Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 август 2013 година

Горещата вода във Враца ще бъде спряна за един ден утре- сряда, 21 август, съобщиха от "Топлофикация" ЕАД. Поради авария в основния източник на затоплящата инсталация в топлоцентралата се налага спирането на горещата вода за битови абонати между 08 и 20 часа на 21 август. Според заместник изпълнителния директор на Дружеството- Кремен Георгиев, това ще е единственото прекъсване на гореща вода към потребителите това лято. "Както миналата година, фирмата няма да прави традиционната профилактика, тъй като съоръженията са в добро състояние. По този начин хората няма да се чустват ощетени в най-жарките летни дни и няма да останат без задължителния за горещините душ", обясни Кремен Георгиев. Така за втора поредна година във Враца няма да има профилактика. Досегашната практика беше през август потребителите да остават без гореща вода между 10 и 14 дни.

Възраждат копринарството във Врачанско, съобщават от Областната администрация там. Областният управител Венцислав Василев се срещна с инж. Мила Димитрова, председател на съвета на директорите от Холдинг "Текстилен Клъстер Коприна". Срещата бе по повод изграждане на Център за преработка на копринени пашкули и тъкане на коприна в Бяла Слатина във връзка със "Стратегията за развитие на бубарството 2014-2020" за България.

Илюстрован пощенски плик с Белоградчишките скали пускат в употреба от "Български пощи". Филателното издание е със стандартен знак за цена на пощенската услуга и специален пощенски печат. Илюстрованият плик е с тираж 3 140 броя. Автор на илюстрацията е художникът Димитрия Дзигарова. Изданието бе пуснато в употреба на изнесен пункт на "Български пощи", разположен в района на туристическия обект "Белоградчишки скали". Щандът е открит в началото на туристическия сезон, научихме от Елиза Джамбазова, ръководител Областна пощенска станция Видин.

Охлаждане с водна пара е най-новото въведение по питейните заведения в Мездра. Заради горещините търговските обекти използват най-разнообразни похвати, за удобство на клиентите. 29 питейни заведения са разкрити върху общински терени в Мездренско. Почти всички се намират в града. На още 20 места в общината са отворени обекти за търговия на открито- за продажба на сладолед, царевица, безалкохолни напитки. Притисналите ни здраво горещини това лято, изкарват сутрин и привечер навън много мездренчани, за да търсят прохладно местенце, да изпият по кафе, базалколно или биричка. Предприемчивите търговци са заредили на открито масички на всички сенчести места, разпънали са чадъри, подредили са красиви цветя и декоративни храсти, като предлагат най-разнообразни напитки. Така, търсенето на нови и атрактивни предложения и идеи води до разкриване на нови работни места и по-добра привлекателност на Мездра.
Областите Монтана и Видин са първенци по пожари в горски масиви за миналата година. "Затова от изключителна важност е да се работи по превенцията", каза за РАДИО ВИДИН директорът на Северозападното държавно предприятие Враца инж. Юри Миков. Добрата новина е, че през това лято до сега няма регистрирани пожари в горите на Северозападното държавно предприятие.

През почивните дни на миналата седмица в област Монтана са бушували 22 полски пожара. Изгорели са над 4000 декара сухи треви и храсти, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Най-големият пожар е бил между селата Владимирово и Кобиляк, община Бойчиновци. Там са изгорели 3000 декара. Други 250 декара са изгорели край село Габровница, а 150 декара край село Железна. Най-често причина за пожарите е човешка небрежност. В някои случаи те са предизвикани умишлено от пастири, които палят старата суха трева, защото смятат, че през есента на нейно място ще поникне нова и ще има храна за животните. Тези запалвания обаче създават големи проблеми за опазване на ниви и инфраструктура, обясниха от полицейската дирекция в Монтана.

Започва ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Берковица, съобщават от общинската администрация. Обхванати са пътищата за селата Мездрея, Комарево, Костенци, Ягодово и Слатина. Фирмата, която ще се занимава с ремонта на пътищата от ІV клас, е плевенско дружество. 360 000 лева са средствата за ремонтни дейности на четвъртокласната пътна мрежа. Според предварителния разчет, се очаква дейностите по ремонта да завършат през септември. В Берковица ще продължат ремонтните дейности по градската мрежа с изкърпване на дупки по важни пътни артерии.

Мерки за безопастност са предприети в района на бившето летище край Видин, съобщават от Областната администрация. Табела с надпис: "Внимание, опасни сгради!" е поставена на старата административна сграда на летище Видин- по разпореждане на областния управител Кръстьо Спасов. Тя съдържа предупреждението за риск от инциденти в близост до рушащите се сгради в района на бившето летище, което се намира в землището на с.Иново и е държавна собственост, а правата за неговото управление са предоставени на Областна администрация Видин.

