Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва дългоочакваният ремонт на видинския храм "Св. Петка"

Започва дългоочакваният неотложен ремонт на покрива на старинния видински храм "Света Петка". Църквата е изградена в началото на 17 век, от години не е ремонтирана, а течовете съсипват уникалните стенописи.

"Цяло лято се опитваме да започнем ремонта, но, поради независещи от нас причини, нямахме тази възможност. Въпреки всичко една фирма пое ангажимент в началото на следващата седмица да започнем ремонта. Ако това се случи, за мен ще е голямо успокоение и радост, защото от много време не е правен ремонт на покрива, който е в плачевно състояние",
каза за РАДИО ВИДИН председателят на църковното настоятелство на храма архимандрит Самуил.

В сметката, която бе открита за набиране на средства за ремонт на църквата "Света Петка", също са постъпили дарения, допълни архимандрит Самуил:

"Слава Богу, имаше хора, които дариха и то немалко, с което помогнаха да съберем част от сумата, необходима за ремонта на покрива. Всеки дава колкото може. Хората са отзивчиви, заделят по 10, 20, 30 лева в тези трудни времена. Това е радостно!"

Очаква се ремонтът да завърши до 14 октомври, когато църквата "Света Петка", която е паметник на културата с национално значение, чества храмовия си празник.
По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 8 август 2024 година

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи.  Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Над 10 институции обсъдиха как да се облекчи тежкотоварния трафик в страната. Инициативата е на министъра на транспорта и..

публикувано на 08.08.24 в 18:05

Пострадали от пожар в Монтана получиха дарение

Кмет, общински съветници и представител на неправителствена организация в Монтана дариха средства на пострадали от пожар . Огънят унищожи част от покрива на жилищен блок в квартал „Изгрев“. Общо 2400 лева лични средства дариха на живущите в квартал „Изгрев“, блок № 6, вход „А“ в Монтана. През миналия месец огънят унищожи част от..

публикувано на 08.08.24 в 16:41

Родиха се първите две бебета по инвитро програмата на Община Мездра

Родиха се първите две бебета , заченати инвитро с финансовата подкрепа на Община Мездра по Програмата за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Финансовата помощ, отпусната на родителите на новородените близнаци, е в размер на 3 500 лв., съобщиха от Дирекция „Социални..

публикувано на 08.08.24 в 15:45

Ремонт ще прекъсне временно тока в населени места в област Видин

На 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село Яньовец..

публикувано на 08.08.24 в 14:48

Комисия заседава във Видин заради риска от чума по дребните преживни животни

Дезинфекция за автомобили е въведена на трите гранични пункта в област Видин , стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на мерки срещу разпространението на чума по дребните преживни животни . Всички ветеринарни структури са приведени в готовност за реакция. Директорът на Областната ветеринарна служба д-р Адриян..

публикувано на 08.08.24 в 14:35

Започна подготовката за панаира във Видин

Видинският панаир ще започне на 23 август и ще продължи до 31 август. Подготовката за традиционното изложение вече е в ход, съобщават от Община Видин. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители  както и при предишните издания,  посочват от местната управа.   Посетителите ще имат възможност..

публикувано на 08.08.24 в 14:04

Изпълнителка от село Старопатица стана втора на национален певчески конкурс

Корнелия Иванова от видинското село Старопатица  се класира на второ място в националния певчески конкурс „Старите песни на нов глас“ . Изпълнителката се отличи в категория "Трета възрастова група над 25 години". Конкурсът е част от Международния фестивал “Фолклорен извор“, който се проведе в свищовското село Царевец. Корнелия Иванова е с..

публикувано на 08.08.24 в 13:55