Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момиче от Берковица спечели национален конкурс с есе за Европа

Гергана Иванова от Берковица е победител в конкурса за есе на тема "Европа- Нека успеем заедно". Съревнованието се организира от Българския СОЛВИТ център в администрацията на Министерския съвет. Целта му бе да се предостави възможност за изява на младежи с интерес към европейския интеграционен процес. От постъпилите 37 материала есето на берковчанката Гергана Иванова, бе оценено като най-добро. В него девойката, която вече е студентка в Шотландия пише:

"Ние сме от различни страни, но нас ни свързват еднакви неща- любов, привързаност, доброта, човечност. Имаме еднакви мечти, надежди и очаквания. Различни сме, но се обичаме."

Наградата е лятно училище "Европа", което ще бъде организирано от Българския СОЛВИТ център и ще се проведе в периода 2-5 септември 2013 г. в гр. Банско. В рамките на училището Гергана ще се запознаете отблизо с процеса на взимане на решения в Европейския съюз и участието на Република България в него, с дейността на дирекция "Координация по въпросите на ЕС" в администрацията на Министерския съвет и Българския СОЛВИТ център, както и с работата на информационните мрежи на Европейската комисия.

СОЛВИТ е безплатна услуга, предназначена да помага на гражданите и фирмите в ЕС да намират прагматични решения на своите проблеми, възникнали в резултат от неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на вътрешния пазар от администрациите на държавите-членки. Като механизъм за решаване на презгранични спорове СОЛВИТ се занимава с разглеждане на въпроси, свързани с отношенията гражданин - държавна администрация или фирма - държавна администрация, което изключва решаването на проблеми в частната сфера.

Днес във всяка държава-членка на Съюза, а също и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, има изграден и функциониращ по един СОЛВИТ център. В България СОЛВИТ центърът е създаден в рамките на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.
По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължават ремонтите в две монтански гимназии

Близо 750 ученици от Монтана няма да влязат в класните си стаи за новата учебна година. Ремонтните дейности в две професионални гимназии ще продължат и след 15 септември. В три професионални гимназии в Монтана стартираха мащабни ремонтни дейности през миналата учебна година, финансирани по програма „Региони в растеж“. Единствено..

публикувано на 11.09.24 в 14:00
ОДМВР-Враца

Над 30 процента е разкриваемостта на престъпленията в област Враца

Малко над 30 процента са разкритите престъпления в сравнение с регистрираните през месец август във Врачанско , личи от анализа на Областната дирекция на МВР (ОДМВР). Регистрираните криминални престъпления са 161, а разкритите - 59. През осмия месец на годината е имало 3 грабежа и 31 кражби, от които 11 са били разкрити. Регистрирани са..

публикувано на 11.09.24 в 12:00

Полицията хвана шестима младежи с канабис в училищен двор в Монтана

Шестима жители на Монтана - пет момчета и едно момиче, на възраст от 18 до 30 години, са установени в момент на употреба на канабис в двора на учебно заведение в града, съобщават от Областната дирекция на МВР. Двама от групата са задържани до 24 часа в полицейския арест. При извършения оглед на място, под пейка в беседката в двора на училището,..

публикувано на 11.09.24 в 11:31

Учебна евакуация се проведе в мездренска детска градина

 В Детска градина "Мир" в Мездра се състоя учебна евакуация, проведена от служителите на Районната станция на пожарната. В инициативата взеха участие деца, учители, помощник - възпитатели, медицински специалисти. Възпитаниците на детското заведение се запознаха с пожарните екипи и специализираните автомобили в режим на светлинен и звуков..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

51 учители се търсят във Врачанско

Броени дни преди новата учебна година във Врачанско все още има свободни места за учители , съобщиха от Регионалното управление на образованието. Свободните позиции са 51, потвърди началникът Лорета Колева. В областта има училища, в които няма назначени и директори. Процедурата по избора им е в ход и се очаква до 16 септември навсякъде..

публикувано на 11.09.24 в 11:00

Община Ново село организира акция за почистване

Община Ново село ще се включи в инициативата "Да почистим България заедно" з а 12-та поредна година . Мария Тодорова , главен експерт "Социални услуги" в общинската администрация, съобщи подробности: "Община Ново село ще има пет пункта за раздаване на ръкавици и чували във всяко едно от селата - Неогвановци, Флорентин, Ясен, Ново село и..

публикувано на 11.09.24 в 10:08

Общинските съветници в Бойница ще заседават в петък

Всичките постоянни комисии към Общинския съвет в Бойница ще заседават едновременно на  13  септември, петък,  по 4 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от Милена Миткова, директор на ДГ "Йонка Маркова", с. Бойница, относно утвърждаване на една разновъзрастова група в детското заведение и утвърждаване на нулев прием във филиал "Филип..

публикувано на 11.09.24 в 08:45