Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 август 2013 година

Повече от 70 младежи участваха в трудова борса във Видин, организирана от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Дирекцията "Бюро по труда". Повечето от младежите, които разчитаха да намерят професионална реализация днес, са без работа повече от година. Свободни работни места заявиха 38 работодатели, сред които и общини. "Въпреки заявения интерес на борсата, дори за професии, които не изискват квалификация, трудно се намират кандидати", заяви Ралица Емилова, която е работодател. Трудовата борса е втората за годината, организирана във Видин. Проявата е насочена към младежи до 29-годишна възраст, защото Видин е сред регионите с най-висока безработица в страната, а безработните младежи до 29 години са 17% от регистрираните.

Нова автобусна линия е пуснаха във Враца
, съобщиха от обслужващата транспортна фирма. Автобусите се движат от областния град до селата Крапец и Върбешница, които са в община Мездра. Линията е открита след настояването на кмета на Мездра- Иван Аспарухов, и е в резултат от желанието на местните хора да имат достъп до обществения транспорт.

Фондация "Добрият самарянин" направи поредно дарение за социалните домове в Берковица. Всяко дете от Дом "Люба Тенева", от Центъра за настаняване от семеен тип и от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост получи индивидуален пакет- лакомства и тоалетни принадлежности, топки, тетрадки и хигиенни материали. Това е поредното дарение на благодетелите, които почти всеки месец посещават децата в продължение на 10 години. Преди месец те дариха спортни екипи на децата от "Люба Тенева", получени от американско училище, а няколко от най-заслужилите участваха в лагер на Паничище. "Даренията и паричните средства се набират по доброволен начин и кандидатстване по европейски програми, а след това се разпределят в социалните заведения според нуждите им"- обясни Влади Райчинов, един от създателите на фондацията.

Абитуриентът от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим І"- Кристиян Митов- ще получи почетното отличие "Национална диплома". Отличието е на Министерството на образованието и науката. Кристиян Митов е сред 24-мата младежи от цялата страна, които ще получат отличието, и единствен от Българския Северозапад. Наградата е заради успехите му в няколко турнира и олимпиади по математика на национално и международно ниво през миналата и настоящата година.

Два пожара с нанесени материални щети са станали през изминалото денонощие на територията на област Монтана. В управлението по пожарна безопасност и защита на населението във Вършец е получен сигнал за пожар в село Черкаски. Изгорели са дърва за огрев, собственост на 67-годишен жител на селото. В един часа след полунощ екип от Районната служба по пожарна безопасност в Монтана е реагирал след съобщение за инцидент с електрически бойлер. Причина за пожара е късо съединение, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Не са пострадали хора. Над 1100 декара сухи треви и отпадъци са засегнати от пожари в област Монтана през изминалото денонощие.

Започват археологически проучвания на два обекта във Видинска област, каза за РАДИО ВИДИН директорът на Регионалния исторически музей в града- Фионера Филипова. През следващата седмица стартират разкопки на некропола към късно-бронзовото селище край село Балей, а в края на септември ще започнат поредните проучвания в античното селище Рациария край Арчар.

От Министерството на културата съобщиха, че с решение на Съвета за теренни проучвания за тази година са отпуснати 15 хиляди лева за провеждането на археологически разкопки и консервация в античния град "Улпия Траяна Рациария" край видинското село Арчар. Подготвя се и процедура по обявяването на археологическата недвижима културна ценност "Античен град Рациария" за археологически резерват и определяне на режим за опазването й- граници и предписания.

80 творци ще участват тази година в 10-то юбилейно издание на националния конкурс Кулски поетичен панаир "Йордан Йончев". Награждаването на отличените ще се състои в петък- 23 август, от 20 часа, в центъра на Кула. Вече са известни победителите в конкурса, каза за РАДИО ВИДИН секретарят на читалище "Просвета" Маргарита Вълчева. Няма спечелили първо, второ и трето място- присъдени са три отличия и три награди. Журито, оценило творбите е в състав- председател роденият в нашия край поет Андрей Андреев и поетесите Силвия Христова от Кула и Анелия Гешева от Видин.

10 отбора са потвърдили участие в Областната футболна група на Видин за сезон 2013/2014 година. Изчаква се отборът на "Дунав" Дунавци да изчисти проблемите, които има и да попълни групата. "Първенството ще стартира на 7 септември. Между 6 и 8 отбора ще участват в първенството за юноши старша възраст, което ще започне на 21 септември, ще има и две детски групи от по 5 отбора и още две във възрастова група "Футбол 7", които ще започнат съответно на 26 и 28 септември", каза за РАДИО ВИДИН председателят на Областния съвет на БФС във Видин Иво Марков. Жребият за разпределението на срещите ще бъде изтеглен през следващата седмица.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18