Последните сцени от американски филм се снимат в крепостта "Баба Вида" във Видин. Това е втората част на филма "Снайперисти", който излезе през 2009 година. "Историята разказва за конвой войници в Афганистан, които потеглят на мисия- да зареждат постовете с провизии. Пресрещнати са от морски тюлен с пленничка, който е на тайна мисия. Него го убиват и те поемат задачата да върнат свободата на жената", разказа за сюжета на филма Иво Симьонов, мениджър локации в българската фирма, която прави филми за американския пазар. За финалните сцени екипът, който снима филма, е избрал видинската крепост, защото е единствената запазена крепост в България. Във Видин снимат от понеделник и ще останат и утре, добави Иво Симьонов. Режисьор на продукцията е Дон Макъл Пол, а това е четвъртият филм, който снима в България. И двамата продуценти са американци. Екипът, който снима на "Баба Вида", е изцяло от бъгари.

В двора на родната къща на Никола Войводов във Враца се събраха врачани от няколко поколения, за да почетат 146-ата годишнина от героичната гибел на революционера. Мястото е почистено, облагородено и са поставени пейки. "Надяваме се тази зона да стане привлекателна за врачани и гостите на града"- каза заместник кметът на Враца Красимир Богданов. В честването със свои стихове се включиха врачански поети. Поетична програма представиха и ученици от училище "Никола Войводов". Дворът на къщата бе украсен с изложба от рисунки на деца от Враца. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Никола Войводов.

На днешната дата се отбелязват 132 години от рождението но художника Никола Петров, чието име носи видинската художествена галерия. Роден във Видин, той е сред основателите на дружество на младите художници против академизма в изобразителното изкуство. Рисува предимно пейзажи, а по-мащабни негови творби са "Света София", "Народният театър", "Лъвов мост".

Над 15 заявки за участие в 4-ия поетичен конкурс "Доброглед 2013" са пристигнали до днес в Община Димово. Участниците са от различни краища на България. Организатори на конкурса са местното читалище "Паисий Хилендарски" и община Димово, каза за РАДИО ВИДИН секретарят на читалището Мила Душанова. Условията за участие в конкурса са публикувани на сайта на читалището и община Димово. Всички участници ще получат грамоти и алманах. Ще има и общ рецитал на наградените и присътващите участници на 12 октомври от 16 часа. Поетичният конкурс "Доброглед" се организира през октомври- по повод годишнина от учредяване на читалището и във връзка с деня на поезията.

Информационна кампания в берковските села Гаганица и Боровци организира Местната инициативна група "Западна Стара планина-Копрен-Миджур". Срещите са във връзка с третата покана за кандидатстване за средства по мерките 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности", 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", 313 "Насърчаване на туристическите дейности" от Стратегията за местно развитие. МИГ "Западна Стара планина-Копрен-Миджур" включва осем от берковски села- Гаганица, Бистрилица, Черешовица, Лесковец, Котеновци, Костенци, Комарево и Боровци, заедно със селищата в общините Чипровци, Георги Дамяново, Чупрене. Целта на сдружението и изготвената Стратегия за местно развитие е да се преодолее икономическият упадък и обезлюдяването, като се създадат възможности за устойчиво икономическо развитие. Организацията действа като вторичен финансиращ орган и осигурява средства за различни идеи, които да подпомогнат икономиката на района.

Средновековен фестивал "Бъдинъ" ще се проведе на 30 и 31 август край крепостта "Баба Вида", като част от съпътстващата програма за Видинския панаир. Организатори на проявата са Община Видин и Регионалния исторически музей в града. Участва и Сдружение за исторически възстановки "Чигот". По време на събитието ще бъде организиран музей на открито с реплики на средновековно облекло и въоръжение. Ще има също и дегустация на средновековни напитки, демонстрация на бойни техники и стрелба с лък. Ще бъде пресъздадена средновековна битка. В програмата за фестивала са включени концерт на група "Ериней", семинар за функционалността на средновековното оръжие и изложба на монети от времето на Иван Срацимир.

С тържествен ритуал и дефиле на мажоретния състав от град Белоградчик започнаха в Кула проявите, посветени на празника на града, съобщиха от Общината. Концерт на площада в града изнесе ансамбъл "Северняшки". Състоя се и тържествена сесия на Общинския съвет в Кула, на която бяха наградени представители на културата и образованието, общественици и работодатели с почетния знак на Общината, грамоти и парични награди. Приветствия по случай празника изпратиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, депутати от Видинския район, областният управител Кръстьо Спасов, кметове на общини от страната, от област Видин и от съседния сръбски регион. С отбелязването на Деня на Кула започна и местния панаир, който ще продължи до 24 август. В програмата на панира са предвидени концертни изяви на фолклорни и естрадни изпълнители, детски пленер по изобразително изкуство, изложба на домашни любимци и поетични четения в крепостта "Кастра Мартис".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18