Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи Северозападен ловен събор - Чупрене

Над 500 ловци и любители на кучета се събраха в подножието на Чупренския балкан на първия Северозападен ловен събор - Чупрене 2013. Съборът бе открит с водосвет за освещаване на знамена на ловни и риболовни сдружения и дружини, както и за здраве и слука през ловния сезон, отслужен от архимандрит Антим. Сред гостите на събора бяха депудатът Филип Попов, Председателят на Националното ловно - рибарско сдружение Иван Петков, заместник - областният управител Николай Тодоров и експертът от Националното ловно - рибарско сдружние Георги Младенов. Към присъстващите Иван Петков се обърна с думите:

"Ловните събори в България имат своята традиция. Първият лсъбор е проведен преди 91 години във Варна. Днешният събор, както и предишните събори, са ярко олицетворение на народностния характер на нашата организаци, чиито принципи са дълбоко вплетени в нейните темели още при нейното създаване преди 115 години."

Той пожела на участниците да съхранят в сърцата си любовта към българската природа и да работят заедно за нейното опазване и развитие. С химна на ловците завърши официалната част и бе дадено началото на четвъртата киноложка изложба на ловни породи кучета. Тя започна с конкурсите „Дете и куче”, „Млад водач до 18 години”, „Млад водач над 18 години” и „Най - лакомото куче”.

Съдийската тройка, която тази година оценяваше ловните кучета бе международна - председател д-р Владан Виденович и Даньо Николич от Р Сърбия и Иван Маринов от България. Между седем шампиони в породите бе излъчен победителят дратхара с водач Петър Ветренски. Негови подгласници станаха курцхара Раде Савич на Георги Захариев и косавското гонче Райза на Емилиян Крумов.

Победителят получи освен купа и медал и ловна пушка. За второто място - малко куче лудогорско гонче, а за третото ловен нож. Всички участници получиха грамоти и храна за своите кучета от спонсора. Празникът продължи с концерти на фолклорни състави. Днес събора продължава със състезанието Свети Хуберт за лов на фазани и изпитания на ловци с ловни кучета работещи на дива свиня в гатер.

По публикацията работи: Иванка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30