бе избрано случайно. Знаем, че традицията и битът на българина трайно са свързани с лозата и виното, а нейното градинско превъплащение- асмата с годините е присъствала във всеки селски двор.

Интересно е да се отбележи, че рожденикът е участвал във Втората световна война, в качеството си на командир на оръдие, допълва още Любомир Веселинов. За активното си участие във военните действия и за проявеното мъжество и героизъм в сраженията дядо Еленко е награден с "Орден за храброст". Освен за трудностите по време на войната той си спомня и за хубавите години, когато е работил като началник на кроялния цех в Промишлено предприятие "Ведерник", където също е награждаван с медали и други отличия. Тук прекарва цялата си трудова кариера. С радост и умиление говори за успехите на своите деца и внуци.

На въпроса за рецептата на дълголетието, дядо Еленко отговаря, че във всичко трябва да има мярка. Пробвал е и цигарите, но само по време на войната, когато са им били давани. Пийвал си е, но не е злоупотребявал. Даже и днес пие по 25 грама домашна ракия, чашка или две винце, или бира.

Секретарят на Общината Албена Бакалеева прочете поздравителен адрес от името на кмета Борис Николов. Рожденикът получи и много подаръци от гостите. Разделяме се с дядо Еленко с уговорката отново да се срещнем тук под асмата, от която се разнася приятния аромат на вече понатежалите от сок гроздове на неговия 100-годишен юбилей!
По публикацията работи: Екип НОВИНИ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 септември 2024 година

Централната избирателна комисия започна прием на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27-и октомври . Крайният срок е 11-и септември.  От днес Здравната каса трябва да известява със съобщение по телефона или "Вайбър" за пациентите, на които се отпускат скъпи лекарства за хронични..

публикувано на 02.09.24 в 18:00

През септември продължават участията на колективите от мездренското читалище

До 4 септември, ФТК "Хорце, винце и още нещо …" при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра участва в Международен фестивал в Дурас, Албания.  На 7 септември пък ФТА "Мездра" ще вземе участие във Фолклорния фестивал "Типченица пее”, с. Типченица.  На 7 и 8 септември ГСГП "Мездрея” ще участва в XVII-ия Международен конкурс за шлагерна песен “Пей..

публикувано на 02.09.24 в 16:24

Министърът на икономиката и индустрията ще посети "Ел Би Булгарикум" във Видин

На 3 септември, вторник, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ще бъде на работно посещение във Видин.  По време на визитата си той ще посети производствената база на "Ел Би Булгарикум“ в града, където ще се срещне със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.  В рамките на визитата си в..

публикувано на 02.09.24 в 16:04

Община Враца подготвя три европроекта

Общината във Враца ще кандидатства по трансгранични програми с три нови проекта, решиха на редовното си заседание членовете на местния парламент. Едната идея е затвореното от години училище в село Паволче да се обнови и да заработи като Трансграничен център за обучение по туризъм. Вторият проект е съвместен с Окръжен съвет - Долж, Румъния, Окръжен център..

публикувано на 02.09.24 в 15:12

Работата в празнични дни се компенсира, напомнят от Инспекцията по труда

От ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомнят, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември –..

публикувано на 02.09.24 в 14:45

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03