Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаваме телефонните измами

Двама пенсионери от Монтана изгубиха 8 500 лева при телефонна измама през последната седмица. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. От полицията отправят апел към гражданите и най-вече възрастните хора да са изключително внимателни, предпазливи и бдителни, и да не се доверяват лесно на непознати.

Ето какво съветват от полицията:

Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят жертвите си сред възрастните хора. Извършителите на тези измами са предимно от криминалния контингент и са от малцинствените групи.

В случай, че влезете в полезрението им и получите подобно обаждане по телефона първо се уверете, че наистина разговаряте с човека, за който ви се представят. Задавайте въпроси. Потърсете обратна връзка със събеседника си. В никакъв случай не приемайте разплащане на улицата или други градове. Не споделяйте каквато и да била конфиденциална информация за документи на събеседника си, без да сте установили със сигурност самоличността му. Проявявайте гражданско самосъзнание и разказвайте за механизма на измамите на свои познати и близки, това може да допринесе за пресичане на този вид престъпления.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора! При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112.

Две от най-актуални схеми, използвани от телефонните измамници в областта са:

1. "Пари за операция на близък"

Как го правят:

Обаждането е на стационарния телефон в дома Ви, понякога измамниците звънят и на мобилни телефони. В слушалката чувате глас на плачещ и разстроен човек, който говорейки несвързано, се представя за ваш близък /дъщеря/ син, сестра /брат, внучка, племенница и т.н./. Веднага след това ви се обажда "лекар" и обяснява, че вашият близък е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Съобщава Ви, че Вашият роднина е със счупени крайници, че му предстои спешна операция и трябва да платите за поставянето на пирон, избор на екип и т.н., като исканата сума варира от неколкостотин до няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите се организира в района на автогарата, на автобусна спирка и дори- в близост до болницата. Напоследък този тип обаждания стават най-често през нощта- измамниците явно разчитат, че когато сте сънен и разтревожен е по-лесно да бъдете объркан и заблуден и по-трудно ще се решите да се обадите на своите близки.

Как да реагирате:

Преди да предприемете каквото и да било, опитайте да се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете незабавно тел. 112 /избира се безплатно/. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо че ви се представят по телефона за длъжностни лица.

2. "Ваш близък, задържан за причинен пътен инцидент"

Как го правят:

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък /син, внук, племенник/ е задържан в полицията /често в друг град/ защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал или пострадал тежко възрастен човек или дете. След кратък и накъсан разговор с "разстроения" мним роднина, се обажда мъж, който се представя за полицай , следовател или адвокат. Той потвърждава, че Вашият роднина е задържан и обещава да "уреди освобождаването му", ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, да не споделяте с никого , "за да не развалите работата". Определя Ви среща, за предаване на сумата- обикновено пред обществена сграда, но е възможно да бъде изпратен и посредник до дома Ви или да поискат да предадете парите чрез такси. В някои случаи измамникът може да поиска и да закупите ваучери към мобилни оператори и да му продиктувате кодовете за активиране, "за да се разбере със съдиите и прокурорите".

Как да реагирате:

И в този случай криминалистите препоръчват да не предприемате никакви мерки по събиране на поисканата сума, а да направите всичко възможно да се свържете с близките си и от тях да разберете какво се случва. Не се доверявайте на непознати лица и в никакъв случай не им давайте парите си. Ако наистина се е случило нещо лошо с Ваш близък не е това начинът за справяне със ситуацията и не е това схемата за заплащане на услугите, било на лекар или заплащане на парична гаранция в полицията.

Телефонните измамници за съжаление са изключително находчиви и изобретателни. Възможно е да използват и други начини, за да Ви измамят и да отмъкнат спестяванията Ви, допълват от полицията.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30
враца път коли кръстовище трафик

Шест рискови участъка по пътищата в област Враца

Шест пътни участъци в област Враца са определени от МВР като рискови заради концентрацията на ПТП на тях. Анализът е изготвен от КАТ на база на станали катастрофи от началото на годината. Най-коварно е кръстовището между обходния път на Враца и пътя за Криводол, на което за 9 месеца са станали 5 сблъсъка, при които са били ранени петима души. Вторият..

публикувано на 19.10.24 в 13:30

Мездренчани се обединяват в чест на народните будители

Поредно интересно предизвикателство предлагат на съгражданите си младежите от групата на БУМ (Будни, Устремени, Мездренчани). Те канят малки и големи да почетат Деня на народните будители и да си припомнят важни моменти от нашата история с една забавна викторина и игри на 1-ви ноември от 18.30 ч. в кафе "Роял". "Доведете приятели и прегледайте..

публикувано на 19.10.24 в 13:00

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00